CineDoc : Προβολές με ουσία

Αν ζεις σε μια μεγάλη πόλη και για το καθημερινό φαγητό σου δεν φροντίζουν άλλοι, μάλλον θα έχεις βγάλει το συμπέρασμα πως υπάρχουν τριών ειδών μαγαζιά από όπου μπορείς να αγοράσεις φρούτα και λαχανικά. Υπάρχουν τα υπερμανάβικα, ανοιχτά 365 μέρες τον χρόνο. Δηλαδή δεν κλείνουν ποτέ, είναι φωτισμένα, ξέχειλα, προσφέροντας τόνους εμπορεύματος για όχι πολύ απαιτητικούς πελάτες. Υπάρχουν επίσης τα μαγαζιά της γειτονιάς. Βολεύουν γιατί είναι δίπλα σου, γίνεσαι ίσως και φίλος με τον ιδιοκτήτη, αλλά μερικές φορές μπορεί να βρεις στα τελάρα τους ακόμη και… λιπόθυμο εμπόρευμα, πολλών ημερών, που είναι να το λυπάσαι. Τέλος, έχουν πλέον ανοίξει και καταστήματα που πρέπει να ψάξεις για να τα εντοπίσεις. Αυτά φέρνουν βιολογικά καλλιεργημένα προϊόντα, οι ποσότητες είναι μικρές και τα μεγέθη πολύ πιο περιορισμένα, αλλά αξίζουν τον κόπο. Ο καθένας λοιπόν σε μια μεγάλη πόλη ψωνίζει πλέον με βάση τα γούστα του αλλά και τον χρόνο που θέλει να διαθέσει.
Αν κάποιος ενδιαφέρεται ειλικρινά για πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν στον κόσμο γύρω του, αλλά δεν περιέχονται στον καθημερινό πολτό των υποτιθέμενων ειδήσεων, θα πρέπει να τα ψάξει σε άλλες πηγές. Μία από αυτές είναι τα ντοκιμαντέρ. Εργα φτιαγμένα, πολλές φορές από δημιουργούς εξαιρετικής ευαισθησίας, που εστιάζουν σε κάτι ενδιαφέρον, ίσως πολύ μικρό σε εκτόπισμα αλλά πλούσιο σε εσωτερική δυναμική και μένουν κολλημένοι σε αυτό, να το παρακολουθούν επίμονα αδιαφορώντας για κόπο, χρόνο και πληρωμή μέχρι να είναι έτοιμοι να μας το παρουσιάσουν.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ντοκιμαντέρ μπορείς να δεις από το Netflix, στα προγράμματα της ΕΡΤ και του Cosmote-History και από κάποιες οργανωμένες προσπάθειες ρομαντικών που επιμένουν σε αυτό το είδος. Μια τέτοια προσπάθεια, ίσως η πιο ανθεκτική, αφού έχει γίνει πλέον δέκα ετών, ανήκει στην ομάδα CineDoc. Το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την ABCinema, τον Δήμο Βόλου και το CineCinema Αμαλιάδας. Οι προβολές, που διαρκούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο, συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις με στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις. Το πρόγραμμα των προβολών από τώρα έως τον Μάιο υπάρχει στη διεύθυνση: https://www.cinedoc.gr/ .
Μια ματιά σε αυτό δείχνει ότι θα προβληθεί, για παράδειγμα, μια ταινία για το εκπαιδευτικό σύστημα Μοντεσόρι, όπως το βιώνουν τα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών σε ένα γαλλικό σχολείο, όπου για έναν χρόνο ο σκηνοθέτης εξοικειώθηκε με το περιβάλλον των παιδιών ώστε να καταλάβει πώς αυτά βιώνουν την αυτονομία και την αυτοεκτίμηση. Τίτλος: «Ο δάσκαλος είναι το παιδί». Επίσης, θα προβληθεί το «Ζωή σαν κινούμενο σχέδιο». Σε αυτό παρακολουθούμε τον μικρό Οουεν, που δεν μπορούσε να μιλήσει. Ωσπου οι γονείς του βρήκαν έναν μοναδικό τρόπο να επικοινωνούν μαζί του, μέσα από τα κλασικά κινούμενα σχέδια του Ντίσνεϊ. Στο «Ξεπερνώντας τα όρια» η χρυσή ολυμπιονίκης της ρυθμικής γυμναστικής Μαργκαρίτα Μαμούν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και τους χιλιάδες θαυμαστές – η προετοιμασία της ρωσίδας αθλήτριας είναι ένας σκληρός αγώνας. Στο «Πώς να κλέψετε μια καρέκλα», πίσω στα ’90s, η Θεσσαλονίκη είχε την ευκαιρία να αποκτήσει ένα από τα πρώτα μουσεία design στον κόσμο. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να εξασφαλιστεί μια στέγη για την εμβληματική συλλογή του σπουδαίου designer
Στέργιου Δελιαλή. Σήμερα, δύο δεκαετίες αργότερα, η συλλογή παραμένει άστεγη. Μαζί με αυτά, άλλα δέκα ντοκιμαντέρ θα καλύψουν μια ενδιαφέρουσα χρονιά.
Μία ακόμη δραστηριότητα της ομάδας είναι το CineDoc Kids. Ενα εκπαιδευτικό εργαλείο που μπορεί να συνδέσει την τάξη με τον ευρύτερο κόσμο. Οι ταινίες τού CineDoc Kids απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών και άνω (για σχολικές επισκέψεις ή ειδικές προβολές, η αίτηση γίνεται στο info@cinedoc.gr και στο 210 7211073).
Επίσης, μία από τις πιο ολοκληρωμένες δραστηριότητες σχετικά με τα σχολεία, σε επίπεδο Γυμνασίου, είναι αυτή γύρω από τον αγώνα δρόμου Σπάρταθλον. Το ντοκιμαντέρ «36 ώρες για τη Σπάρτη» (https://www.36sparta.gr/education) συνοδεύεται από φυλλάδια για τους μαθητές και τον εκπαιδευτικό στους θεματικούς κύκλους Ιστορία, Αρχαία και Νέα Ελληνικά, Φυσική Αγωγή (υπάρχει γι’ αυτό και μια σχετική φόρμα που συμπληρώνουν οι εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων που θα ήθελαν να λάβουν το πρόγραμμα στα σχολεία τους: https://goo.gl/forms/K69HAfUkq6ccFmBr1).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.