Ενας διαφορετικός πόλεμος

Η μεγάλη κούρσα για την κατασκευή του πιο μεγάλου και του πιο σταθερού υπολογιστικού μηχανήματος στον κόσμο αναγκάζει τους ανταγωνιστές να μοιράζουν και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Ταυτόχρονα στα εργαστήρια οι ερευνητές δοκιμάζουν διάφορες λύσεις σχετικά με το τι θα είναι αυτό που ονομάζουμε bit στους κλασικούς υπολογιστές

Ισως το πλέον θερμό τεχνο-πολεμικό μέτωπο αυτόν τον καιρό να είναι η δημιουργία κβαντικών υπολογιστών. Διόλου τυχαία, στις αρχές του μήνα και μετά την ανακοίνωση του βραβείου Νομπέλ για τη Φυσική (το οποίο δόθηκε σε ανθρώπους που οι εργασίες τους δημιούργησαν την πεποίθηση πως είναι δυνατή η κατασκευή κβαντικών υπολογιστών), οι ΗΠΑ έβαλαν φραγμό στην εξαγωγή προς την Κίνα χρήσιμων εξαρτημάτων, ενώ τώρα ετοιμάζονται να λάβουν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.

Αν και η ΙΒΜ πριν έναν χρόνο παρουσίασε τον Eagle με 127 υπολογιστικά στοιχεία (q-bits) υπερβαίνοντας τον κινεζικό Jiuzhang με 113, η διαφορά είναι τόσο μικρή που δεν αφήνει ήσυχους τους Αμερικανούς και ο πόλεμος αναμένεται να συνεχιστεί. Γίγαντες όπως Google (με τον Alphabet), Intel, Microsoft, IonQ, Fujitsu εμπλέκονται με μανία στο παιχνίδι.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.