Η ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποβεί σωτήρια σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή περιφερική ή διαβητική αγγειοπάθεια των κάτω άκρων με έλκη και η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη ισχαιμία μέλους (Critical Limb Ischemia – CLI), με επαπειλούμενο ακρωτηριασμό, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί φαρμακευτικά ή να διορθωθεί με χειρουργική επέμβαση.   

Πρόσφατα μάλιστα μια ομάδα ερευνητών στη Βρετανία, με τη συμμετοχή ελλήνων επιστημόνων του Τμήματος Στερεοτακτικής και Λειτουργικής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολονίας στη Γερμανία (Ευρυδίκη Ασημακίδου, Γεώργιος Μάτης), διεξήγαγε μία μεγάλη συστηματική μετα-ανάλυση δημοσιευμένων άρθρων για το θέμα. Η μετα-ανάλυση αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υπάρχοντα δεδομένα προσφέρoυν ισχυρές ενδείξεις σχετικά με το ότι η ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού έχει οφέλη σε ασθενείς που πάσχουν από χειρουργικά μη επανορθώσιμη κρίσιμη ισχαιμία μέλους, όσον αφορά τη διάσωση του μέλους, τη μείωση του πόνου, την κλινική βελτίωση και την ποιότητα ζωής. Μάλιστα, οι ερευνητές τόνισαν ότι πέραν της δικής τους μελέτης υπάρχουν και άλλα ισχυρά δεδομένα που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Αντιθέτως πρέπει να επανεκτιμηθούν, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι τα οφέλη έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα εφαρμόζοντας μόνο την «παραδοσιακή» ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού, αλλά στην εποχή μας έχουν αναπτυχθεί νέες εξελιγμένες τεχνολογίες ηλεκτρικής διέγερσης που πιθανότατα θα μπορούσαν να προσφέρουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στους ασθενείς.

«Η αποτελεσματικότητα της ηλεκτρικής διέγερσης αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση η αντιμετώπιση της περιφερικής ισχαιμίας των άκρων αποτελεί πρόσφατα την πλέον συχνή ένδειξη τοποθέτησης διεγέρτη νωτιαίου μυελού» υπογραμμίζει ο κ. Σακάς.