Η αναφορά μας την περασμένη εβδομάδα σε μεταανάλυση η οποία απενοχοποιούσε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος αλλά και επεξεργασμένων κρεάτων και την αποσυνέδεε από την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου ή/και καρδιαγγειακών νοσημάτων έγινε με κάθε επιφύλαξη, καθώς ερχόταν να ανατρέψει τα δεδομένα. Δεν μας εξέπληξε λοιπόν το γεγονός ότι η εργασία στην οποία αναφερθήκαμε προκάλεσε αντιδράσεις, διεθνείς και εγχώριες.
Με χαρά δημοσιεύουμε σήμερα την επιστολή την οποία μάς έστειλε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Λ. Κατσιλάμπρος: «Με αρκετή έκπληξη διάβασα στο περιοδικό «Annals of Internal Medicine» της 1ης Οκτωβρίου ορισμένα άρθρα του τύπου της μεταανάλυσης σε σχέση με την κατανάλωση κρέατος και καρδιαγγειακών θανάτων ή συμβαμάτων ή και καρκίνου. Οι συγγραφείς, ερμηνεύοντας τα ευρήματά τους περί του ότι η λήψη τριών-τεσσάρων μερίδων κόκκινου κρέατος την εβδομάδα έχει σχετικά μικρή βλαβερή επίδραση, αποτολμούν και σπεύδουν, αντίθετα προς τα διεθνώς καθιερωμένα, να κάνουν συστάσεις-οδηγίες (NutriRECS Consortium) δικαιώνοντας την, σε αυτόν τον βαθμό, τωρινή κατανάλωση κρέατος.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.