Μάστιγα η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων: Σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία

Η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών αποτελεί μια από τις κύριες μορφές υποσιτισμού παγκοσμίως και συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας – από προβλήματα στην κύηση έως τύφλωση και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων.

Ποσοστό άνω του 50% του παγκόσμιου πληθυσμού λαμβάνει ανεπαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και οι βιταμίνες C και Ε, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας Τ.Η. Chan του Χάρβαρντ, του Πανεπιστημίου της Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB) και της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τη Βελτίωση της Διατροφής (GAIN), που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Global Health».

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που προσφέρει παγκόσμια εκτίμηση σχετικά με την πρόσληψη 15 διαφορετικών βιταμινών και μετάλλων σημαντικών για την ανθρώπινη υγεία και συγκεκριμένα του ασβεστίου, του ιωδίου, του σιδήρου, της ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), του φυλλικού οξέος, του ψευδαργύρου, του μαγνησίου, του σεληνίου, της θειαμίνης (βιταμίνη Β1), της νιασίνης (βιταμίνη Β3) καθώς και των βιταμινών Α, Β6, Β12, C και Ε.

Η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών αποτελεί μια από τις κύριες μορφές υποσιτισμού παγκοσμίως και συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας – από προβλήματα στην κύηση έως τύφλωση και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από διαφορετικές επίσημες πηγές όπως η Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για τη Διατροφή και η Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να καταγράψει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από πληθυσμούς 185 χωρών.

Σύμφωνα με την ανάλυση, κατεγράφησαν σημαντικές ελλείψεις σχεδόν όλων των μικροθρεπτικών συστατικών που εξετάστηκαν, με την κυριότερη να αφορά το ιώδιο (68% του παγκόσμιου πληθυσμού), τη βιταμίνη Ε (67%), το ασβέστιο (66%) και τον σίδηρο (65%). Περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού λάμβανε ανεπαρκείς ποσότητες ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος και βιταμινών C και Β6. Ελλειψη νιασίνης εμφάνιζε το 22%, θειαμίνης το 30% και σεληνίου το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι γυναίκες παρουσίαζαν μεγαλύτερη έλλειψη ιωδίου, βιταμίνης Β12, σιδήρου και σεληνίου σε σύγκριση με τους άνδρες, οι οποίοι είχαν μεγαλύτερη έλλειψη ασβεστίου, νιασίνης, θειαμίνης, ψευδαργύρου, μαγνησίου και βιταμινών Α, C και Β6. Πάντως στους νέους ως 30 ετών και των δύο φύλων εμφανιζόταν η μεγαλύτερη έλλειψη ασβεστίου τόσο σε Ασία και Αφρική όσο και στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη.

Για ανησυχητικά αποτελέσματα έκανε λόγο ο Τάι Μπιλ, ειδικός της GAIN, και σημείωσε ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι – πιο πολλοί από ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα, σε όλες τις χώρες – δεν προσλαμβάνουν αρκετά ζωτικής σημασίας μικροθρεπτικά συστατικά. Τα κενά αυτά θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία σε παγκόσμια κλίμακα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.