Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Μεσόγειος έζησε εφέτος νέο ρεκόρ ζέστης, με τη μέση επιφανειακή θερμοκρασία του νερού να φτάνει στις 15 Αυγούστου τους 29,90 βαθμούς Κελσίου και σε κάποιες να ξεπερνά τους 31°C, θερμοκρασία που θυμίζει περισσότερο τζακούζι.
Στην Ελλάδα ο θαλάσσιος καύσωνας ήταν αισθητός στο Ιόνιο, ενώ το μελτέμι συγκράτησε το Αιγαίο σε κανονικά επίπεδα γύρω στους 25°C, πιθανώς αποτρέποντας τις οικολογικές επιπτώσεις που ζήσαμε πέρυσι.
Το νέο ρεκόρ δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί αλλά προκύπτει από μετρήσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus που πηγαίνουν πίσω μέχρι το 1982, ανακοίνωσαν ερευνητές του ισπανικού Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών (ICM).
Ανέφεραν επίσης πως την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου το θερμόμετρο έδειξε 31,96°C στα νερά του Ελ-Αρίς στην Αίγυπτο, μέτρηση που εφόσον επιβεβαιωθεί θα είναι νέο ρεκόρ απόλυτης θερμοκρασίας στη Μεσόγειο.
Σε όλη την περιοχή, η μέση θερμοκρασία του νερού είναι αυτό το διάστημα περίπου 2,5°C πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, ενώ στην Αδριατική είναι τοπικά 5 βαθμούς υψηλότερη και στο Ιόνιο περίπου 4.
Οι οικολογικές επιπτώσεις του θαλάσσιου καύσωνα θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικές, δεδομένου ότι πολλά είδη ψαριών, κοραλλιών, φυκών και θαλάσσιων φυτών μπορούν να επιζήσουν μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών.
Το 2022, ισχυρός θαλάσσιος καύσωνας ανέβασε τη θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο σύνολο της Μεσογείου η μέση θερμοκρασία έφτασε τον περυσινό Ιούλιο στους 28,71°C. Ως αποτέλεσμα, ολόκληρα δάση κοραλλιών απονεκρώθηκαν σε Μασσαλία, Ισπανία και Σαρδηνία, ενώ στην Ελλάδα χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας μυδιών.
Η ζέστη ευνοεί επίσης τροπικά ξενικά είδη που εισβάλλουν στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Το νέο ρεκόρ έρχεται εν μέσω μιας χρονιάς που όπως φαίνεται θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, πάνω και από τα επίπεδα του ακραίου 2022. Σύμφωνα με το Copernicus, όλοι οι μήνες από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον εφετινό Ιούνιο ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών.