Η διασπορά αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους

Η διεθνής εμπειρία αλλά και το προφίλ των κρουσμάτων στη χώρα μας υποδεικνύουν ότι η διασπορά του SARS-CoV-2 αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, γεγονός που δείχνει ότι η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της μόλυνσης είναι σημαντική, σχολιάζει στο ΒΗΜΑ-Science o αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, κ. Δημήτριος Παρασκευής και συμπληρώνει ότι «είναι χαρακτηριστικό το εξής παράδειγμα: στο δεύτερο πανδημικό κύμα, οπότε δεν υπήρχε εμβόλιο, η διασπορά ήταν σχεδόν παρόμοια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Προς το τέλος του τρίτου κύματος και ειδικά τώρα οι ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών, στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει το περίπου 70%, υποεκπροσωπούνται σε σχέση με τις μικρότερες ηλικίες. Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο ενάντια στη μόλυνση δεν είναι απόλυτη, αλλά ένας εμβολιασμένος κινδυνεύει πολύ λιγότερο να μολυνθεί σε σχέση με ένα άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί. Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο είναι ακόμη πιο σημαντική σε ό,τι αφορά τη σοβαρή νόσο – ξεπερνά το 90%. Αυτός είναι λοιπόν ουσιαστικά ο στόχος του εμβολίου, να μας προστατεύει σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Διεθνείς μελέτες αποδεικνύουν μάλιστα ότι η προστασία που παρέχει το εμβόλιο σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμά τους και ενάντια στο στέλεχος Δέλτα του ιού παραμένει σημαντική».

Αφού λοιπόν είναι τόσο αποτελεσματικά τα εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό, γιατί συνεχώς μαθαίνουμε για εμβολιασμένους που νόσησαν ή και νοσηλεύτηκαν; Αλλο ένα ερώτημα που μπορεί να στριφογυρνά στο μυαλό πολλών. «Διότι κανένα εμβόλιο δεν παρέχει απόλυτη προστασία» απαντά ο καθηγητής και υπογραμμίζει πως «φανταστείτε ότι ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το εμβόλιο του νέου κορωνοϊού ήταν να έχει αποτελεσματικότητα τουλάχιστον μεγαλύτερη από 50%. Τα υφιστάμενα εμβόλια για τον κορωνοϊό παρέχουν πολύ μεγαλύτερη προστασία από αυτόν τον στόχο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης παρέχει προστασία περίπου 60%, ενώ τα εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό παρέχουν προστασία έναντι σοβαρής νόσου άνω του 90%. Επίσης, με βάση διεθνή στοιχεία, η πλειονότητα των ατόμων που διασωληνώνονται ή νοσούν σοβαρά είναι ανεμβολίαστα άτομα».

Ο ρόλος του οργανισμού

Ο κ. Παρασκευής εξηγεί ότι το εμβόλιο ουσιαστικώς «μας παρέχει μια μορφή βιολογικής προστασίας μέσω ανοσίας που αναπτύσσει ο οργανισμός ως συνέπεια του εμβολιασμού. Αυτό συνεπάγεται ότι σε κάποια άτομα όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι υπέργηροι ή ορισμένοι χρονίως πάσχοντες η επαγόμενη ανοσία δεν είναι σε υψηλά επίπεδα, όχι ως συνέπεια αδυναμίας του εμβολιασμού αλλά ως συνέπεια αδυναμίας ανάπτυξης επαρκούς ανοσίας από τον οργανισμό τους. Αυτές οι ειδικές ομάδες, που αποτελούν μειονότητα, θα έχουν προτεραιότητα και σε ό,τι αφορά τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου».

To σίγουρο είναι, σύμφωνα με τους ειδήμονες, ότι το εμβόλιο συνεχίζει να αποτελεί την κύρια «ασπίδα» μας απέναντι στον πανδημικό ιό. Ωστόσο η άμυνά μας εναντίον του πρέπει να… ξεδιπλωθεί σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς κανένα δεν είναι από μόνο του απόλυτο. Για αυτό και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, όπως η μάσκα, η σωστή υγιεινή των χεριών, η κοινωνική αποστασιοποίηση ακόμη και όταν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι, ιδίως αν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες και βρισκόμαστε σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου για μετάδοση. Διότι χρειάζεται αρετή και σύνεση η ελευθερία από την πανδημία!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.