Το επίθετο της Ελεν Σκέιλς στα αγγλικά σημαίνει ζυγαριά αλλά η αγγλίδα βιολόγος της θάλασσας, συγγραφέας του βιβλίου «The Brilliant Abyss», καθόλου δεν κρατάει ζυγαριά και ισορροπίες. Από τα 16 της χρόνια που αντίκρισε από κοντά τον υποβρύχιο κόσμο αποφάσισε για το τι θα έκανε στη ζωή της. Και από τότε, πέρα από τις αντίστοιχες σπουδές της, όπου έφθασε να κάνει και διδακτορική διατριβή για ψάρια στους κοραλλιογενείς υφάλους, έγινε και ένας φανατικός κήρυκας του δόγματος: Εξερευνήστε αυτόν τον κόσμο και μετά, προ παντός, αφήστε τον στην ησυχία του. Ή όπως δήλωσε στο ΒΗΜΑ-Science: «Αυτή τη στιγμή το πιο επείγον ζήτημα για τον ωκεανό είναι η εισαγωγή μορατόριουμ για την εξόρυξη βαθέων υδάτων. Πολλές χώρες υποστηρίζουν ήδη την εκστρατεία για να σταματήσει η βιασύνη για το άνοιγμα των πρώτων ορυχείων βαθέων υδάτων στον κόσμο. Περισσότερες κυβερνήσεις, πολιτικοί και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πραγματοποιήσουν το μορατόριουμ. Η εξόρυξη βαθέων υδάτων θα προκαλέσει μόνιμες, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη ζωή των ωκεανών. Δεν είναι αλήθεια ότι τα μέταλλα βαθέων υδάτων είναι ζωτικής σημασίας για ένα πράσινο μέλλον απαλλαγμένο από ορυκτά καύσιμα. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα της ανθρωπότητας που δεν συνεπάγονται την καταστροφή ενός από τα μεγαλύτερα και πιο παρθένα μέρη του πλανήτη».

Οσο για τα μαθήματα που μπορεί να πάρει ο άνθρωπος από τον βυθό είναι κατηγορηματική: «Ο βυθός της θάλασσας είναι ένας πολύ διαφορετικός και ποικίλος βιότοπος. Εδώ βρίσκουμε τα πάντα, από κοραλλιογενείς υφάλους βαθέων υδάτων με ζώα που ζουν για χιλιάδες χρόνια και υδροθερμικές οπές (γνωστές και ως μαύροι καπνιστές) με ζώα και μικρόβια που επιβιώνουν σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Υπάρχουν τόσα πολλά που μαθαίνουμε από τους οργανισμούς της βαθιάς θάλασσας. Προκαλούν τις ιδέες μας για το τι μπορεί να είναι η ζωή και πώς μπορεί να επιβιώσει και παρέχουν πολλές αφορμές για σκέψεις σχετικές με την επίλυση προβλημάτων στον ανθρώπινο κόσμο. Είτε αυτή είναι η χημική έμπνευση για νέα φαρμακευτικά προϊόντα είτε νέοι τρόποι κατασκευής εξαιρετικά σκληρών υλικών. Ο βυθός είναι απίστευτα σημαντικός από πολλές, πάρα πολλές απόψεις».

Δηλώνει «άνθρωπος των ωκεανών», οπότε δεν δυσκολεύθηκε να πει και ότι «θέλω περισσότερα χρήματα και προσοχή για την έρευνα και την εξερεύνηση βαθέων υδάτων. Υπάρχουν τόσα πολλά ακόμα να ανακαλύψουμε στον ωκεανό, τόσες πολλές μορφές ζωής που κρύβονται μακριά από τα μάτια μας και τόσα πολλά να μάθουμε για το πόσο σημαντικός είναι ο ωκεανός για όλη τη ζωή στη Γη. Ο ωκεανός βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο από πολλές ανθρώπινες απειλές και χρειάζεται μια μεγάλη επένδυση για την προστασία αυτού του εξαιρετικά σημαντικού τόπου».

Αυτή τη στιγμή και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της και στις ομιλίες της τη νοιάζει κυρίως «η (κακή) εκμετάλλευση των πόρων του ωκεανού, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και άλλων πλασμάτων, όπως και των μεταλλευμάτων που θέλουν να ξεριζώσουν από τον βυθό οι εταιρείες εξόρυξης. Ο τουρισμός στον ωκεανό», όπως επισημαίνει, «έχει επίσης επιπτώσεις, ειδικά σε πολύ ευάλωτα μέρη, και αυτές πρέπει να ελαχιστοποιηθούν. Αλλά συνήθως οι μεγαλύτερες επιπτώσεις οι προερχόμενες από τους τουρίστες όταν επισκέπτονται διάφορα μέρη του ωκεανού είναι ο άνθρακας που απελευθερώνεται στις διεθνείς πτήσεις τους».