Κυρία Βόζεμπεργκ, έχετε συμπληρώσει δύο θητείες στην Ευρωβουλή, σε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία φανερώθηκαν μεγάλες αδυναμίες της Ένωσης, αλλά και θετικά της στοιχεία. Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες για μεγαλύτερη ευελιξία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς;
Η θητεία μου στην Ευρωβουλή συνέπεσε με δύσκολες καταστάσεις και αλλεπάλληλες κρίσεις. Οικονομική κρίση, έξαρση μεταναστευτικών ροών, Brexit, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία και ενεργειακή κρίση, δοκίμασαν τις αντοχές της Ενωμένης Ευρώπης.
Όμως ενώ στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού καταγράφηκαν σοβαρές αβελτηρίες και αστοχίες, το αντίθετο συνέβη στην περίπτωση της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Η κοινή και ταυτόχρονη προμήθεια εμβολίων, τα σημαντικά κονδύλια στήριξης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και ο κοινός δανεισμός για πρώτη φορά στο όνομα της Ένωσης, ανέδειξαν τη θετική της πλευρά.
Είναι αλήθεια ότι αρκετές από τις δυσλειτουργίες και τις καθυστερήσεις που αποδίδονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς οφείλονται στην ανάγκη να συγκεράσουν τα διαφορετικά και πολλές φορές αντικρουόμενα συμφέροντα των 27 εταίρων.
Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερης ευελιξίας και αποτελεσματικότητας στη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και μάλιστα αυτή η προοπτική αποτελεί μονόδρομο. Το δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και οι μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις απαιτούν γρήγορες και αποφασιστικές απαντήσεις από την πλευρά της ΕΕ με γνώμονα πάντα τις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.
Στην σημερινή συγκυρία, πιστεύετε ότι έξαρση του εθνικισμού και του λαϊκισμού στην Ευρώπη είναι αναίτια;
Η Ευρώπη, όπως προανέφερα, τα τελευταία χρόνια βίωσε αλλεπάλληλες και πολυεπίπεδες κρίσεις. Η σύγκρουση Βορρά – Νότου την περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι διαφωνίες των χωρών πρώτης υποδοχής κυρίως με τις χώρες του Βίσεγκραντ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, η διχογνωμία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανάλογα με τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιεί κάθε κράτος μέλος, ανέδειξαν μία απομάκρυνση από τις ευρωπαϊκές αξίες.
Η Ενωμένη Ευρώπη είναι το σπίτι μας
Οι αστοχίες στη διαχείριση αυτών των δύσκολων καταστάσεων προβληματίζουν τους πολίτες με κίνδυνο να καταγραφεί υψηλό ποσοστό αποχής στις προσεχείς ευρωεκλογές.
Η λαϊκίστικη και εθνικιστική ρητορική με τις ανέφικτες λύσεις που προτείνει μπορεί να ακούγεται ελκυστική σε κάποιους προβληματισμένους πολίτες, όμως οι επιπτώσεις του κατακερματισμού της Ενωμένης Ευρώπης θα ήταν οδυνηρές και οι ευρωπαϊκές χώρες θα γίνονταν βορά στα συμφέροντα ισχυρότερων δυνάμεων.
Η απάντηση στον εθνολαϊκισμό και τα άκρα είναι μία Ευρώπη αρχών και αξιών, με επίκεντρο τον άνθρωπο, με συνεργασία, αλληλεγγύη και προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και με κοινές απαντήσεις απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Η Ενωμένη Ευρώπη είναι το σπίτι μας και σε ένα τόσο δύσκολο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Από την επαφή σας με τους πολίτες, διαπιστώνετε ότι υπάρχει αντιστοίχιση των προβληματισμών τους και του περιεχομένου της προεκλογικής πολιτικής συζήτησης;
Εδώ και αρκετό καιρό κάνω περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, γιατί πιστεύω ότι οι ευρωβουλευτές έχουμε υποχρέωση να ενημερώνουμε για το έργο μας τους πολίτες σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
Στις επαφές μου με τον κόσμο τονίζω ότι όσο πιο δυνατή θα είναι η ευρωομάδα της ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η διαπραγματευτική φωνή του Έλληνα Πρωθυπουργού, στις δύσκολες μάχες που δίνει στην Ευρώπη για να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα. Η εξασφάλιση 36 δις ευρώ από το πακέτο ανάκαμψης με προσωπική πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος από το χώρο της κεντροδεξιάς στην ΕΕ και του μόνου με αυτοδύναμη κυβέρνηση, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα
Έχοντας συζητήσει με έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας διαπίστωσα ότι εκτός από τις προκλήσεις της επόμενης πενταετίας για την Ευρώπη, η προεκλογική συζήτηση εστιάζεται στα ζητήματα της καθημερινότητας, με πρώτο μεταξύ αυτών την ακρίβεια.
Όμως οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα με τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, την εντατικοποίηση των ελέγχων και της επιβολής προστίμων στην αγορά και τις έκτακτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ευάλωτων ομάδων.
Οι πολίτες έχουν δίκιο να προτάσσουν τα ζητήματα της καθημερινότητας στον προεκλογικό διάλογο, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε το διακύβευμα των κρίσιμων ευρωεκλογών του Ιουνίου, δοθέντος ότι την επόμενη πενταετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ληφθούν αποφάσεις που θα κρίνουν τις προοπτικές και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.
Ποια θεωρείτε ότι είναι η βασική προτεραιότητα, για την οποία οι Έλληνες ευρωβουλευτές θα πρέπει να δώσουν μάχες;
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι μέσα σε ένα πολύ δύσκολο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Ανάμεσα στις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθούν να διαχειριστούν την επόμενη πενταετία οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν είναι η κοινή αμυντική πολιτική, η στρατηγική αυτονομία, το μεταναστευτικό, το δημοσιονομικό πλαίσιο σταθερότητας, η κοινή αγροτική πολιτική, το δημογραφικό, η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση.
Όμως οι Έλληνες ευρωβουλευτές οφείλουν πάνω απ’ όλα να αναδεικνύουν τα προβλήματα που αφορούν την πατρίδα μας και να υπερασπίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα.
Πώς κρίνετε την εξέλιξη στη Βόρειο Μακεδονία; Τελικά δικαιώνεται η ΝΔ για την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ή όχι;
Η επιλογή της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα από αυτό της συνταγματικής της ονομασίας ήταν παράνομη και ανεπίτρεπτη. Η ελληνική κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή ηγεσία, διά στόματος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους γι’ αυτήν την προκλητική ενέργεια.
Ως κυβέρνηση οφείλουμε να σεβαστούμε τη συνέχεια του κράτους
Η εν λόγω εξέλιξη δικαιώνει απόλυτα τη ΝΔ, η οποία ως αντιπολίτευση όχι μόνο καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα και τους κινδύνους που έκρυβαν οι αστοχίες της.
Ταυτόχρονα όμως είχαμε τονίσει ότι από τη στιγμή που η Συμφωνία των Πρεσπών υπεγράφη και ετέθη σε ισχύ δεν θα ήταν εφικτή η κατάργησή της, δοθέντος ότι αποτελεί διεθνή συμφωνία και ως κυβέρνηση οφείλουμε να σεβαστούμε τη συνέχεια του κράτους και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας.
Βλέπετε κίνδυνο να μην υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία στην ευρωβουλή και οι δυνατότητες συμμαχιών του ΕΛΚ, οι οποίες θα επιτρέψουν την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Επιτροπής; Σε περίπτωση κάποιας εμπλοκής, ποια θα μπορούσε να είναι η διέξοδος;
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι αλήθεια ότι σε αρκετά κράτη μέλη εμφανίζουν άνοδο κόμματα που εκφράζουν ακραίες, εθνολαϊκιστικές και ευρωσκεπτικιστικές αντιλήψεις.
Όμως η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η πολιτική οικογένεια στην οποία εντάσσεται η ΝΔ, συγκρατεί ή ακόμα και αυξάνει τις δυνάμεις της και θα είναι και πάλι η μεγαλύτερη δύναμη στην επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μάλιστα οι μετρήσεις δείχνουν ότι το ΕΛΚ με τη συνεργασία και άλλων πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, όπως συμβαίνει κατά πάγια κοινοβουλευτική πρακτική τα τελευταία χρόνια, θα έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να πετύχουν την εκλογή προσώπων της επιλογής τους για τη νέα ευρωπαϊκή ηγεσία.