Η Νορβηγία αλλάζει γνώμη για τις εξορύξεις ανοιχτής θάλασσας

38 εκατ. τόνοι χαλκού, ποσότητα διπλάσια από την ετήσια παραγωγή, κρύβονται στον βυθό της Νορβηγίας και της Γροιλανδίας

Οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν σε αναστολή των αμφιλεγόμενων σχεδίων της Νορβηγίας να γίνει η πρώτη χώρα που εξορύσσει μέταλλα από τον βυθό, τουλάχιστον για την ώρα.

Το σχέδιο ναυάγησε λόγω διαφωνίας του αριστερού περιβαλλοντικού κόμματος SV, το οποίο βρίσκεται εκτός κυβερνητικού συνασπισμού αλλά μέχρι σήμερα στηρίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις. Απαίτησε διακοπή του σχεδίου για ορυχεία ανοιχτής θάλασσας στην Αρκτική με αντάλλαγμα τη στήριξή του στην ψήφιση του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση σκόπευε να παραχωρήσει το 2025 άδειες εξερεύνησης σε μια θαλάσσια έκταση 280.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μιάμιση φορά η έκταση της Ελλάδας, εντός των χωρικών υδάτων της Νορβηγίας στον Βόρειο Ατλαντικό. Μετά την αναστολή της διαδικασίας, ο Εργατικός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε διευκρίνισε ότι το προπαρασκευαστικό έργο θα συνεχιστεί για τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου και τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. «Πρόκειται για αναβολή» υποστήριξε.

Το αρχικό σχέδιο της Νορβηγίας αψηφούσε τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Βρετανίας για επιβολή μορατόριουμ στις εξορύξεις ανοιχτής θάλασσας, καθώς επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για περιβαλλοντικές βλάβες και καταστροφή ωκεάνιων συστημάτων που δεν έχουν ακόμα εξερευνηθεί.

Αλλοι υποστηρίζουν ότι τα ορυχεία στον βυθό είναι απαραίτητο βήμα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για μέταλλα που θα τροφοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση, όπως μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες ή ανεμογεννήτριες.

Υποστηρίζουν επίσης ότι τα ορυχεία στον βυθό θα είχαν μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ό,τι τα ορυχεία στην ξηρά, και επιπλέον θα έλυναν τα προβλήματα εφοδιασμού που προκύπτουν όταν μια χώρα μονοπωλεί την παραγωγή συγκεκριμένων μετάλλων. Μαγνήσιο, νιόβιο, κοβάλτιο και σπάνιες γαίες ανιχνεύονται στις μεταλλικές αποθέσεις που έχει εντοπίσει η Νορβηγία γύρω από υδροθερμικές οπές στον βυθό (εικόνα).

Η πολιτική της χώρας δεν αποκλείεται να αλλάξει και πάλι μετά τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2025, καθώς τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, το Συντηρητικό Κόμμα και το Κόμμα της Προόδου, τάσσονται υπέρ των ορυχείων στον βυθό.

Ανοιχτό παραμένει στο μεταξύ το θέμα της εξόρυξης ανοιχτής θάλασσας σε διεθνή ύδατα. Την απόφαση για το εάν θα εκδοθούν άδειες εκμετάλλευσης αναμένεται να λάβει το 2025 ο αρμόδιος οργανισμός του ΟΗΕ, η Διεθνής Αρχή Θαλάσσιων Βυθών.

Περισσότερες από 30 χώρες έχουν ζητήσει απαγόρευση της πρακτικής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.