Ρωτάμε τον Αλέξη Χατζηπέτρο τι μπορεί να ανακοινώσει χωρίς να δημιουργηθεί πανικός σχετικά με το όλο θέμα των ρηγμάτων και στην Κόνιτσα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οπως λέει επιγραμματικά:
l Ενεργά ρήγματα αυτή τη στιγμή έχουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το αποδεικνύει ο χάρτης που ενημερώνουμε κάθε στιγμή με ό,τι νεότερο προκύπτει από την Ελληνική Βάση Δεδομένων Σεισμογενετικών Πηγών (Greek Database of Seismogenic Sources – GreDaSS).
l Πολλά από αυτά έχουν χαμηλή δραστηριότητα (δηλαδή ιστορικά δεν έχουν δώσει επιβεβαιωμένους σεισμούς), αλλά έχουν το δυναμικό να δώσουν ισχυρούς σεισμούς εάν ενεργοποιηθούν. Εφησυχάζουμε λοιπόν σε κάποιες περιπτώσεις αδικαιολόγητα για περιοχές που έχουν πολύ καιρό να δώσουν σεισμό. Ειδικά το ρήγμα της Κόνιτσας έχει δυναμικό για σεισμό περίπου 6,5 ρίχτερ. Ευτυχώς η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας (δηλαδή γίνονται λίγοι σεισμοί, σε αραιά διαστήματα). Εχει αποδειχθεί όμως πως όταν κάνει σεισμό είναι πιθανό να τον κάνει δυνατό και ας είναι χαμηλή ή αραιή η σεισμικότητα.
l Επίσης είναι άστοχο να λέγεται ότι μια μεγάλη ακολουθία μετασεισμών εξαντλεί τις τάσεις ενός ρήγματος. Η συσσωρευμένη ενέργεια είναι συνήθως μεγάλη και δεν εξαντλείται με έναν μέτριο σεισμό και κάποιους μετασεισμούς.
l Πολλές πόλεις είναι χτισμένες κοντά ή πάνω σε ενεργά ρήγματα που μερικά από αυτά είναι σε έδαφος πρόσφατων ιζημάτων. Και έχει σημασία αυτό διότι όσο πιο πρόσφατα ιζήματα παραμορφώνει το ρήγμα τόσο πιο επικίνδυνο είναι. Η χάραξη δρόμων ή άλλων υποδομών στα πρανή των ρηγμάτων μπορεί να βολεύει τους κατασκευαστές αλλά κάτι τέτοιο όταν γίνεται δεν σημαίνει πως δεν είναι και επικίνδυνο.
l Είναι πολύ σημαντικό να ερευνήσουμε την παλαιοσεισμική ιστορία αυτών των ρηγμάτων με γεωλογικές μεθόδους (Παλαιοσεισμολογία = η αναζήτηση και ταυτοποίηση με γεωλογικές μεθόδους σεισμών προ εποχής οργάνων καταγραφής).
l Υπάρχουν πολλά μεγάλα αστικά κέντρα (πρωτεύουσες νομών) τα οποία γειτνιάζουν με ενεργές ρηξιγενείς ζώνες. Ενδεικτικά έχουμε: Ξάνθη, Κομοτηνή, Λάρισα, Βόλος, Κόρινθος, Χαλκίδα, Πάτρα, Ηράκλειο, Λαμία, Καλαμάτα. Για ορισμένες από αυτές τις περιοχές έχουμε καλή γνώση για τα ρήγματά τους, αλλά για τις περισσότερες (ειδικά για αυτές που γειτνιάζουν με «αργά» ρήγματα) όχι.