Βαθμοί ελευθερίας
Είναι το πλήθος των επαρκών ανεξάρτητων φυσικών μεταβλητών που περιγράφουν ένα δυναμικό σύστημα. Π.χ. για ένα σωματίδιο που κινείται στον χώρο έχουμε έξι βαθμούς ελευθερίας, τρεις συνιστώσες θέσης και τρεις συνιστώσες ταχύτητας ή ορμής.
Φράκταλ
ή μορφοκλασματικές δομές
Εχουν την ιδιότητα να αποτελούνται από πολύπλοκες δοµές µέσα σε άλλες ίδιες δοµές σε όσο µικρή κλίµακα και αν τις κοιτάξεις.
Εντροπία
Την εισήγαγε το 1865 ο γερµανός φυσικός Ρ. Κλαούζιους για να εκφράσει ποσοτικά την ικανότητα αλλαγής (τροπής) ενός συστήµατος. Λίγο αργότερα ο Μπόλτζµαν για ένα σύστηµα που αποτελείται από διάφορα σωµατίδια και βρίσκεται σε ισορροπία διατύπωσε την περίφηµη σχέση: S=kB lnW, όπου S η εντροπία ενός συστήµατος σωµατιδίων, k µια σταθερά και W ο συνολικός αριθµός των µικροκαταστάσεων που συνδυαστικά µπορεί να βρεθούν τα σωµατίδια. Αν το σύστηµα έχει πολλές τέτοιες πιθανές µικροκαταστάσεις i µε πιθανότητα pi η καθεµία, τότε οι Μπόλτζµαν και Γκιµπς πρότειναν τον τύπο: S=-kB Σpi ln pi.
Εντροπία Τσάλλη
Οταν όµως το σύστηµα δεν βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας ή τα σωµατίδια αλληλεπιδρούν ισχυρά, κατά τον Τσάλλη πρέπει να οριστεί µια άλλη εντροπία Sq. Οπου ένας νέος παράγοντας q (Tsallis index) εµφανίζεται µε τιµή λίγο µεγαλύτερη ή λίγο µικρότερη από τη µονάδα και δείχνει το πόσο δυνατά αλληλεπιδρούν τα συστατικά του συνόλου αυτού.
Εκτατική (extensive) ιδιότητα
Εχει ένα φυσικό µέγεθος αν η τιµή του είναι ανάλογη µε την ύλη σε ένα σύστηµα. Οπως η µάζα ή ο όγκος. Η θερµοκρασία π.χ. δεν είναι εκτατικό µέγεθος.