Τα βιβλία Οργανικής Χημείας φαίνεται πως θα χρειαστούν κάποιες τροποποιήσεις μετά την πρώτη παρατήρηση ομοιοπολικών δεσμών άνθρακα που αποτελούνται από ένα ηλεκτρόνιο.

Αν και η ανακάλυψη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature» δεν έχει ακόμα σαφείς πρακτικές εφαρμογές, οι ερευνητές δηλώνουν πως τέτοιου είδους πειράματα αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για την ίδια τη φύση των χημικών δεσμών.

Οι περισσότεροι χημικοί δεσμοί είναι ομοιοπολικοί δεσμοί, αποτελούμενοι από ζευγάρια ηλεκτρονίων τα οποία μοιράζονται δύο άτομα. Ενας δεσμός με δύο ζευγάρια ηλεκτρονίων είναι ισχυρότερος και ένας τριπλός ακόμα πιο ισχυρός.

Η ιδέα των ομοιοπολικών δεσμών με μεμονωμένα ηλεκτρόνια είχε προταθεί από τον χημικό Λάινους Πόλινγκ το 1932, τότε όμως δεν υπήρχαν εργαλεία για τη δημιουργία τους, καθώς οι δεσμοί αυτοί είναι εξαιρετικά ασταθείς.

Χρειάστηκαν δεκαετίες μέχρι να επιβεβαιωθεί η θεωρία σε άτομα όπως ο φώσφορος, ο χαλκός και τώρα ο άνθρακας.

Για να το πετύχουν, οι ερευνητές χρειάστηκε να σταθεροποιήσουν τον δεσμό εγκλωβίζοντάς τον σε δακτυλίους άνθρακα. Αρχικά ο δεσμός περιλαμβάνει δύο ηλεκτρόνια, όμως οι δακτύλιοι τον «τεντώνουν» ακριβώς στην κατάλληλη απόσταση ώστε να χάσει ένα ηλεκτρόνιο σε μια αντίδραση οξείδωσης.

Το τελικό προϊόν είναι «εξαιρετικά σταθερό» σε συνθήκες δωματίου, κάτι που σημαίνει ότι ο δεσμός μπορεί να μελετηθεί λεπτομερώς.