Πειραματικό φάρμακο που μπλοκάρει μια πρωτεΐνη της φλεγμονής τόνωσε τον μεταβολισμό μεσήλικων ποντικών, μείωσε τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με το γήρας και παρέτεινε τη ζωή τους κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 25%.

Οι ερευνητές που υπογράφουν την ανακάλυψη στο περιοδικό «Nature» πιστεύουν ότι η αντιγηραντική δράση θα επιβεβαιωθεί και στον άνθρωπο, ο οποίος φέρει την ίδια πρωτεΐνη, με την ονομασία ιντερλευκίνη-11 (IL-11). Πρόκειται για ένα από τα δεκάδες μόρια της οικογένειας των ιντερλευκινών, ουσιών που απελευθερώνονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και εμπλέκονται σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Η ανακάλυψη ήρθε σχεδόν τυχαία στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Οι ερευνητές προσπαθούσαν να αναπτύξουν μια μέθοδο ανίχνευσης της ιντερλευκίνης 11 όταν αντιλήφθηκαν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης ήταν πολύ μεγαλύτερα σε δείγματα από ηλικιωμένους αρουραίους, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και στα ποντίκια.

Ενα πρώτο θεαματικό αποτέλεσμα ήρθε όταν οι ερευνητές δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια από τα οποία απουσίαζε το γονίδιο της πρωτεΐνης. Τα ζώα αυτά παρέμειναν υγιή για περισσότερα χρόνια και έζησαν 25% περισσότερο από ποντίκια με κανονικά επίπεδα IL-11.

Αυτό σημαίνει ότι, για έναν άνθρωπο με προσδόκιμο ζωής γύρω στα 80 χρόνια, το μπλοκάρισμα της ιντελευκίνης-11 θα μπορούσε δυνητικά να προσφέρει δύο επιπλέον δεκαετίες ζωής.

Τα αποτελέσματα ήταν εξίσου ενθαρρυντικά όταν ένα αντίσωμα που αναστέλλει τη δράση της IL-11 χορηγήθηκε σε μεσήλικα ποντίκια ηλικίας 75 εβδομάδων, χονδρικά το αντίστοιχο της ηλικίας των 55 ετών σε ανθρώπινα χρόνια.

Σε αντίθεση με άλλα πειραματικά φάρμακα που παρατείνουν τη ζωή πειραματόζωων, τα οποία συνδέονται με παρενέργειες, το αντίσωμα δεν προσέφερε μόνο περισσότερα χρόνια ζωής αλλά και περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής.

Το ίδιο αντίσωμα υποβάλλεται τώρα σε κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο και την ίνωση, μια κατάσταση στην οποία υγιείς ιστοί αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό.