Κινδυνεύει με εξαφάνιση ένα στα πέντε είδη της Ελλάδας

Από τα 11.500 είδη ζώων, φυτών και μυκήτων που αξιολογήθηκαν, το 21,5% απειλείται με εξαφάνιση

Λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα γνωρίζουν τον λαγόγυρο, το εδαφόβιο σκιουράκι που σκιάβει λαγούμια σε λιβάδια. Και η πιθανότητα να μπορέσετε ποτέ να τον δείτε στη φύση ολοένα και μικραίνει. Κυνηγημένο από την απώλεια των βιοτόπωνη του, το μικρό τρωκτικό είναι ένα από τα απειλούμενα είδη του επικαιροποιημένου Κόκκινου Καταλόγου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Από τα 11.500 είδη ζώων, φυτών και μυκήτων που αξιολογήθηκαν, το 21,5% απειλείται με εξαφάνιση. Από τις θάλασσες, από όπου χάνονται οι φυσητήρες και οι αγγελοκαρχαρίες, μέχρι τα βουνά, όποτυ σπανίζουν πλέον οι μαυρόγυπες και οι πεταλούδες του Απόλλωνα, τα νούμερα καθιστούν σαφές ότι η Ελλάδα χάνει την πλούσια βιοποικιλότητά της.

Μεταξύ των ζώων, σε κίνδυνο βρίσκεται το 28,3% των πουλιών, το 31,3% των θηλαστικών, το 13,3% των ερποετών, το 34,6% των αμφίβιων και το 21,5% των ασπόνδυλων που αξιολογήθηκαν.

Σε καθεστώς απειλής βρίσκεται επίσης το 18,7% των φυτών και το 34,8% των μυκήτων.

Ο Κόκκινος Κατάλογος, βασικό εργαλείο για την χάραξη πολιτικών προστασίας, συντάχθηκε από ομάδα 142 ελλήνων και ξένων ερευνητών που συστήθηκε από την ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) και ακολούθησε τη μεθοδολογία της IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης), οργανισμού που εκδίδει τον παγκόσμιο Κόκκινο Κατάλογο.

Σταδιακά, η λίστα της IUCN θα ενημερωθεί με τα δεδομένα για τα ενδημικά είδη της Ελλάδας.

Παρά την αποκαρδιωτική εικόνα, κάποια είδη φαίνεται ότι γλίτωσαν τον άμεσο κίνδυνο και έχουν μετακινηθεί στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου, επισήμανε το υπουργείο. Ως παραδείγματα παρέθεσε τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, εμβληματικό είδος της Μεσογείου, καθώς και το κικινέζι, είδος γερακιού που επισκέπτεται την Ελλάδα το καλοκαίρι.

Ο νέος Κόκκινος Κατάλογος παρουσιάστηκε στις 21 Μαΐου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000. Το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση της φύσης είναι το μεγαλύτερο του κόσμου και περιλαμβάνει 446 χώρους στην Ελλάδα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.