Απειλούν τη φυσική κατάσταση των παιδιώνκαι την καρδιά των εφήβων

Παιδιά ηλικίας τριών ως πέντε ετών που κατανάλωναν πολλές υπερ-επεξεργασμένες τροφές είχαν «φτωχότερες» κινητικές δεξιότητες σε σύγκριση με συνομήλικά τους παιδιά που δεν έκαναν μεγάλη κατανάλωση τέτοιων τροφών. Η μεγάλη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων φάνηκε επίσης να συνδέεται με χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία εφήβων ηλικίας 12 ως 15 ετών, σύμφωνα με μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Sacred Heart στο Κονέκτικατ.

Παρότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων στους ενηλίκους, η συγκεκριμένη μελέτη είναι μια από τις πρώτες που δείχνει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τέτοιων τροφίμων και των χαμηλότερων επιπέδων καλής φυσικής κατάστασης στα παιδιά.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ως υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα κατηγοριοποιήθηκαν τα συσκευασμένα σνακ, τα δημητριακά πρωινού, τα γλυκίσματα όπως οι καραμέλες, τα αναψυκτικά, οι έτοιμοι χυμοί και τα επιδόρπια γιαουρτιού με ζάχαρη, οι σούπες σε κονσέρβα και τα έτοιμα φαγητά όπως η πίτσα, τα χοτ-ντογκ, τα μπέργκερ και οι κοτομπουκιές.

«Οι υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές και η ορθή συμπεριφορά σε ό,τι αφορά την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα διαμορφώνονται από πολύ μικρή ηλικία» ανέφερε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ζακλίν Βερναρέλι, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος για τη Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο Sacred Heart, και συμπλήρωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τις οικογένειες σχετικά με οικονομικούς τρόπους μείωσης της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ώστε να μειωθεί και ο κίνδυνος προβλημάτων καρδιαγγειακής υγείας στην ενήλικη ζωή των παιδιών τους».


Η προέλευση των θερμίδων

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για 1.500 παιδιά ηλικίας 3 ως 15 ετών από τη μελέτη σχετικά με τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση στις νεαρές ηλικίες «National Youth Fitness Survey», η οποία αποτελεί μέρος της εθνικής αμερικανικής μελέτης «National Health and Nutrition Examination Survey» (NHANES).

Η ανάλυσή τους έδειξε πως σε ό,τι αφορούσε τα παιδιά έως 5 ετών, όσα είχαν τα μικρότερα σκορ κινητικής ανάπτυξης κατανάλωναν 273 επιπλέον θερμίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ημερησίως κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που είχαν τα υψηλότερα σκορ κινητικής ανάπτυξης.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν επίσης τη σύνδεση της καρδιαγγειακής υγείας παιδιών στην προεφηβεία και στην εφηβεία και της διατροφής και είδαν ότι όσοι έφηβοι εμφάνιζαν καλύτερους καρδιαγγειακούς δείκτες κατανάλωναν 226 λιγότερες θερμίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ημερησίως σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χειρότερους καρδιαγγειακούς δείκτες.

«Παρότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι «βολικά» – είναι εύκολο να βάλει ο γονιός ένα τέτοιο σνακ στη σχολική τσάντα του παιδιού του -, η μελέτη μας υπογραμμίζε τη σημασία προετοιμασίας υγιεινών σνακ και γευμάτων. Είναι όπως το να κάνει κάποιος οικονομίες για να ζήσει καλύτερα στα χρόνια της σύνταξης. Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα θα επηρεάσουν το μέλλον των παιδιών μας» κατέληξε η δρ Βερναρέλι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.