Η πρόταση για τη διαχείριση και αξιοποίηση το σπηλαίου

l      Το σπήλαιο Μαρώνειας εμφανίζει πλούσιο διάκοσμο, σπηλαιοθέματα, είναι βατό και ασφαλές στο μεγαλύτερο τμήμα του. Δεν παρουσιάζει επικίνδυνες καταβόθρες ή άλλες καρστικές δομές που να θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τους επισκέπτες, εργαζομένους και ειδικούς και είναι ασφαλές από στατική άποψη, όπως έχουν δείξει μελέτες από άποψη γεωλογική, σπηλαιολογική, τεχνικο-γεωλογική, βραχομηχανική και σεισμολογική.

l      Επειδή το σπήλαιο φιλοξενεί μια μεγάλη σε πληθυσμό και αριθμό ειδώνπανίδα χειροπτέρων, η οποία κατοικεί κυρίως στο νότιο τμήμα του σπηλαίου, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της βιολογικής-περιβαλλοντικής μελέτης, προτείνεταινα αξιοποιηθεί μόνο το βόρειο τμήματου σπηλαίου μεταξύ της κύριας και δευτερεύουσας εισόδου, εμβαδού περίπου 3.000 τετρ. μέτρων και μήκους τουριστικής διαδρομής 355 μέτρων, με σκοπό να προστατευθεί ο πληθυσμός των νυχτερίδων. Το υπόλοιπο (νότιο) τμήμα του σπηλαίου θα παραμείνει στη φυσική του κατάσταση καιυπό προστασία,ενώ θα είναι επισκέψιμο μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες, υπαλλήλους και ολιγομελείς ομάδες επισκεπτών (σπηλαιολόγους) με ειδική άδεια. Θα είναι προσιτό μόνο από βιντεοπροβολές και με κάμερες υπερύθρου (διότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν φώτα σε αυτόν τον χώρο) και «online» τηλεματική στο υπόσκαφο κτίριο ή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

l      Προτείνεται επίσης εκθεσιακός-λειτουργικός χώρος (υπόσκαφο κτίριο), ο οποίος θα συνδέεται μεμικρή σήραγγα με το σπήλαιο, που θα αποτελεί και την είσοδο – έξοδο των επισκεπτών στο σπήλαιο. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται ανέπαφες οι φυσικές είσοδοι του σπηλαίου και επιτυγχάνονται αφενός η διατήρηση της ίδιας κλιματικής κατάστασης του εσωτερικού του σπηλαίου και αφετέρου η φυσική μετακίνηση των νυχτερίδων (έξοδος – είσοδος) από την κύρια (φυσική) είσοδο. Η κύρια φυσική είσοδος του σπηλαίου προτείνεται μόνο για «έξοδος κινδύνου».

l      Οι δραστηριότητες των επισκεπτών εντός του σπηλαίου θα καθορίζονται μεκανονισμό(οδηγίες), θα είναι καθορισμένες στον χώρο και στον χρόνο και θα ελέγχονται. Προτείνονται περιοχές χρήσης εντός και εκτός του σπηλαίου και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος εξωτερικά του σπηλαίου (περιφράξεις, δεντροφυτεύσεις, αντιπυρική προστασία, προστασία και αποκατάσταση χώρου των εισόδων). Οσον αφορά τον εσωτερικό χώρο, προτείνεται να γίνουν σταδιακά με τη εξής σειρά: απομάκρυνση απορριμμάτων, καθαρισμός τοιχωμάτων, επανασυγκόλληση σπηλαιοθεμάτων, καθαρισμός και περίφραξη περιοχής χρήσης και περιοχής προστασίας, κατασκευή διαδρόμου περιήγησης επισκεπτών, ηλεκτροφωτισμός σπηλαιοθεμάτων, κατασκευή προθηκών για γεωλογικά και βιολογικά εκθέματα, εγκατάσταση δικτύου τηλεματικής, ενδοεπικοινωνίας και μουσικής, εγκατάσταση πινακίδων πληροφοριών.

l      Για τα συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης, τη συνοχή, αλληλουχία και πιστή εφαρμογή των μελετών, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η άμεση συγκρότηση ενός φορέα διαχείρισης του συνολικού έργου, στον οποίο εκτός από τους φορείς της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να συμμετέχει ολιγομελής συμβουλευτική ομάδα επιστημόνων, ώστε να διασφαλίζονται η τήρηση του χρονοδιαγράμματος, η ταχεία και ολοκληρωμένη πορεία υλοποίησης του έργου και η βιώσιμη διαχείριση και προστασία του σπηλαίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.