Οι βακτηριακές λοιμώξεις που δεν αντιμετωπίζονται με τα διαθέσιμα αντιβιοτικά θα προκαλέσουν πάνω από 39 εκατομμύρια θανάτους έως το 2050, εκτιμά διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στο «The Lancet». Αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα 25 ετών η μικροβιακή αντοχή θα κοστίσει περισσότερες ζωές από ό,τι ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στον οποίο εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι.
Χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων, προειδοποιεί η μελέτη, μέχρι τα μέσα του αιώνα οι θάνατοι που αποδίδονται άμεσα σε ανθεκτικές λοιμώξεις θα φτάνουν τους 1,91 εκατομμύρια τον χρόνο, αριθμός αυξημένος κατά 68% σε σχέση με τα επίπεδα του 2022. Στο ίδιο διάστημα οι θάνατοι στους οποίους οι ανθεκτικές λοιμώξεις παίζουν έμμεσο ρόλο θα εκτιναχθούν στα 8,22 εκατ. τον χρόνο, μια αύξηση 75% σε σχέση με το 2022.
Οσον αφορά τις ευρύτερες συνέπειες, η μελέτη εκτιμά ότι η αύξηση των ασθενών θα ασκήσει πιέσεις στα συστήματα υγείας και στις εθνικές οικονομίες και θα οδηγήσει σε απώλειες 1 έως 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ηλικιωμένους, με τους θανάτους ασθενών άνω των 70 ετών να εμφανίζουν αύξηση κατά 80% το διάστημα 1990-2021. Δυσανάλογα επιβαρύνονται επίσης οι χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, με τη μεγαλύτερη συχνότητα θανάτων λόγω μικροβιακής αντοχής να καταγράφεται στην υποσαχάρια Αφρική και στην Ασία, ειδικά όσον αφορά τους θανάτους από πολυανθεκτική φυματίωση.
Η αντιμετώπιση της κατάχρησης των αντιβιοτικών θα προσέφερε μεγάλα οφέλη, υπολογίζει η μελέτη. Σε συνδυασμό με τη χορήγηση των κατάλληλων εμβολίων και την παροχή άμεσης φροντίδας για τα σοβαρά τραύματα, η αυστηροποίηση της συνταγογράφησης θα μπορούσε να σώσει 92 εκατομμύρια ανθρώπους από το 2025 έως το 2050.