Ο «καλός» και ο «κακός» Κυριάκος

Εν μέσω έντονων πολιτικών συγκρούσεων και αυξανόμενης τοξικότητας ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης σχεδόν επέτυχε το «θαύμα» της συναίνεσης. Την περασμένη εβδομάδα κατάφερε να υπερψηφισθεί από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή με ρυθμίσεις για την τεχνητή νοημοσύνη. Προσφερόταν ίσως το αντικείμενο, αλλά ο υπουργός αφού άκουσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ τις ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο. Οπως εξομολογήθηκε, ξεπέρασε «τον ναρκισσισμό των μικρών διαφορών» και έτσι επέτυχε τη σπάνια στον παρόντα πολιτικό χρόνο ευρεία συναίνεση. Η στάση του εκτιμήθηκε δεόντως, ιδιαιτέρως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και ο Θανάσης Καρτερός, από τους στενότερους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, έσπευσε να γράψει σχετικό πόνημα, διαχωρίζοντας τον «καλό» Κυριάκο από τον «κακό» Κυριάκο. Μάλιστα απέδωσε τη στάση του υπουργού στην πολιτική καταγωγή του, ήτοι στην προηγούμενη θητεία του στο «εργαστήρι του εκσυγχρονισμού», που τόσο απεχθάνεται η ακραιφνής Δεξιά, η οποία κατά τον Θανάση δεν θέλει τον «καλό» Κυριάκο στα πόδια της. Οπως και να έχει, ο κ. Πιερρακάκης απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού γιατί απλούστατα είναι παραγωγικός και αποτελεσματικός μαζί, υπηρετώντας, σταθερά και οργανωμένα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και διευκολύνοντας, με τη συνεχή εισαγωγή αντιγραφειοκρατικών ψηφιακών εργαλείων, τη ζωή των πολιτών.

«Βλέπει» προσέγγιση

Πάντως δεν πρόκειται απλώς για ένα «κατσαβίδι» στην εργαλειοθήκη του Μητσοτάκη, όπως απαξιωτικά γράφει ο λιβελογράφος του Αλέξη. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είναι πάνω απ’ όλα ένας νέος οξυδερκής πολιτικός, που παρατηρεί και επισημαίνει πολύ περισσότερα από όσα συνήθως λέγει δημόσια. Εσχάτως, για παράδειγμα, εντοπίζει κοινές γραμμές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ και προβλέπει επιλογές που θα φέρουν πιο κοντά τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα. Αισθάνεται, βάσει όσων βλέπει και ακούει, ότι ο δικομματισμός επανακάμπτει και ακόμη πως ο κ. Ανδρουλάκης δυσκολεύεται να επιτύχει το δύσκολο και απαιτητικό έργο της προγραμματικής αυτοτέλειας και σχεδόν αναγκαστικά διολισθαίνει στην ευκολία του καταγγελτικού λόγου, προσεγγίζοντας έτσι την επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα. Αυτά επί του παρόντος. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης, καθώς μου φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει ρόλους πιο σύνθετους για τον παραγωγικότερο των υπουργών του, εν όψει και της μακράς προεκλογικής περιόδου που θα ακολουθήσει…

Σε κατάσταση επιφυλακής

Στο καυτό μέτωπο της οικονομίας τώρα, ο θησαυροφύλαξ Θεόδωρος Σκυλακάκης παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής. Μπορεί να νιώθει σχετικά ανακουφισμένος από τα ευνοϊκότερα των προβλέψεων αποτελέσματα του προϋπολογισμού και από την υποχώρηση του κόστους του ελληνικού δανεισμού, αλλά παραμένει επιφυλακτικός καθότι η πολεμική κρίση και η παρεπόμενη ενεργειακή δεν λένε να τελειώσουν. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αποφεύγει τις καθησυχαστικές δηλώσεις, επειδή απλούστατα γνωρίζει ότι το ενεργειακό κόστος θα μείνει υψηλό για άγνωστο χρόνο ακόμη. Για την τρέχουσα διαχείριση δεν αναμένει πολλές εκπλήξεις, το κόστος του ενεργειακού πολέμου έχει εν πολλοίς αναληφθεί, αλλά η αβεβαιότητα περισσεύει για την επόμενη χρονιά, η οποία έχει μια πρόσθετη πολιτική δυσκολία λόγω των εκλογών και των πολλαπλάσιων απαιτήσεων που συνήθως αυτές γεννούν. Γι’ αυτό παλεύει να έχει το ταμείο κατά το δυνατόν γεμάτο, αρνούμενος πεισματικά διεκδικήσεις για όλο και περισσότερες ενισχύσεις και επιδοτήσεις.

Στενή επαφή με τις Βρυξέλλες

Ο προϊστάμενός του, υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, φροντίζει επίσης να κρατά στενή σχέση και επαφή με τους επικεφαλής των Βρυξελλών για να έχει τα νώτα του καλυμμένα. Την περασμένη Πέμπτη έκπληκτοι οι επιβάτες της πτήσης της Aegean για τη Θεσσαλονίκη είδαν τον υπουργό να επιβαίνει στο αεροσκάφος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Ολοι απόρησαν για το αιφνίδιο χωρίς αποσκευές ταξίδι. Οντως δεν ήταν οι διακοπές ο σκοπός του ταξιδιού. Ο υπουργός πληροφορήθηκε αρμοδίως ότι φιλοξενούνται στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στην Κασσάνδρα, στο Sani Hotel, ο ιρλανδός πρόεδρος του Εurogroup Πασκάλ Ντόναχιου και η σύζυγός του κυρία Τζαστίν Νταβέι και έσπευσε να τους συναντήσει και να δειπνήσει μαζί τους. Το ζεύγος των Ιρλανδών, κατά τις διηγήσεις, είναι ενθουσιασμένο από την Ελλάδα και ιδιαιτέρως από τη φιλοξενία και βεβαίως από τις γαστρονομικές προτάσεις του Sani Gourmet, του ξεχωριστού εστιατορίου της μονάδας που ειδικεύεται στα ψαρικά. Επιβεβαιώνοντας και το βορειοελλαδίτικο ρητό ότι «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει…».

Η επιβράβευση του Φοίβου

Μιας και είμαστε σε κλίμα διακοπών, σας ενημερώνουμε ότι οι επίδοξοι «Πουαρό» του Μεγάρου εντόπισαν ότι τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνούσε με τους οπαδούς μόνο μέσω αναρτήσεων στα social media και υπέθεσαν ότι βρίσκεται κάπου μακριά. Ρωτήσαμε αρμοδίως όπως η δεοντολογία απαιτεί και πληροφορηθήκαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται όντως εκτός και συγκεκριμένα στη Λισαβόνα. Είχε υποσχεθεί στον γιο του Φοίβο πως αν επιτύγχανε στις εξετάσεις εισαγωγής στο φημισμένο Πρότυπο Γυμνάσιο της Πλάκας θα τον επιβράβευε με ένα ταξίδι της αρεσκείας του. Ο επιμελής μαθητής επέλεξε την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας και έτσι όλη η οικογένεια του κ. Τσίπρα βρίσκεται για λίγες μέρες στη χώρα του Αντόνιο Κόστα, τις πολιτικές του οποίου συχνά επικαλείται ο πρόεδρος του εμφανώς πια «κόκκινου» κόμματός του, όπως βεβαιώνουν και οι τελευταίοι ελαιοχρωματισμοί της Κουμουνδούρου…

Εμπνευσμένη ατάκα, αλλά…

Η ατάκα του Δημήτρη Κουτσούμπα, γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, ότι «μόνο στη Μύκονο δεν βάλατε ανεμογεννήτριες, έπαψε να είναι το νησί των Ανέμων;», φανέρωνε αν μη τι άλλο έμπνευση. Ωστόσο δεν μπορώ να πιστέψω ότι και το ΚΚΕ συντάσσεται με τους κύκλους των «ψεκασμένων» που στους σημερινούς καιρούς των εκτεταμένων φυσικών καταστροφών αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή και αντιμετωπίζει συνωμοσιολογικά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ισως πρέπει να ξαναδούν το όλο θέμα πιο ολοκληρωμένα και πιο βαθιά στον Περισσό.

Το πόρισμα για τις επαναπροωθήσεις και η ανάγκη απαντήσεων

Σφίγγει ο κλοιός των κατηγοριών για παράνομες επαναπροωθήσεις γύρω από την ελληνική κυβέρνηση. Στις έρευνες σοβαρών ευρωπαϊκών εντύπων και στις μαρτυρίες από ανθρωπιστικές οργανώσεις, ήρθε την Πέμπτη να προστεθεί η διαρροή του πορίσματος έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στον γαλλικό «Monde» και στον γερμανικό «Spiegel». Η έρευνα της OLAF αφορούσε τη συγκάλυψη των ελληνικών επαναπροωθήσεων από τον Frontex και κανείς από τους συντάκτες του πορίσματος μέχρι τους δημοσιογράφους των δύο εντύπων δεν φαίνεται να τρέφει την παραμικρή αμφιβολία ότι οι ελληνικές αρχές πραγματοποιούν «μαζικά» παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών προς τα τουρκικά ύδατα. Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή, που αντιμάχεται το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο επιθυμεί να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της OLAF, απηύθυνε πριν από έναν μήνα προειδοποίηση στην Ελλάδα λόγω της συχνότητας των κατηγοριών για επαναπροωθήσεις. Και ο ευρωπαϊκός Τύπος έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει με σαρκασμό τα ελληνικά επιχειρήματα περί τουρκικής προπαγάνδας την οποία παπαγαλίζουν η αντιπολίτευση και οι ΜΚΟ. Με την ευκαιρία της διαρροής του πορίσματος της OLAF, ευρωπαϊκά έντυπα θύμισαν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός επικαλέστηκε το ίδιο ακριβώς επιχείρημα περί τουρκικής προπαγάνδας μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στις αρχές Ιουλίου. Αλήθεια, δεν θα πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική και τεκμηριωμένη απάντηση από τους κυβερνητικούς υπευθύνους σε αυτές τις τόσο βαριές κατηγορίες που η Αγκυρα ευθέως και με συστηματικό τρόπο εκμεταλλεύεται;

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Analena Baerbock, Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η προ ημερών επίσκεψη της Αναλένα Μπέρμποκ (φωτογραφία) στην Αθήνα είχε ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους. Αφενός για το διμερές της σκέλος, αφετέρου για το ότι η επόμενη στάση της ήταν η Αγκυρα. Η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τη γερμανίδα ομόλογό του κράτησε περίπου μία ώρα. Ο κ. Δένδιας έθεσε με σαφήνεια την ανάγκη να μην παραδώσει το Βερολίνο στην Αγκυρα τα υποβρύχια τύπου «214» καθώς αυτά θα αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κυρία Μπέρμποκ, από την πλευρά της, χαρακτήρισε «νομικό» το ζήτημα των επανορθώσεων χωρίς να επεκταθεί και απέφυγε να μιλήσει για το θέμα των υποβρυχίων. Ακόμα, έκανε λόγο ότι η κυριαρχία των ελληνικών νησιών είναι αναμφισβήτητη, ωστόσο δεν καταδίκασε ρητά την τουρκική πρακτική. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη γερμανική αλληλεγγύη, δίχως να προσδιορίσει εάν αναφέρεται σε αλληλεγγύη δηλώσεων ή έμπρακτη. Τέλος, αναγνώρισε γερμανικά λάθη όσον αφορά τα μνημόνια και την κρίση χρέους στην Ελλάδα. Συμπέρασμα; Θέλουν πολλή δουλειά ακόμα οι σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου. Διάθεση φαίνεται να υπάρχει, λείπει όμως το περιεχόμενο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.