Τα παθήματα της πανδημίας COVID-19 δεν έγιναν μαθήματα για την πρόληψη νέων ζωονόσων, προειδοποιεί διεθνής μελέτη που ανίχνευσε δεκάδες νέους και δυνητικά επικίνδυνους ιούς σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στην Κίνα.
Μεταξύ άλλων, ένας κορωνοϊός που είναι γνωστό ότι προσβάλλει ανθρώπους ανιχνεύθηκε σε νυκτηρευτές, ζώα που εκτρέφονται στην Ασία για τη γούνα και το κρέας τους και είχαν συνδεθεί με κάποια από τα πρώτα κρούσματα COVID-19 στην Κίνα το 2019.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο «Nature» εντόπισε και έναν δεύτερο κορωνοϊό, συγγενικό με αυτόν που προκαλεί το MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής), σε ορισμένα μινκ, τα οποία εκτρέφονται ευρέως όχι μόνο στην Ασία αλλά και στην Ευρώπη. Οι ελλιπείς ή ανύπαρκτοι έλεγχοι και ο συνωστισμός των ζώων σε κλειστές εγκαταστάσεις δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για επιδημίες, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Η ομάδα εξέτασε δείγματα από 461 γουνοφόρα ζώα που είχαν πεθάνει από ασθένειες σε διάφορα εκτροφεία της Κίνας από το 2021 και μετά. Εκτός από νυκτηρευτές και μινκ, οι ερευνητές εξέτασαν κόκκινες και αρκτικές αλεπούδες, οι οποίες συμπληρώνουν τη λίστα των δημοφιλέστερων γουνοφόρων ειδών.
Σε εξετάσεις υποβλήθηκαν επίσης δείγματα ζώων που εκτρέφονται όχι μόνο για τη γούνα αλλά και για το κρέας τους ή φαρμακευτικές ουσίες, όπως ελάφια, μοσχοπόντικες, ινδικά χοιρίδια, κουνέλια και ασβοί.
Γενετικές εξετάσεις αποκάλυψαν την παρουσία συνολικά 125 ιών, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που προσβάλλουν ανθρώπους, όπως ιούς γρίπης, ηπατίτιδας Ε, ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και γαστρεντερίτιδας.
Από τους 125 ιούς, οι 39 ήταν άγνωστοι μέχρι σήμερα στην επιστήμη και κρίνονται «υψηλού ρίσκου» για μεταπήδηση σε άλλα είδη και τελικά στον άνθρωπο, με πιο ανησυχητικό παράδειγμα τον κορωνοϊό που βρέθηκε στα μινκ. Χωρίς αυστηρότερους κανόνες και ελέγχους, προειδοποιούν οι ερευνητές, το ξέσπασμα νέων επιδημιών ίσως είναι θέμα χρόνου.