Και μπορεί η άκρως υποσχόμενη αυτή ελληνική περίπτωση να δίνει ελπίδες για έναν νέο θεραπευτικό δρόμο ενάντια στη νόσο του Crohn – κάτι που χρειάζεται βέβαια να διερευνηθεί περαιτέρω και να αποδειχθεί μέσα από περισσότερα περιστατικά, όπως επισημαίνει ο κ. Σακάς -, ωστόσο η ηλεκτρική διέγερση έχει ήδη δείξει τις θεραπευτικές δυνατότητές της σε διεθνές επίπεδο ενάντια σε πολλές σπλαγχνικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου κοιλιακού άλγους. Αυτή η δυναμική της δεν είναι ευρέως γνωστή όπως συμβαίνει με νόσους όπως η επιληψία, το Πάρκινσον, η δυστονία, για τις οποίες η τοποθέτηση ηλεκτροδίων αποτελεί μια γνωστή πλέον θεραπευτική μέθοδο – στη διάδοσή της στη χώρα μας έχει συμβάλει άλλωστε σε μεγάλο βαθμό η Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική του Ευαγγελισμού. Ας δούμε με τη βοήθεια του καθηγητή Δαμιανού Σακά τις πλέον καθιερωμένες εφαρμογές της ηλεκτρικής διέγερσης στις σπλαγχνικές παθήσεις:

Φαρμακοανθεκτική στηθάγχη

Η στηθάγχη είναι ο θωρακικός πόνος που προκαλείται από ελαττωμένη αιματική παροχή στο μυοκάρδιο. Το αίμα μεταφέρει στο μυοκάρδιο το οξυγόνο (διά μέσου των στεφανιαίων αγγείων), το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του. Η ελάττωση της παροχής οξυγόνου στο μυοκάρδιο προκαλεί ισχαιμία, που έχει ως σύμπτωμα τη στηθάγχη. Η εκτεταμένη και σοβαρή ισχαιμία μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του μυοκαρδίου, όπως συμβαίνει στο έμφραγμα. Η φαρμακοανθεκτική στηθάγχη λοιπόν είναι ένα άκρως σοβαρό ιατρικό πρόβλημα αφού δεν ανταποκρίνεται σε καμία φαρμακευτική αγωγή.

Oι πρώτες επιτυχείς εφαρμογές της ηλεκτρικής διέγερσης νωτιαίου μυελού για τον έλεγχο φαρμακοανθεκτικής στηθάγχης έγιναν περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και η μέθοδος έχει εφαρμοσθεί πλέον, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές χώρες, για περισσότερο από είκοσι έτη, αναφέρει ο κ. Σακάς και προσθέτει ότι «σημαντικές μελέτες σε ασθενείς με χρόνια φαρμακοανθεκτική στηθάγχη δείχνουν ότι η ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού προσφέρει βελτίωση τουλάχιστον ισοδύναμη σε σχέση με τις χειρουργικές ή ενδοαγγειακές τεχνικές ενώ παράλληλα συνδέεται με λιγότερες παρενέργειες και επιπλοκές».

Σύμφωνα με μελέτη σε 100 ασθενείς που δημοσιεύθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Ανθεκτικής Στηθάγχης (National Refractory Angina Service) της Βρετανίας στην επιθεώρηση «British Journal of Cardiology», μετά την εφαρμογή ηλεκτρικής διέγερσης του νωτιαίου μυελού, η καρδιολογική εξέταση των ασθενών ήταν σημαντικά βελτιωμένη ενώ και 9 στους 10 ασθενείς που υποβλήθηκαν στη μέθοδο δήλωσαν πολύ ευχαριστημένοι με τη θεραπεία.  Η συχνότητα των επιπλοκών ήταν χαμηλή και η μελέτη συνολικά επιβεβαίωσε ότι η ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος για τη θεραπεία της σοβαρής στηθάγχης που δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή.  

Παρά τα καλά αυτά αποτελέσµατα, «η µέθοδος δεν έχει εφαρµοσθεί στον βαθµό που θα έπρεπε, πιθανότατα λόγω της περιορισµένης κατανόησής της από πολλά µέλη της καρδιολογικής κοινότητας και ίσως εξαιτίας επίσης του γεγονότος ότι τεχνικές «επαναγγείωσης» προτιµώνται τα τελευταία χρόνια σε σχέση µε τεχνικές ηλεκτρικής διέγερσης» επισηµαίνει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και συµπληρώνει ότι «εκτιµάται πως στο µέλλον περισσότερη έρευνα σε σχέση µε τις καλύτερες παραµέτρους της ηλεκτρικής διέγερσης θα καταστήσει τη µέθοδο ευρύτερα γνωστή και προτιµητέα».