Το Διάστημα από τα μισά του προηγούμενου αιώνα ήταν ένας χώρος όπου κυκλοφορούσαν μόνο δύο. Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ενωση. Στον καινούργιο αιώνα, από την πρώτη κιόλας δεκαετία του, έχουν αλλάξει οι νοοτροπίες, οι συμπεριφορές και οι προϋπολογισμοί. Ετσι ώστε, μαζί με τους δύο πρωτοπόρους, να συμπληρώνεται πλέον μια δεκάδα από κράτη συν ένας ιδιώτης που έχουν σηκώσει τα μανίκια και τα μάτια για να κοιτάξουν επίμονα πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης.

Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Καναδάς και αρκετά πιο πίσω βέβαια η μόνιμα δυσκίνητη Ευρωπαϊκή Ενωση. Μπαίνουμε σε δεκαετία που οι ειδήσεις από και για τον χώρο όπου κινούνται οι πλανήτες γύρω από τον Ηλιο θα μας έρχονται πυκνές. Ηδη η Κίνα διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστικό. Οι υπολογισμοί που κάνουν τους έχουν δείξει ότι μπορούν να δημιουργήσουν μια οικονομική ζώνη στο Διάστημα που μέχρι τα μέσα του αιώνα θα τους αποφέρει περίπου 10 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Οι κινεζικές αποστολές στη Σελήνη θα συνεχιστούν. Ο κρατικά ελεγχόμενος οργανισμός που κλείνει όλα τα συμβόλαια είναι ο CASC (China Aerospace Science and Technology Corporation) και έχει προγραμματίσει ήδη για τη Σελήνη τις αποστολές «Chang’e-6» και «Chang’e-7» με σκοπό να δημιουργηθεί μια ρομποτική βάση ερευνών για εκμεταλλεύσιμα υλικά και την πιθανότητα εξαγωγής ευγενών αερίων (νέον, ήλιο, αργό) παγιδευμένων στους πάγους των πόλων ή στον λεγόμενο ρεγόλιθο, το σύνολο δηλαδή των χαλαρών υλικών και τα θραύσματα βράχων που καλύπτουν την επιφάνεια της Σελήνης. Μια έρευνα που είχαν σκοπό να κάνουν έως το 2025 και οι Ρώσοι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Ετσι γίνεται φανερό πως η κινεζική διείσδυση πραγματοποιείται την εποχή που οι άλλοι δύο μεγάλοι κάνουν αβέβαια βήματα στο Διάστημα. Ρώσοι και Αμερικανοί θεωρούν ότι στη συμφωνημένη συνεργασία για τις αποστολές στον Διαστημικό Σταθμό, που είναι χονδρικά «βάζεις εσύ τις αποστολές, εγώ τον σταθμό», ο άλλος βγαίνει πιο ωφελημένος και έτσι οι ρωγμές στη συνεργασία τους ήδη εμφανίστηκαν. Και η αυξανόμενη δραστηριότητα του Ελον Μασκ με τις προσφερόμενες ιδιωτικές πτήσεις και μεταφορές μάλλον θα επιταχύνει το διαζύγιο. Ομως και αυτή η εξέλιξη πάει να δημιουργήσει μελλοντικά καινούργια προβλήματα «εκεί έξω».