Η επιτυχής έκβαση της αποστολής Αρτεμις Ι έδωσε το πράσινο φως για τις επόμενες αποστολές που θα επιτρέψουν την παρατεταμένη παρουσία του ανθρώπου στο Διάστημα. Σε αυτό το αφιέρωμα, παρουσιάζουμε μερικά από τα σχέδια της διαστημικής κατοικίας του μέλλοντος, τα οποία εκπονούνται από ερευνητικά ιδρύματα και κρατικούς διαστημικούς οργανισμούς σε συνεργασία με νεοφυείς επιχειρήσεις. Παρότι για την ώρα τα περισσότερα από αυτά τα σχέδια είναι πρωτόλεια, σκιαγραφούν τη νέα εποχή των διαστημικών εξερευνήσεων. Ο σχεδιασμός των κατασκευών αυτών λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους, όπως την αποτελεσματική προστασία των ανθρώπων από τις ακραίες συνθήκες αλλά και την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων στην επιφάνεια των αστρικών σωμάτων. Μάλιστα, η έρευνα που προϋποθέτει η υλοποίηση των προτάσεων αυτών μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη τεχνολογιών για μια πιο βιώσιμη οικοδόμηση και στη Γη.
Διαστημικό 3D-printing
Εκτός από τις μόνιμες βάσεις οι οποίες θα συναρμολογούνται στο έδαφος της Σελήνης, η NASA υιοθετεί και μία άλλη προσέγγιση για να προτείνει λύσεις στο πρόβλημα των υποδομών στο Διάστημα: την τρισδιάστατη εκτύπωση. Στέλνοντας μία μηχανή αντίστοιχη ενός… γερανού και αξιοποιώντας υλικά τα οποία υπάρχουν ήδη στη Σελήνη, θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα πλήθος υποδομών όπως δρόμοι, μικρά κτίρια και εξέδρες εκτόξευσης. Στο πλαίσιο αυτό, η NASA συνεργάζεται με τις εταιρείες ICON και BIG για την ανάπτυξη του προγράμματος Project Olympus – ένα εγχείρημα το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα επιτρέπουν την αξιόπιστη τρισδιάστατη εκτύπωση στο διαστημικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος δοκιμάζονται προσομοιώματα σεληνιακού εδάφους για να διερευνηθεί κατά πόσο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για την κατασκευή διάφορων σταθερών υποδομών. Η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα σε αυτή την κατεύθυνση επιτρέπει ήδη την κατασκευή δομών μικρής κλίμακας με ικανοποιητική ακρίβεια στη λεπτομέρεια. Οπως σημειώνουν οι ιθύνοντες, οι συγκεκριμένες κατασκευές θα εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον της Σελήνης – αφού θα αποτελούνται από υλικά που βρίσκονται ήδη στον φυσικό δορυφόρο της Γης –, ενώ παράλληλα θα περιορίζουν δραστικά τα απόβλητα. Παράλληλα, οι ερευνητές διερευνούν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εξασφαλιστεί μία ατμοσφαιρική πίεση η οποία θα επιτρέπει τη διαβίωση των αστροναυτών και μία αποτελεσματική προστασία από την κοσμική ακτινοβολία. Οπως συμβαίνει και με την έρευνα για τις άλλες μορφές κατοικιών σε εξωγήινα περιβάλλοντα, οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται για την τρισδιάστατη εκτύπωση υποδομών στη Σελήνη θα μπορούν ενδεχομένως να αξιοποιηθούν και στον πλανήτη μας για την κατασκευή κτιρίων από φυσικά υλικά. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι οι εταιρείες που συνεργάζονται με τη NASA στο πλαίσιο του προγράμματος Project Olympus, έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την τρισδιάστατη εκτύπωση για να κατασκευάσουν σπίτια στο Μεξικό για οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα.
Εν όψει πάντως των μελλοντικών διαστημικών αποστολών Αρτεμις, η NASA επεκτείνει τις συνεργασίες της και με άλλες εταιρείες με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνολογιών τρισδιάστατης εκτύπωσης. Μία ενδεικτική συνεργασία είναι με την AI Space Factory, η οποία αναπτύσσει το εγχείρημα LINA (Lunar Infrastructure Asset): ένα δίκτυο τρισδιάστατα «εκτυπωμένων» κατοικιών, καθεμία από τις οποίες θα έχει εμβαδόν 75 τετραγωνικών μέτρων. Για την κατασκευή των εν λόγω κατοικιών θα αξιοποιούνται τόσο υλικά από το έδαφος της Σελήνης όσο και πολυμερή υλικά τα οποία θα έχουν κατασκευαστεί στη Γη. Το μείγμα αυτό θα μπορούσε να προσδώσει περαιτέρω ανθεκτικότητα στην κατασκευή και προστασία του ανθρώπου από τις ακραίες συνθήκες.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.