Σε γόρδιο δεσμό που προκαλεί ισχυρές εσωτερικές αναταράξεις έχει μετατραπεί η συγκρότηση των ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής. Μια διαδικασία που είχε σχεδιαστεί για να αναδείξει τον στελεχικό πλούτο της Κεντροαριστεράς, την ανανέωση, τη διεύρυνση και τη συνέχεια του χώρου, έχει εξελιχθεί σε μια μάχη παρασκηνίου, την οποία τροφοδοτεί η συνεχής σεναριολογία. Πολλά στελέχη αναμένουν παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, προτού οι υπόγειες αντιπαραθέσεις πάρουν τη μορφή ανοιχτής σύγκρουσης.
«Αριστερή στροφή» και εσωτερικές ισορροπίες
Η διατάραξη των εσωτερικών ισορροπιών φαίνεται από τα αντικρουόμενα σενάρια που έχουν διακινηθεί για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τον ρόλο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν διαρροές από πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ότι η κυρία Γεννηματά εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει στον κ. Βενιζέλο να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ εμφανιζόταν ως «η καλύτερη λύση» και ως «το πολιτικό κεφάλαιο που πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην καθοριστική μάχη των εκλογών».
Προσωπική συζήτηση Γεννηματά – Βενιζέλου για το θέμα αυτό δεν έχει γίνει, οπότε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν έχει εκφράσει κατ’ ιδίαν την άποψή του για τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής ούτε φυσικά κάποια επιθυμία για τα ψηφοδέλτια. Δημόσια όμως έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια ως προς το τι σημαίνει «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της δημοκρατικής παράταξης στην «προγραμματική διεύθυνση» της χώρας. Το υφέρπον δόγμα, όπως λέει, «ας είναι αυτοδύναμη η ΝΔ για να έχουμε εμείς την ησυχία μας» ακυρώνει τον μεσαίο χώρο.
Ωστόσο, μετά την «αριστερή στροφή» στη φρασεολογία του Κινήματος Αλλαγής που ανέβασε τους τόνους της κριτικής προς τη ΝΔ, το σκηνικό άλλαξε. Στελέχη σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ωστόσο εμφανίζονται να υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση Βενιζέλου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας δεν συμβαδίζει με τη νέα τακτική του Κινήματος Αλλαγής. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι «έχει ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ στίγμα» το οποίο δεν βοηθά την προσπάθεια επαναπατρισμού των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ που επέλεξαν να ψηφίσουν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αλλά έχουν αντιδεξιό προσανατολισμό.
Ο κ. Βενιζέλος από τη μεριά του γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι άλλο σχήμα το Κίνημα Αλλαγής με τη συμμετοχή του και άλλο χωρίς τη συμμετοχή του. Αρα το ζήτημα δεν είναι η δική του παρουσία στην επόμενη Βουλή, αλλά η εκλογική εμβέλεια του Κινήματος Αλλαγής που δεν αντλεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει απώλειες προς τη ΝΔ που θα ενταθούν όσο ενισχύεται η πόλωση.
Στο κομματικό επιτελείο αποφεύγουν να σχολιάζουν τα σενάρια που αφορούν τον Ευ. Βενιζέλο. Γνωρίζουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν αντιμετωπίζει με ανοχή τις «πληροφορίες» που τον φέρουν να διαπραγματεύεται θέσεις και δεν θέλουν να πυροδοτήσουν ένταση στη σχέση των δύο ηγετικών προσωπικοτήτων της παράταξης. Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, υπενθυμίζουν, είναι υπόθεση που τη χειρίζεται προσωπικά η κυρία Γεννηματά και επιπλέον αποκαλύπτουν το δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει, αν δηλαδή θα προτείνει την πρώτη θέση στον κ. Βενιζέλο (εφόσον βεβαίως αυτός την αποδεχθεί) ή θα τοποθετήσει ξανά τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιθυμεί να έχει η ΔΗΜΑΡ παρουσία και στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, εκτιμώντας την καθοριστική συμβολή της στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η εκ νέου τοποθέτηση του κ. Θεοχαρόπουλου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας εξασφαλίζει τη συνέχιση της κοινοβουλευτικής παρουσίας της ΔΗΜΑΡ, με δεδομένο ότι τα στελέχη αλλά και ο πρόεδρός της, στο κυνήγι του σταυρού, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την τάση των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ να ψηφίζουν, όπως φάνηκε και στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας, πρόσωπα που προέρχονται από το κόμμα τους.
«Μπρα ντε φερ» με τους ευρωβουλευτές
Εντονο παρασκήνιο υπάρχει και στο μέτωπο του ευρωψηφοδελτίου. Μια διαρροή της Χαριλάου Τρικούπη που εμφάνιζε τη Φώφη Γεννηματά να έχει συμφωνήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη, σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, να είναι υποψήφιος στον νότιο τομέα της Β’ Αθηνών, έγινε αιτία προστριβών. Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά εξέφρασε την επιθυμία τόσο ο κ. Ανδρουλάκης όσο και η κυρία Εύα Καϊλή να επιστρέψουν στην εγχώρια πολιτική σκηνή ώστε να συμβάλουν στην εκλογική ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής. Στον κ. Ανδρουλάκη προτάθηκε να είναι υποψήφιος είτε στον νότιο τομέα της Β’ Αθηνών, στον οποίο θα είναι υποψήφια και η κυρία Γεννηματά, η οποία θα καταλάβει τη μοναδική έδρα που, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα κερδίσει το Κίνημα Αλλαγής, είτε στον δυτικό τομέα. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν συμφώνησε και αντιπρότεινε να είναι υποψήφιος είτε στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών, όπου θα είναι υποψήφιος ο Ανδρέας Λοβέρδος, είτε στην Α’ Αθηνών, όπου θα είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε σαφή την απόφασή του να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, αν αυτές προηγηθούν των ευρωεκλογών, προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια της παράταξης.
Τριβές υπάρχουν και με την Εύα Καϊλή. Η πρώτη σε ψήφους ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ επιθυμεί να διεκδικήσει νέα θητεία στην Ευρωβουλή. Ωστόσο, στην περίπτωση που τελικά ο κ. Βενιζέλος τοποθετηθεί στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, η παρουσία της στην Α’ Θεσσαλονίκης θεωρείται απαραίτητη. Τις τελευταίες ημέρες το όνομά της ακούστηκε και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην περίπτωση που ο Γιάννης Μπουτάρης αποφασίσει να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του.
Στο μέτωπο του ευρωψηφοδελτίου, υπάρχουν και δύο νέα δεδομένα. Ο Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για τον Δήμο Αθηνίων και θα στρέψει το ενδιαφέρον του προς την Ευρωβουλή. Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει με την υποψηφιότητα του Νίκου Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους κόλπους των συνεργατών της Φώφης Γεννηματά έχει επικρατήσει η άποψη ότι στην περίπτωση που οι εθνικές εκλογές πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές «δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι δύο Παπανδρέου».
Η στάση του ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές «δεν είναι δεδομένη»
Η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων έχει εισέλθει στην τελική της ευθεία. Στόχος είναι στο τέλος του Οκτωβρίου, το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, να έχει οριστικοποιηθεί, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων. Ιδιαίτερα προβλήματα δεν φαίνεται να υπάρχουν, με εξαίρεση ορισμένες εκλογικές περιφέρειες όπως αυτή των Δωδεκανήσων. Εκεί ο Δημήτρης Κρεμαστινός αντιδρά στην τοποθέτηση στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Νικητιάδη, ο οποίος αποτελεί πρόταση της Νομαρχιακής Επιτροπής, ωστόσο δεν θέτει βέτο. Διαμηνύει όμως ότι στην περίπτωση που είναι υποψήφιος ο κ. Νικητιάδης εκείνος δεν θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο.
Η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη με τη συνεχιζόμενη συζήτηση για την επόμενη μέρα των εκλογών, στην οποία επιχειρεί να δώσει τέλος. Για τον λόγο αυτόν έδωσε εντολή στο επικοινωνιακό επιτελείο να διανείμει ένα κείμενο 10+1 θέσεων στο οποίο ξεκαθαρίζεται ότι η στάση του Κινήματος Αλλαγής μετά τις εκλογές «δεν είναι δεδομένη» και «δεν θα καθοριστεί από τις επιθυμίες κομματικών, επιχειρηματικών και μιντιακών επιτελείων». Η βασική θέση είναι ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας, την οποία μπορεί να επιβάλει το Κίνημα Αλλαγής, εφόσον βγει ενισχυμένο από τις κάλπες.
Την ερχόμενη εβδομάδα η Φώφη Γεννηματά θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες και έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους αρμόδιους για το Προσφυγικό επιτρόπους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Χρήστο Στυλιανίδη. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα θέσει το θέμα της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων αλλά και της κατάστασης που επικρατεί, με ευθύνη της κυβέρνησης, στη Μόρια.