Αναζητείται διέξοδος στο αδιέξοδο των ατέρμονων συζητήσεων και των εξαντλητικών καθυστερήσεων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών μέσω του αυτόματου «κόφτη» των ομιλητών όταν υπερβαίνουν τον προβλεπόμενο χρόνο ομιλιών τους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, το Προεδρείο της Βουλής, εξαιρώντας πάντως, όπως φαίνεται, τους πολιτικούς αρχηγούς, αν και είναι οι πρώτοι διδάξαντες της υπέρβασης των χρόνων.
Η χαοτική κατάσταση που προκαλείται πλήττει κυρίως τους ίδιους τους βουλευτές, οι οποίοι είτε μιλούν ύστερα από πολύωρες καθυστερήσεις, καθώς παρεμβάλλονται οι τοποθετήσεις υπουργών και οι κύκλοι των διαρκών παρεμβάσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της εννιακομματικής Βουλής, είτε δεν μιλούν καθόλου. Οπως οι 60 συνάδελφοί τους, οι οποίοι, αν και εγγεγραμμένοι στον κατάλογο των ομιλητών στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, τελικώς δεν τα κατάφεραν, κάτι μάλιστα που αποτέλεσε αφορμή για έναν γύρο αντιπαραθέσεων σχετικά με το αν έπρεπε ή όχι να παραταθεί η συνεδρίαση.
Επί ένα τριήμερο από τους 178 εγγεγραμμένους μίλησαν 118 βουλευτές, 26 υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί, οι 9 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι σε διαρκείς κύκλους αντιπαράθεσης και βεβαίως οι 8 πρόεδροι των ΚΟ και ο Πρωθυπουργός. Οι δε συνεδριάσεις της πρώτης και δεύτερης μέρας διήρκεσαν μέχρι τις 3.30 τα ξημερώματα!
Καθυστερήσεις, εντάσεις και αγανάκτηση
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης εξερράγη όταν ανέμενε καρτερικά να μιλήσει αλλά παρεμβάλλονταν υπουργοί και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι: «Δεν είναι διαδικασία αυτή!» φώναξε στο Προεδρείο. Σε πρόσφατο νομοσχέδιο βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε εγγραφεί να μιλήσει το πρωί, τελικώς ανέβηκε στο βήμα μετά τις 11 το βράδυ. Το «ξεχείλωμα» των διαδικασιών είναι μια παγιωμένη και διόλου κολακευτική εικόνα για το Κοινοβούλιο, η οποία σε συνδυασμό με τους καβγάδες, τις εντάσεις και τις διαρκείς επαναλήψεις καθιστούν τις συνεδριάσεις κουραστικές και ανούσιες στα μάτια των πολιτών, που διαπιστώνουν ότι στον βωμό της στείρας αντιπαράθεσης και της αυτοπροβολής χάνονται πολλές φορές η ουσία και η παραγωγική πλευρά της νομοθέτησης. Ο Κανονισμός της Βουλής καθίσταται κενό γράμμα εξαιτίας των συστηματικών παραβιάσεών του.
Ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης έθεσε προσφάτως στην Ολομέλεια της Βουλής το ζήτημα της λήψης άμεσων καινοτόμων μέτρων με την ύπαρξη αυτόματου ηλεκτρονικού «κόφτη» για βουλευτές, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και (κυρίως) υπουργούς κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το πλαίσιο της πρότασής του, η οποία ήδη συζητήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας διαφάνηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μια κατ’ αρχήν διάθεση σύγκλισης των υπόλοιπων κομμάτων, είναι να τεθούν σαφείς κανόνες που με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα είναι αδύνατον να παραβιαστούν.
Η πιο συχνά επαναλαμβανόμενη φράση που ακούει κάποιος στην αίθουσα της Ολομέλειας (αλλά και στις επιτροπές) είναι «Κύριε Πρόεδρε, την ανοχή σας…», ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγούνται τα πράγματα στα άκρα στην προσπάθεια του εκάστοτε προεδρεύοντος να κρατήσει τη διαδικασία εντός χρονικού πλαισίου ώστε να μιλήσουν οι βουλευτές – παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους αγνοεί μια στοιχειώδη πρόβλεψη του Κανονισμού, ο οποίος αναφέρει ρητά (άρθρο 66) για τον τρόπο των αγορεύσεων ότι «οι γραπτοί λόγοι δεν επιτρέπονται» (εκτός αν πρόκειται για προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις απαντήσεις σε αυτές και τις πρωτολογίες εισηγητών, ειδικών αγορητών, των αρμόδιων υπουργών και των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ή των αναπληρωτών τους στη συζήτηση επί της αρχής νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου).
Ωστόσο και οι βουλευτές, οι οποίοι πλήττονται κατά κόρον από τις υπερβάσεις των κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών «αξιωματούχων», υπερβαίνουν τον χρόνο τους ακόμα και με το γραπτό κείμενο μπροστά τους, το οποίο, αν μη τι άλλο, ο συντάκτης του οφείλει να έχει χρονομετρήσει. Η πρόταση του κ. Καλαφάτη προβλέπει, πριν συμπληρωθεί το 7λεπτο του εγγεγραμμένου για να μιλήσει βουλευτή, στα 6 λεπτά να προειδοποιείται με μια φωτεινή ένδειξη και στα 7 λεπτά, χωρίς καν την παρέμβαση του προεδρεύοντος, να κόβεται ο ήχος και να μη γράφεται τίποτα στα πρακτικά. Αντιστοίχως, πριν από τη συμπλήρωση του 12λεπτου για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, να προειδοποιείται ένα λεπτό πριν και ακολούθως να κλείνει το μικρόφωνό τους.
Εκπαίδευση στην… αυτοσυγκράτηση
Οι τεχνικές προδιαγραφές για την τοποθέτηση του σχετικού ηλεκτρονικού συστήματος μελετώνται αρμοδίως ώστε να υπάρξουν με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων οι σχετικές ρυθμίσεις. Ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα κόμματα προκειμένου να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες και να υπάρξει κοινός τόπος. Στόχος είναι να μην υπάρχει ανοχή πέραν του προβλεπόμενου ορίου, αν και κάποιοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να δοθεί μια ελάχιστη διορία της τάξεως του 1-2 λεπτών πριν κοπεί ο ήχος.
«Δεν θα έχουμε τη διαδικασία να παρακαλούμε για την εύνοια του Προεδρείου και να υπάρχει μια διακριτική μεταχείριση» έχει πει ο κ. Καλαφάτης, ο οποίος κατέθεσε την πρότασή του στη Διάσκεψη των Προέδρων με στόχο «να συμφωνήσουμε και να πάρουμε μια απόφαση ώστε να πάμε σε αυτή την καινοτόμο διαδικασία», η οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν αποτελεί καινοτομία. «Πρέπει να εκπαιδευτούμε όλοι, οι βουλευτές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι υπουργοί, να μιλάμε σε συγκεκριμένο χρόνο» επισημαίνει ο ίδιος.