Μια πιθανή λύση στον δυσεπίλυτο γρίφο της θρέψης του ολοένα αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος δίνει πρόσφατη εργασία ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία. Στην εργασία, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση «Nature Food», καταδεικνύεται ότι το αποτύπωμα άνθρακα της Κίνας θα μπορούσε να είναι ακόμη και αρνητικό αν οι κινέζοι αγρότες έκαναν μια βασική αλλαγή στις καλλιεργητικές πρακτικές τους. Για την ακρίβεια, το επιθυμητό αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί αν τα υπολείμματα των αγρωστωδών φυτών (π.χ. τα στάχυα του σιταριού, ή οι ξεροί βλαστοί καλαμποκιού) αντί να αντιμετωπίζονται ως ανεπιθύμητα γίνονταν η πρώτη ύλη για την παραγωγή εξανθρακώματος.
Ο όρος «εξανθράκωμα» περιγράφει ένα από τα τελικά προϊόντα της πυρόλυσης της βιομάζας, δηλαδή της θέρμανσης οργανικής ύλης σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, απουσία οξυγόνου. Εκτός από το στερεό εξανθράκωμα, το οποίο δεν είναι παρά ένα είδος κάρβουνου, η πυρόλυση παράγει ακόμη ένα υγρό (bio-oil) το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του πετρελαίου και ένα αέριο (syngas) μείγμα υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.