«Δεν είμαστε Κόστα Ρίκα»

O Πρωθυπουργός διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν γνώριζε τίποτε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ τον καιρό που ήταν ευρωβουλευτής. Το έμαθε μόλις προχθές και τρελάθηκε στην κυριολεξία, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Παναγιώτης Κοντολέων θα επιχειρούσε κάτι τέτοιο χωρίς την έγκριση του Μαξίμου. Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και απαίτησε τις παραιτήσεις τόσο του ανιψιού του Γρηγόρη Δημητριάδη όσο και του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως εξανίσταται με όσους μιλούν για «ελληνικό Γουότεργκεϊτ». Λέει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, επιμένοντας να αντιμετωπίζει το γεγονός ως μεμονωμένο και απόλυτα λανθασμένο. Επιμένει δε πως ούτε ο Γρηγόρης Δημητριάδης γνώριζε, αλλά ανέλαβε πλήρως την ευθύνη και παραιτήθηκε. Κατά τα λοιπά, ωστόσο, δεν κρύβει ότι οι σύγχρονες μυστικές υπηρεσίες στηρίζονται στη μεταξύ τους συνεργασία και δι’ αυτής συγκροτούν δίκτυα οργανωμένα και αξιόπιστα. Ακόμη υπερασπίζεται την αναβάθμιση της ΕΥΠ σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητη γιατί αντιμετωπίζουμε πλήθος απειλών και κινδύνων. «Δεν είμαστε Κόστα Ρίκα» λέει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, «δεν επιτρέπεται να φτάσουμε στο άλλο άκρο, χρειαζόμαστε τις πληροφορίες άλλων δικτύων για την προστασία των εθνικών μας θεμάτων, δεν θα υποχωρήσουμε στις κραυγές των δικαιωματιστών». Επιπλέον αποκαλύπτει ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης θα αποχωρούσε από τη θέση του γενικού γραμματέα μετά τις εκλογές γιατί η θέση είναι απαιτητική και δεν αντέχεται για μακρύ χρόνο.

 

Και πάλι ένας διπλωμάτης

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ (μετά την «καρατόμηση» του Παναγιώτη Κοντολέοντος), πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, θα πρέπει να ξέρετε ότι έχει κάποια σχέση με τη… δημοσιογραφία. Οι συνάδελφοί του βεβαίως στο υπουργείο Εξωτερικών τον χαρακτηρίζουν ως «θεσμικό», ως «ομιλητικό», ως «διπλωμάτη με σύγχρονες αντιλήψεις», με «άριστες σχέσεις με το Μαξίμου» και ακόμα ως «ιδανικό για το πόστο του διοικητή της ΕΥΠ», αλλά ο ίδιος δεν παύει να αισθάνεται και «ολίγον»… δημοσιογράφος: Στο διάστημα 1978-1981 εργάστηκε ως δημοσιογράφος (εξωτερικός συνεργάτης) στην επιθεώρηση «Πολιτικά Θέματα» και ως διευθυντής σύνταξης στα περιοδικά «Computer Age», «Plant», «Equip», «Αγροτική Περιουσία».

Ετσι για άλλη μια φορά στη θέση του προϊσταμένου της πιο μυστικής υπηρεσίας της χώρας, αυτής της ΕΥΠ, τοποθετείται (μετά τα όσα συνέβησαν με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων) ένας διπλωμάτης (ας μην ξεχνάμε τους πρέσβεις-διοικητές της ΕΥΠ Παύλο Αποστολίδη, Γιάννη Κοραντή και Κώστα Μπίκα) και συνάμα ένας δημοσιογράφος (ας μην ξεχνάμε τον Γιάννη Ρουμπάτη, διοικητή της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Ο 70χρονος πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης έχει μακρά διπλωματική εμπειρία σε νευραλγικά πόστα και παρασημοφορήθηκε από τους προέδρους της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλάει και γράφει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και είναι νυμφευμένος από το 1985 με τη Μάρθα Παπανικολάου, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο γιους.

 

Με την τοποθέτηση όμως νέου αρχηγού ΕΥΠ άρχισε ένα ντόμινο αλλαγών. Πρώτα απ’ όλα, ποιος θα αντικαταστήσει τον πρέσβη κ. Δεμίρη, διοικητή πλέον της ΕΥΠ, στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών; Προτάθηκε το όνομα του πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου, πολιτικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών με θητεία ανάμεσα στα άλλα στις πρεσβείες Ουάσιγκτον και Λευκωσίας. Και το νέο ερώτημα που ανέκυψε ήταν: Τον κ. Λαλάκο ποιος θα τον αντικαταστήσει; Μαθαίνω ότι ως νέος πολιτικός διευθυντής αναλαμβάνει ο Ρούσος Κούνδουρος, πρέσβης στη Βόρεια Μακεδονία.

Σας άφησα τελευταίο το ντόμινο που δημιουργείται και στα πολιτικά γιατί έχει τη σημασία του. Τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον μέχρι πρότινος πιο στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, θα αντικαταστήσει ο Γιάννης Μπρατάκος, γιος του Αγγελου Μπρατάκου και έως προχθές πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Η τοποθέτηση αυτή έχει πολιτικό μήνυμα τη στιγμή που ο κ. Μπρατάκος (και αυτός προέρχεται από τον στενό κύκλο της ηγεσίας της ΝΔ) είχε χρηματίσει και γενικός διευθυντής του κόμματος. Δηλαδή ένα πρόσωπο που γνωρίζει άριστα τους εκλογικούς σχηματισμούς, κάτι που πυροδότησε και πάλι τις φήμες ότι η χώρα είναι πιθανόν να πάει σε εκλογές πριν από την άνοιξη του 2023, όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.

 

Το δείπνο με τον αμερικανό στρατηγό

Το βράδυ της Πέμπτης τα φώτα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ήταν αναμμένα έως αργά. Τι είχε συμβεί; Ο πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης παρέθετε δείπνο στον στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι, τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Πρόκειται για τον γιο ενός αμερικανοϊταλού αξιωματικού που γεννήθηκε εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου στο Βίρτσμπουργκ της τότε Δυτικής Γερμανίας και που μεγάλωσε στις στρατιωτικές βάσεις όπου υπηρετούσε ο πατέρας του. Μιλάει ρωσικά και υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό από το 1987. Θα πρέπει όμως να ξέρετε και τούτο: Ο αμερικανός στρατηγός ήταν αυτός που πρότεινε στο αμερικανικό Πεντάγωνο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για βάση μεταφοράς οπλισμού στην Ευρώπη. Ηταν επίσης ο στρατηγός ο οποίος το 2019 ενέκρινε ένα κονδύλι 2,3 εκατ. ευρώ για την ανέλκυση της βυθοκόρου «Ολγα» που βρισκόταν βυθισμένη στο κέντρο της ανατολικής προβλήτας του cargo terminal. Είχε βυθιστεί πριν από δέκα χρόνια και εμπόδιζε την προσέγγιση μεγάλων πλοίων στο λιμάνι. Οι Αμερικανοί το ανέλκυσαν και έτσι μπόρεσαν τα θηριώδη μεταγωγικά να ξεφορτώσουν τα εκατοντάδες ελικόπτερα και άρματα μάχης. Ολα αυτά ειπώθηκαν εκείνο το βράδυ στην αμερικανική πρεσβεία με τη σημείωση ότι στην Αλεξανδρούπολη δεν βρίσκονται πλέον μόνο Αμερικανοί, αλλά και Ιταλοί και από τον Σεπτέμβριο Βρετανοί. Ανάμεσα στους καλεσμένους του αμερικανού πρεσβευτή ήταν και ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τουρκικό «vertigo» λόγω μουφτήδων

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο νέος νόμος για τους μουφτήδες, τον οποίο αποκάλυψε «Το Βήμα», δεν άρεσε ούτε στην Αγκυρα ούτε στους επί τη Θράκη τοποτηρητές της. Οπως μαθαίνω, το τουρκικό προξενείο κάλεσε προσφάτως σε συνάντηση τον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και τον βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ για να τους δώσει εντολές αντίδρασης. Αρχικά, εξεδόθη η ανακοίνωση της Συμβουλευτικής Επιτροπής της «Τουρκικής» Μειονότητας της Θράκης και ακολούθησε εκείνη από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Συμβουλευτική Επιτροπή επιμένει δε να αναφέρεται στη Συνθήκη των Αθηνών του 1913 και στον νόμο του 2345/1920 για έναν και μοναδικό λόγο: επιμένει σε άμεση εκλογή μουφτήδων ώστε να μπορέσει με κάποιον τρόπο να επιτύχει την εκλογή αρχιμουφτή, τον οποίο πολύ θα ήθελε να εξισώσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ουσιαστικά θέλει να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία και την ψήφιση νόμων από το ελληνικό κράτος. Ο τελευταίος όμως νόμος που διαμόρφωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων είναι ολιστικός και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Αλλες κινήσεις αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών από τουρκικής πλευράς και η στήλη θα επανέλθει σε αυτές…

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει, ως γνωστόν, μία φορά τον χρόνο εκτός Φρανκφούρτης. Εφέτος η συνεδρίαση έγινε στις 9 Ιουνίου στο Αμστερνταμ. Για το 2023, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα στις 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα και θα φιλοξενηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον πάντα δραστήριο Γιάννη Στουρνάρα. Αυτό σημαίνει ότι εκείνες τις ημερομηνίες θα φιλοξενήσουμε στη χώρα μας και την Κριστίν Λαγκάρντ (φωτογραφία), η οποία με τις αποφάσεις της τον περασμένο μήνα στήριξε ουσιαστικά τα ελληνικά ομόλογα και οδήγησε σε μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.