Μετά από συνεχόμενες μικρές εκλογικές νίκες και παγιωμένα διψήφια ποσοστά. Μετά από δύο πράσινους νομούς στον εκλογικό χάρτη, αλλά και αρκετές περιοχές με ποσοστό πάνω από 20%, έρχεται η εκλογική στασιμοχρεοκοπία στην Αθήνα, η απώλεια της δεύτερης θέσης και η έλλειψη κυβερνητικής προοπτικής.

Στην όχθη της αμφισβήτησης αναμένεται να βρεθούν οι Κωνσταντινόπουλος, Γερουλάνος, Κατρίνης, Γιαννακοπούλου, Χριστοδουλάκης, Πάνας και Ν. Παπανδρέου

Οι «υποψήφιοι»

Στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε μετεκλογικά, οι δελφίνοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα τηλεοπτικά πάνελ. Δηλώνουν «παρών» για μία διαδικασία που όμως δεν έχει ακόμα ανοίξει. Δεν έχει ξεκινήσει και δεν θα ξεκινήσει τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη που συνεδριάζει το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο. Εκεί, στην όχθη της αμφισβήτησης αναμένεται να βρεθούν οι Κωνσταντινόπουλος, Γερουλάνος, Κατρίνης, Γιαννακοπούλου, Χριστοδουλάκης, Πάνας και Ν. Παπανδρέου.

Κάποιοι από αυτούς θα βάλουν θέμα νομιμοποίησης του γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου, θα ζητήσουν φρεσκάρισμα της επικοινωνιακής ομάδας και θα κάνουν λόγο για θολό πολιτικό στίγμα προεκλογικά. Επιπρόσθετα, αναμένεται να ζητήσουν συνέδριο ή να απευθυνθεί η ηγεσία στη βάση. Στην απέναντι όχθη αναμένεται να βρεθούν οι υπόλοιποι βουλευτές και κομματικοί αξιωματούχοι, που θα στηρίξουν την προεδρική γραμμή για ψυχραιμία, νηφάλια αποτίμηση του αποτελέσματος, αλλά και τήρηση του Καταστατικού.

Το Καταστατικό υποδεικνύει τον οδικό χάρτη για τις επόμενες εσωκομματικές εκλογές. Εκλογές, που αν δεν ενταθεί η πίεση από τους βουλευτές που διαφωνούν προς την ηγεσία, τότε θα γίνουν κανονικά το 2025. Για να αλλάξει η ημερομηνία των εσωκομματικών διαδικασιών πρέπει να περάσει η πρόταση από τα όργανα του κόμματος, τα οποία όμως ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μέσα σε όλα αυτά βρήκε έναν ακόμη σύμμαχο και συγκεκριμένα την επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρωβουλή, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ. Η κυρία Πέρεθ σε συνέντευξή της στο «Βήμα» και σε ερώτηση σχετικά με την εσωκομματική σύγκρουση που επίκειται στο ΠαΣοΚ τόνισε πως στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις εσωτερικές διαδικασίες των εθνικών μας κομμάτων. Εχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με το ΠαΣοΚ και είμαι πολύ χαρούμενη που υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη το κόμμα συνεχίζει να αυξάνει το μερίδιο των ψήφων του και μετά τις ευρωεκλογές έχουμε περισσότερους Ελληνες μέλη στην ομάδα μας».

Διαφωνίες και συγκρούσεις

Το γαϊτανάκι των αντιδράσεων ξεκίνησε όταν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αντιπρόεδρος της Βουλής και ομογάλακτος του Νίκου Ανδρουλάκη από την κοινή τους θητεία στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα της Νεολαίας ΠαΣοΚ, εξέδωσε μία ανακοίνωση, η οποία διανεμήθηκε και δημοσιεύθηκε σε όλες τις ιστοσελίδες. Με την ανακοίνωσή του αυτή άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς ζήτησε οργανωτική και πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης.

Ακολούθησε την ίδια ημέρα παρέμβαση του Νίκου Παπανδρέου. Ο γιος του ιδρυτή του ΠαΣοΚ έδωσε στη δημοσιότητα άρθρο που ξεκινούσε με τη λέξη «αλλαγή» και ζήτησε να δοθεί ο λόγος στη βάση. Ενώ πριν αλέκτορα φωνήσαι, η Νάντια Γιαννακοπούλου αμφισβήτησε τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και ζήτησε άμεση σύγκληση των οργάνων του κόμματος. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ο πρόεδρος δεν υπάρχει μόνο για να παίρνει το χειροκρότημα όταν τα πράγματα πάνε καλά. Υπάρχει και για να αναλαμβάνει την ευθύνη όταν δεν πηγαίνουν καλά. Πόσο μάλλον όταν η ευθύνη των πολιτικών επιλογών είναι αποκλειστικά δική του».

Ανάμεσα σε εκείνους που αντιδρούν είναι και ο Παύλος Γερουλάνος, που υπενθύμισε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως τα ποσοστά του ΠαΣοΚ ανέβηκαν στην Α’ Αθήνας που είναι η περιφέρειά του. Ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μιχάλης Κατρίνης έχει τις ενστάσεις του με την ηγεσία της παράταξης.

Ηχηρό σιωπητήριο

«Αυτοί που σιωπούν, ενίοτε μπορεί να κάνουν και περισσότερο θόρυβο» δηλώνουν οι παροικούντες την πράσινη Ιερουσαλήμ της Χαριλάου Τρικούπη. Ανάμεσα σε αυτούς που γνωρίζουν την αξία της σιωπής είναι και ο νεαρός βουλευτής και πρώην γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, που τον Φεβρουάριο είχε δεχθεί τις αντιδράσεις της ηγετικής ομάδας όταν είχε παρευρεθεί σε πάνελ εκδήλωσης με τίτλο «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;». Στο πάνελ μάλιστα της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν η Εφη Αχτσιόγλου με τον Διονύση Τεμπονέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χριστοδουλάκης αν μιλήσει θα μιλήσει μόνο στα όργανα και αν τεθεί θέμα ηγεσίας, τότε θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Ενα ακόμη πρόσωπο εκτός Βουλής, αλλά θεσμικός και με σκέψεις για την ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης είναι ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δούκας το σκέφτεται. Δεν απορρίπτει την προοπτική της διεκδίκησης της ηγεσίας του ΠαΣοΚ. Η περίπτωση του κ. Δούκα είναι ξεχωριστή γιατί δεν μετέχει στα όργανα και δεν μπορεί να τα επηρεάσει.

Σε κάθε περίπτωση παρουσιάζει ενδιαφέρον το αν θα τοποθετηθεί ο κ. Δούκας για τις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς θα βρεθεί σε πάνελ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα, σε συνεργασία με το ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ που γίνεται με αφορμή την συμπλήρωση έξι χρόνων από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην ίδια εκδήλωση που διεξάγεται πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου, θα βρεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Το σενάριο των εκλογών

Από τη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως η κατάσταση αυτή πρέπει να τελειώσει με κάποιον τρόπο και σύντομα. «Δεν είναι δυνατόν στελέχη να βγαίνουν στα κανάλια και να βάλλουν συντεταγμένα κατά της ηγεσίας» τόνισε στο «Βήμα» υψηλόβαθμο στέλεχος. Ενώ τις τελευταίες ώρες φαντάζει ως επικρατέστερη βαλβίδα αποσυμπίεσης η κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να σηκώνει το γάντι και να στραφεί στη βάση και μάλιστα εντός του Ιουλίου, όπως έγραψε το tovima.gr.

Επίσης, στελέχη της ηγετικής ομάδας στέκονται στην ανάγκη για περιφρούρηση της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας της παράταξης, αλλά και όσων χτίστηκαν με κόπο τα προηγούμενα χρόνια και ανέβασαν επίπεδο το ΠαΣοΚ. Πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν πως οι φωνές αυτές είναι ουσιαστικά οι ωδίνες ενός τοκετού που θα γεννήσουν θετικές εξελίξεις.

Παράλληλα, όσο περνούν οι μέρες ξεκινά και το σκληρό ροκ με τη Νέα Δημοκρατία που έχασε περισσότερους από 1.000.000 ψηφοφόρους και αναγκάστηκε να προβεί σε έναν «άγονο ανασχηματισμό αντίστροφης μέτρησης και κομματικών συμβιβασμών», όπως τον χαρακτήρισαν. Επιπρόσθετα, βλέπουν πως και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να καταγράφει ήττες, καθώς στην ευρωκάλπη έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 15% και ελπίζουν πως με τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί το ηγετικό προφίλ του Νίκου Ανδρουλάκη και το ΠαΣοΚ θα αποτελέσει ξανά ηγετική δύναμη με κυβερνητική προοπτική.