Ο ογκώδης μπλε φάκελος που πέρασε από τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στα χέρια του Ιωάννη Σαρμά αποτελούσε ακόμα μια πρωτοτυπία που καταγράφηκε στο μετεκλογικό σκηνικό. Πρωτοτυπία θα έλεγα όχι μόνο κατά την παράδοση – παραλαβή από μια πολιτική σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά σε κάθε κατάσταση διαδοχής στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι αμφίβολο εάν στο παρελθόν ένας πρωθυπουργός έχει παράσχει σε τέτοιο βαθμό ενημέρωση για τις κρατικές εκκρεμότητες και τις άμεσες προτεραιότητες των επόμενων, ακόμα και εάν αυτός ήταν κανονικός διαχειριστής. Ο μπλε φάκελος, λοιπόν, που άρχισε ήδη να μελετά ο κ. Σαρμάς, είναι μια απόδειξη της κεντρικής εποπτείας που υπήρχε στο Μαξίμου για όλα τα τρέχοντα ζητήματα σε κάθε υπουργείο και ενός πολιτικού μάνατζμεντ το οποίο έχει αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επειδή έχω πλήρη γνώση του περιεχομένου του τελευταίου μπλε φακέλου, που εικάζω βασίμως ότι τον επιμελήθηκε ο Ακης Σκέρτσος, μπορώ να σας πω ότι η κορυφαία εκκρεμότητα που καταγράφεται και στις σελίδες του είναι η διάλυση της Βουλής και η διενέργεια εκλογών την 25η Ιουνίου. Εν όψει της νέας εκλογικής διαδικασίας επισημαίνεται μάλιστα, στο «Κεφάλαιο 5» του φακέλου, ότι απαιτείται η έκδοση ΚΥΑ για να ρυθμιστούν εκ νέου τα θέματα των ψήφων των ναυτικών και των κρατουμένων.

Στο πεδίο της οικονομίας οι βασικές εκκρεμότητες, όπως αναφέρονται στο «Κεφάλαιο 1», επικεντρώνονται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τα οποία πρέπει να προωθηθούν εντός του Ιουνίου. Ενδεικτικά αναφέρω επείγουσες ενέργειες με αναγκαστικό χρονοδιάγραμμα, όπως χρηματοδοτήσεις για την έναρξη του σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο 2023. Στο πεδίο της παιδείας βασική εκκρεμότητα είναι και οι διορισμοί εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, καθώς και η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εκτύπωση σχολικών βιβλίων με τη γραφή Braille. Αυτονόητο είναι βέβαια ότι στον μπλε φάκελο υπογραμμίζονται και όλες οι διεθνείς σύνοδοι και διασκέψεις έως τη διεξαγωγή των εκλογών, στις 25 Ιουνίου, όπως η σύνοδος υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η σύνοδος ΟΟΣΑ στο Παρίσι και η σύνοδος του Συμβουλίου Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής στο Λουξεμβούργο.

Γιατί η Κριστίν Λαγκάρντ μαθαίνει ελληνικά;

Αυτοί οι τρεις τραπεζίτες θεωρούνται οι κύριοι «δράστες» που έκαναν την Κριστίν Λαγκάρντ να μαθαίνει ελληνικά.. Και να κηρύττει καμιά φορά την έναρξη των, συνήθως βαρετών, γενικών συμβουλίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης με τις φράσεις «καλημέρα σας» και «πώς είστε σήμερα;», κάνοντας σοβαρούς και έμπειρους κεντρικούς τραπεζίτες να κοιτάζουν λοξά ο ένας τον άλλον, με τον γάλλο κεντρικό τραπεζίτη Φρανσουά ντε Γκαλό, υπέρμαχο της «γαλλοφωνίας», να απορεί πώς συμβαίνει να κυριαρχεί άλλη γλώσσα στα άδυτα της ΕΚΤ εκτός από τα αγγλικά και τα γαλλικά. Και όμως οι τρεις ελληνόφωνοι κεντρικοί τραπεζίτες, της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου και της Ιρλανδίας Γαβριήλ Μακλούφ (με ρίζες από την Ελλάδα και έχει πολιτογραφηθεί Ελληνας), έχουν δημιουργήσει ένα είδος ομάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα και συνεννοούνται πολλές φορές στα ελληνικά μεταξύ τους στη διάρκεια των πολύωρων συνεδριάσεων της ΕΚΤ, την ώρα που οι άλλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι λένε. Γενικά, θέλω να πω πως έχουν δημιουργήσει ένα ελληνόφωνο «λόμπι» (από εκεί που δεν υπήρχε) στην ισχυρότερη τράπεζα της Ευρώπης. Τις προάλλες μάλιστα συγκεντρώθηκαν και οι τρεις στην εκδήλωση για την επέτειο των 25 χρόνων του ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ήταν μεγάλη η χαρά τους όταν συνάντησαν στη Φρανκφούρτη και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και έτσι έγιναν τέσσερις που μιλούσαν ελληνικά.

Σφαγή για την ΚΕ

Περίπου δύο ώρες καθυστέρησε να αρχίσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την περασμένη Πέμπτη και αυτό διότι έγινε χαμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς η απόφαση της προεδρικής ομάδας και του Αλέξη Τσίπρα ήταν να μη γίνουν παρεμβάσεις και απλά να κατατεθούν σημειώματα ή να σταλούν μέσω μέιλ! Εμαθα ότι ο Νίκος Βούτσης αντέδρασε για λογαριασμό και της αριστερής τάσης της «Ομπρέλας», αλλά τελικώς πέρασε η προεδρική άποψη που δείχνει πολλά και για το μέλλον. Και έτσι η ΚΕ έληξε με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και τη λήξη του πένθους της ήττας. Το κονιάκ και τα παξιμάδια έλειπαν.

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 (TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πώς στο ΠαΣοΚ έχασε η… Αυτοδιοίκηση

Ο εκλογικός «σεισμός» των εκλογών συντάραξε και την Αυτοδιοίκηση. Κατέρριψε σε μεγάλο βαθμό την πεποίθηση ότι στη μάχη του σταυρού έχουν προβάδισμα οι υποψήφιοι που έχουν δώσει εξετάσεις εκλογής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια τέτοια ανατροπή έγινε στο ΠαΣοΚ, στη μάχη για την έδρα του Νομού Λασιθίου. Ως φαβορί του πράσινου ψηφοδελτίου εμφανίζονταν ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Μανώλης Κλώντζας και ο πρώην δήμαρχος Σητείας Νίκος Κουρουπάκης. Ομως το νήμα πρόλαβε να κόψει μια νέα υποψηφιότητα, μια νέα πρωτοεμφανιζόμενη γυναίκα, η Κατερίνα Σπυριδάκη. Νίκησε τους δύο τοπικούς άρχοντες και έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται βουλευτής στον νομό. Η περίπτωση Σπυριδάκη δεν είναι η μοναδική. Ο βαθμός ανανέωσης της ΚΟ αφήνει πλήρως ικανοποιημένη τη Χαριλάου Τρικούπη. Τα πολλά νέα πρόσωπα και η μικρή τους ηλικία είναι ένα όπλο στα χέρια του Νίκου Ανδρουλάκη. Τον αναγκάζει όμως και σε μια αλλαγή πλεύσης. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα δώσει το βάρος του στη Βουλή. Εκεί θεωρεί ότι θα κριθεί το παιχνίδι του να εμφανιστεί ως το αντίπαλον δέος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είτε το ΠαΣοΚ βγει τρίτο κόμμα στις εκλογές είτε έρθει δεύτερο.

Πλούσιο κοινοβουλευτικό θέαμα

Το αν η Πλεύση Ελευθερίας θα πιάσει το 3% και η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα επιστρέψει στα έδρανα της Βουλής δεν είναι μια μονοσήμαντη παράμετρος της κάλπης της 25ης Ιουνίου. Αν αυτό συμβεί, ως γνωστόν, θα επηρεαστεί και ο πήχης της αυτοδυναμίας και αυτό είναι σε πρώτη ανάγνωση το κρισιμότερο. Υπάρχουν όμως και άλλα που θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν. Το ποιος θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο, ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, είναι ένα ερώτημα. Και η απάντηση είναι μάλλον εύκολη. Αν η πρώην Πρόεδρος της Βουλής – η οποία, υπενθυμίζω, επιλογή του Αλέξη Τσίπρα ήταν – βρεθεί στη Βουλή, θα πρέπει να αναμένουμε επικές μεταξύ τους συγκρούσεις και αυτό ίσως να είναι ένα από τα ενδιαφέροντα κοινοβουλευτικά «προσεχώς». Οφείλω δε να προειδοποιήσω: Η Ζωή (αν και εφόσον…) θα έχει ειδικά προνόμια. Οπως αναφέρεται στο άρθρο 97, παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, «Οι πρώην πρωθυπουργοί, που διετέλεσαν βουλευτές και αρχηγοί κόμματος σε κυβερνήσεις που έλαβαν ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και δεν μετέχουν στην κυβέρνηση, ακούγονται όποτε ζητήσουν τον λόγο για χρόνο ίσο με αυτόν που διατίθεται κάθε φορά στους αναπληρωτές εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων για την πρωτολογία τους. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι διατελέσαντες Προέδροι της Βουλής».

Συνέντευξη τύπου της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, Τετάρτη 24 Μαΐου 2023.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

H Ζανέτ και η Μπέτυ

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, μετά τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έμαθα ότι ο Αλέξης Τσίπρας, αποσβολωμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα, άκρως απογοητευμένος, όπως μου είπε κάποιος που ξέρει, είπε «τα παρατάω και φεύγω». Η παραίτησή του ήταν ήδη στο τραπέζι και μόλις το έκανε γνωστό έγινε χαμός στο επιτελείο του. Και αυτό διότι ουδείς ήθελε τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείπει τη μάχη και να παραδίδει την ηγεσία του κόμματος. Δύο γυναίκες μαθαίνω πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να τον επηρεάσουν να μην προχωρήσει: Η μια ήταν η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα και η άλλη η αδελφή του Ζανέτ Τσίπρα.

Η σύντροφός του Αλέξη Τσίπρα, Μπέτυ Μπαζιάνα (δεξιά) και η αδελφή του Ζανέτ Τσίπρα (αριστερά)

Κακό χωριό τα λίγα σπίτια

Κακό χωριό τα λίγα σπίτια! Η λαϊκή θυμοσοφία επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει καλά – από τα γεννοφάσκια του – από «μάχες χαρακωμάτων» και εσωκομματικές συγκρούσεις και διαγκωνισμούς. Η δήλωση του έμπειρου Δημήτρη Παπαδημούλη (φωτογραφία) αρκούσε για να… σηκωθεί το καπάκι από το καζάνι που βράζει μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ευρωβουλευτής έβαλε στο ηγετικό «κάδρο» δίπλα στον Τσίπρα τρία νέα στελέχη «που διακρίθηκαν στις κάλπες, τις πολύ δύσκολες για εμάς»: την Eφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο. Οι οργισμένες αντιδράσεις της νεοεκλεγείσας Ρένας Δούρου και του άλλοτε εξ απορρήτων του κ. Τσίπρα, Νίκου Παππά, ήταν προάγγελος όσων πρόκειται – μοιραία – να συμβούν στο κόμμα, αργά ή γρήγορα. Ομως έχουν διπλή ανάγνωση για όσους έσπευσαν να τις εκλάβουν μόνο ως «ασπίδα προστασίας» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο στελέχη προέρχονται από την ίδια ισχυρή εσωκομματική προεδρική «φατρία». Και μπορεί να επιτέθηκαν στον κ. Παπαδημούλη για τις «αηδιαστικές», κατά Δούρου, ή «ανόητες», κατά Παππά, δηλώσεις του, προκειμένου να υποδηλώσουν ότι «ο Τσίπρας είναι παρών», αλλά επειδή κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει – αν δηλαδή τεθεί θέμα διαδοχής -, είπαν και κάτι άλλο: «Είμαστε και εμείς εδώ»