Η επιστημονική ισχύς εν τη ενώσει των δεκάδων ελλήνων ερευνητών της υποδομής FoodOmicsGR έχει κάνει πολλούς ερευνητικούς «καρπούς» να… φυτρώσουν καθώς η σύμπραξη παράγει πρωτότυπο ερευνητικό έργο με περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις κατ’ έτος σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και με αναγνώριση από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Πρόκειται μάλιστα για μια «ένωση» κορυφαίων ερευνητών στον τομέα τους, όπως επιβεβαιώνει πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ («Updated science-wide author databases of standardized citation indicators», Σεπτέμβριος 2022).
Στη λίστα αυτή των κορυφαίων επιστημόνων που συνέταξε το Στάνφορντ και στην οποία παρατίθενται τα ονόματα όσων ανήκουν στο 2% των ερευνητών παγκοσμίως που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της έρευνας στο πεδίο τους περιλαμβάνονται 11 ερευνητές της υποδομής FoodOmicsGR. Πρόκειται συγκεκριμένα για τους Γεώργιο Θεοδωρίδη, Δήμητρα Λαμπροπούλου, Γεώργιο Ζαχαριάδη, Ιωάννη Βλαχάβα, Ελένη Γκίκα, Βασίλη Μούγιο και Αναστασία Καριώτη από το ΑΠΘ, τους Ιωάννη Κωνσταντίνου και Τριαντάφυλλο Αλμπάνη από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Αθανάσιο Στασινάκη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον Νικόλαο Θωμαΐδη από το ΕΚΠΑ. Οπως σχολιάζει ο καθηγητής Θεοδωρίδης, ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα της επιστημονικής αριστείας, «πέραν της συσχέτισης του έργου μας με την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας είναι άκρως χαρακτηριστικό ότι η Εθνική Υποδομή FoodOmicsGR διαθέτει κορυφαίους ερευνητές οι οποίοι αποτελούν και τους πυλώνες για την εξαγωγή καλών αποτελεσμάτων. Είμαστε πέρα και πάνω από όλα μια ερευνητική υποδομή και ως τέτοια λειτουργούμε παράγοντας πρωτοπόρο έρευνα».