Φυτικά σκευάσματα, όχι πάντοτε αθώα

Η φυτική προέλευση δεν εγγυάται την ασφάλεια χρήσης ή κατανάλωσης ενός προϊόντος ή συμπληρώματος διατροφής, εξηγεί η καθηγήτρια Φαρμακευτικής και εθνική εκπρόσωπος στην Επιτροπή Φαρμάκων Φυτικής Προέλευσης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων κυρία Ιωάννα Χήνου

«Ως προς τον καρκίνο στους ανθρώπους δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για καρκινογόνο δράση της Aloe vera. Ως προς την πρόκληση καρκίνου σε πειραματόζωα υπάρχει επαρκής ένδειξη για καρκινογόνο δράση των προϊόντων που προκύπτουν από την έκθλιψη ολόκληρων των φύλλων της Αλόης. Συνολική αποτίμηση: Η Αλόη ανήκει στους δυνητικά καρκινογόνους παράγοντες για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Β)» (IARC).

Το θέμα σχετικά με την καρκινογόνο ή όχι δράση προϊόντων με βάση το φυτό Aloe vera «έπαιξε» τις προηγούμενες ημέρες αρκετά στις τηλεοπτικές ειδήσεις. Οταν ψάξεις για την πηγή του θα βρεις ότι ξεκίνησε από μια πολύ πρόσφατη μονογραφία 36 σελίδων σχετική με το φυτό αυτό που έδωσε στη δημοσιότητα ο IARC, ο ερευνητικός βραχίονας για τον καρκίνο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Παράλληλα υπάρχει και ένας κατάλογος 94 ουσιών που χαρακτηρίζονται ως «πιθανώς καρκινογόνες», καταχωρημένες στη λεγόμενη ομάδα  2Β.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.