Λίγο-πολύ όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με την έννοια της παχυσαρκίας: είτε έχουμε έρθει αντιμέτωποι με αυτή, είτε προσπαθούμε να την αποφύγουμε προσέχοντας τη διατροφή μας, οι περισσότεροι έχουμε κατά νου ότι η παχυσαρκία είναι μια παθολογική κατάσταση, της οποίας το αισθητικό σκέλος της αισθητικής του σώματος είναι το λιγότερο σημαντικό. Η παχυσαρκία στην πραγματικότητα «ακουμπάει» σε ένα πλήθος παραγόντων, γενετικών, περιβαλλοντικών αλλά και συνηθειών διατροφής και άσκησης, ενώ συνδέεται με καρδιαγγειακές νόσους, νόσους του ήπατος αλλά και με έναν μεγάλο αριθμό καρκίνων. Η αντιμετώπισή της, όσο απαραίτητη είναι για λόγους υγείας, δεν είναι προφανής: πολλοί άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στην παθολογική αυτή κατάσταση αδυνατούν να επαναφέρουν τη μάζα του σώματός τους σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ενας βασικός παράγοντας της αδυναμίας αυτής είναι οι επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις αλλά και ο καλά ριζωμένος τρόπος ζωής, τα οποία δεν βοηθούν τον άνθρωπο να δεσμευτεί σε μια μακροχρόνια αυστηρή δίαιτα ή σε τακτική σωματική άσκηση. Ετσι, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπους με τους οποίους θα πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την απώλεια μάζας, χωρίς τη δραστική αλλαγή των συνηθειών του ανθρώπου. Πρόσφατα, μια σύμπραξη επιστημόνων με βάση το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο και Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (Virginia Tech) και το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) παρουσίασε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Communications» τα αποτελέσματα έρευνάς της τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα μόριο μπορεί να παρατείνει τη διαδικασία της καύσης θρεπτικών ουσιών στα μιτοχόνδρια με ασφαλή τρόπο και να οδηγήσει σε αποτροπή συσσώρευσης λίπους, χωρίς να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες του ασθενούς.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.