Αν ρωτούσε κανείς τη μητέρα του Κωνσταντίνου Βογιατζή, κυρία Ιλεάνα Φλαμπουριάρη-Βογιατζή, ποια επαγγελματική πορεία θα ήθελε να ακολουθήσει ο γιος της, η απάντηση θα ήταν: την ιατρική και κατά προτίμηση την οφθαλμιατρική. Βλέπετε, η μητέρα της (και γιαγιά του Κωνσταντίνου), Ελένη Πυλαρινού-Φλαμπουριάρη, είχε υπάρξει η δεύτερη γυναίκα οφθαλμίατρος στην Ελλάδα και η επίσης οφθαλμίατρος Ιλεάνα θα ήθελε να δει την οικογενειακή παράδοση να συνεχίζεται. Ομως η Χημεία είχε γοητεύσει τον Κωνσταντίνο από παιδί, όταν δηλαδή ο πατέρας του Διονύσιος του είχε εξηγήσει την ηλεκτρονιακή δομή των ατόμων. «Αυτή η εικόνα των ηλεκτρονίων που κινούνται γύρω από τον πυρήνα ενός ατόμου, έμεινε ζωντανή στο μυαλό μου και με γοήτευε μέχρι που μεγάλωσα» μας είπε χαρακτηριστικά.
Η γοητεία που ασκούσε η Χημεία πάνω στον Κωνσταντίνο Βογιατζή ενισχύθηκε με τις σπουδές (Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ, μεταπτυχιακά στην Εφαρμοσμένη Μοριακή Φασματοσκοπία στην Κρήτη). Εργάστηκε για τη διδακτορική διατριβή του (Θεωρία Ηλεκτρονιακής Δόμησης) στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης στη Γερμανία και μετέβη στις ΗΠΑ για μεταδιδακτορικές σπουδές. Από το 2021 είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου του Τενεσί στο Νόξβιλ.
Η μεγάλη αγάπη του Κωνσταντίνου Βογιατζή είναι η κβαντική χημεία, η οποία για εκείνον αποτελεί την ουσία της Χημείας. «Πάρτε για παράδειγμα την ηλεκτρονιακή εξίσωση του Σρέντιγκερ» μας είπε, εξηγώντας ότι «αυτή περιγράφει μια θεμελιώδη αρχή της Χημείας, τον χημικό δεσμό».
Βεβαίως θεωρητική χημεία δεν νοείται χωρίς υπολογιστές. Η ερευνητική ομάδα του κ. Βογιατζή αναπτύσσει νέες μεθόδους που γεφυρώνουν την παραδοσιακή υπολογιστική χημεία με την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence, AI). Ενα από τα ερευνητικά προγράμματά του αφορά την αξιοποίηση της AI για την πρόβλεψη των ιδιοτήτων νέων πολυμερών. «Ενα πολυμερές μπορεί να δομείται από ένα έως περισσότερα διαφορετικά μονομερή. Μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης το μοντέλο που έχουμε αναπτύξει γνωρίζει τις ιδιότητες των μονομερών και προβλέπει τις μακροσκοπικές ιδιότητες των διαφορετικών πολυμερών που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτά. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μας ενδιαφέρουν οι ιδιότητες που επηρεάζουν το ιξώδες του υλικού» εξήγησε και προσέθεσε: «Η εμπειρία οδηγεί έναν επιστήμονα στην απόκτηση χημικής διαίσθησης. Μπορεί δηλαδή κανείς μέσω της αναγνώρισης χημικών μοτίβων να έχει μια αίσθηση για τις ιδιότητες ενός νέου υλικού ή φαρμάκου. Ωστόσο η επιτάχυνση στην ανακάλυψη νέων ιδιοτήτων μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αξεπέραστη».
Η βράβευσή του αποδεικνύει ότι ο Κωνσταντίνος Βογιατζής συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στην αριστεία.