Ο Ρίτσαρντ Ουέστ, 35χρονος βρετανός ψαράς από το Ντέβον, είχε ρίξει τα δίχτυα του για να πιάσει γλώσσες και βατραχόψαρα, ανέσυρε όμως το σπανιότερο είδος καρχαρία του κόσμου – έναν πλαστικό καρχαρία Lego που είχε χαθεί στη θάλασσα σε ναυάγιο πλοίου με εμπορευματοκιβώτια πριν από 27 χρόνια.
Το πλαστικό παιχνίδι είναι ο πρώτος καρχαρίας που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα από το φορτίο του «Tokyo Express», το οποίο χτυπήθηκε από ένα τεράστιο κύμα ενώ βρισκόταν 20 ναυτικά μίλια από το Λαντς Εντ, το άκρο της χερσονήσου της Κορνουάλης στη Νοτιοδυτική Βρετανία, στις 13 Φεβρουαρίου 1997.
Το φορτηγό πλοίο έγειρε κατά 60 μοίρες και έχασε συνολικά 62 εμπορευματοκιβώτια, ένα από τα οποία ήταν φορτωμένο με 4.756.940 κομμάτια παιχνιδιών Lego, τα οποία προορίζονταν για τη Νέα Υόρκη.
Λίγο μετά το ατύχημα, τα Lego άρχισαν να ξεβράζονται στις ακτές της Κορνουάλης. Και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να ξεβράζονται.
Η ειρωνεία είναι ότι πολλά από τα παιχνίδια είχαν θαλασσινή θεματολογία, από μικρά σωσίβια μέχρι πλαστικά φύκια, χταπόδια και ψαροτούφεκα.
Και βέβαια καρχαρίες, συνολικά 51.000 κομμάτια, όπως δήλωσε στο BBC η Τρέισι Ουίλιαμς, ιδρύτρια του προγράμματος «Lego Lost at Sea» που παρακολουθεί την ιστορία των χαμένων παιχνιδιών.
Ο Ουέστ επικοινώνησε με το πρόγραμμα όταν βρήκε τον καρχαρία στα δίχτυα του έξω από το Πλίμουθ. «Κατάλαβα αμέσως τι ήταν επειδή υπήρχαν καρχαρίες Lego στο πειρατικό πλοίο που είχα μικρός» είπε ο αλιέας.
«Είχαν περάσει 25 χρόνια από την τελευταία φορά που είδα αυτή τη φάτσα».
Η ιστορία με τα Lego δεν είναι η μόνη περίπτωση πλαστικών παιχνιδιών που ναυάγησαν και μετά επανεμφανίστηκαν.
Το 1992, ένα κοντέινερ με παπάκια, χελώνες, βατραχάκια και άλλα πλαστικά παιχνίδια έπεσε από πλοίο που ταξίδευε από την Κίνα στο Σιάτλ κατά τη διάρκεια καταιγίδας.
Χιλιάδες πλαστικά παπάκια που περιλάμβανε το φορτίο συνεχίζουν από τότε την οδύσσειά τους και ανά διαστήματα εμφανίζονται σε ακτές σε όλο τον κόσμο. Παρακολουθούνται μάλιστα από επιστήμονες που συγκεντρώνουν δεδομένα για τα θαλάσσια ρεύματα.