Είναι η ασιατική σφήκα (Vespa orientalis), το ζώο που αντέχει το ποτό περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, και μάλιστα χωρίς να εμφανίζει ίχνος μέθης ή χανγκόβερ, αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύεται στο «PNAS».
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, στη φύση όμως υπάρχουν πολλές αλκοολούχες τροφές – σάκχαρα στο νέκταρ ή τα φρούτα που μετατρέπονται σε αιθανόλη λόγω φυσικής ζύμωσης.
Είναι μια πολύτιμη πηγή ενέργειας για πολλά ζώα, σε μικρές όμως δόσεις: αν η συγκέντρωση υπερβαίνει το 4%, περίπου όσο στην μπίρα, εμφανίζονται συμπτώματα μέθης όπως δυσκολία στο περπάτημα ή στην πτήση.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ παρατήρησαν ότι οι ασιατικές σφήκες δεν επηρεάζονται από το αλκοόλ στα μισοσαπισμένα φρούτα με τα οποία τρέφονται.
Εντυπωσιασμένοι από τη νηφαλιότητά τους, συνέλεξαν μερικά έντομα και τα μετέφεραν στο εργαστήριο, όπου άρχισαν να τα ποτίζουν ένα σακχαρούχο διάλυμα με αυξανόμενες συγκεντρώσεις αιθανόλης.
Ακόμα και όταν η συγκέντρωση έφτασε το 40%, όσο στο ουίσκι ή στη βότκα, οι σφήκες δεν έδειχναν να μεθούν. Μόνο όταν το ποσοστό ανέβηκε στο 80% άρχισαν να συμπεριφέρονται κάπως περίεργα, και πάλι όμως για λίγο. Σε αυτή τη συγκέντρωση, οποιοδήποτε άλλο ζώο θα είχε πεθάνει, γράφει η ερευνητική ομάδα.
Οι γενετικές εξετάσεις που ακολούθησαν έδειξαν ότι οι ασιατικές σφήκες φέρουν πολλαπλά αντίγραφα της αλκοολικής αφυδρογονάσης, του ενζύμου που διασπά το αλκοόλ, κάτι που δείχνει να εξηγεί την αντοχή τους στο ποτό.
Δεν χρειάζεται λοιπόν να ευχηθούμε στην υγειά τους, είναι δεδομένο.