Την εβδομάδα που πέρασε οι συσκέψεις στο ΠαΣοΚ διαδέχονταν η μία την άλλη και ήταν μονοθεματικές. Αφορούσαν τον χειρισμό του ζητήματος της παρακολούθησης από την ΕΥΠ, «για λόγους εθνικής ασφαλείας», του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και το πόσο βάθος μπορεί να έχει αυτή η ιστορία και το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις και τους συσχετισμούς δυνάμεων ανάμεσα στα κόμματα.

Το βέβαιο, λένε οι συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ, είναι ότι έχει αλλάξει η πολιτική ατζέντα. Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε σε ένα πεδίο διόλου ευνοϊκό για την κυβέρνηση που, όπως εκτιμούν, έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζουν να την κάνουν δυσκολότερη. Η «γραμμή» που δίνεται στα στελέχη του κόμματος είναι να εμφανίζονται με επιθετικό τόνο εναντίον της κυβέρνησης και να βάζουν «στο κέντρο του κάδρου της όλης ιστορίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις αυταπόδεικτες ευθύνες του».

«Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος»

Η πίεση και οι επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης αναμένεται να κλιμακωθούν. «Θα κλιμακώσουμε την πίεση. Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια» δηλώνει στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠαΣοΚ. Ολα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου το πότε ο κ. Ανδρουλάκης θα διατυπώσει επισήμως, με ξεκάθαρο τρόπο, το αίτημα για εκλογές. «Εχουμε πει εδώ και 3 μήνες ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, κλιμακώνουμε σήμερα τη στρατηγική μας, εμείς είμαστε αυτοί που κερδίζουν τη ΝΔ. Το πότε θα πούμε «κάνε εκλογές» θα το πούμε εμείς, όχι οι άλλοι» αναφέρουν συνεργάτες του.

Το κλίμα, έτσι κι αλλιώς, έχει φτιαχτεί με την τελευταία πρόταση της δήλωσης του προέδρου του ΠαΣοΚ, την Τετάρτη, με την οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του  Πρωθυπουργού: «Σήμερα αυτή η περήφανη παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας σάς δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία».  Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Υπήρχαν σκέψεις να το κάνει από την Παρασκευή, όταν έγινε γνωστό ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το τηλέφωνό του. Αυτό το κλίμα ανέδυαν οι δηλώσεις των στελεχών του κόμματος που προηγήθηκαν της δικής του. Οι Ανδρέας Σπυρόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Κώστας Σκανδαλίδης, Στέφανος Ξεκαλάκης έδειχναν στην κυβέρνηση τον δρόμο της παραίτησης. Ωστόσο, τελικά, κρίθηκε ότι η στιγμή δεν ήταν κατάλληλη.

«Δεν κινείται επί προσωπικού»

Ο κ. Ανδρουλάκης κράτησε από την αρχή της ιστορίας μια πολύ προσεκτική στάση. Οπως επισημαίνουν οι στενοί του συνεργάτες, «σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν θέλησε να συσπειρώσει τη βάση του κόμματός του, να τη φανατίσει, να πυροδοτήσει με ένταση το πολιτικό κλίμα, να δώσει την αίσθηση ότι κινείται επί προσωπικού». Θέλησε να απευθυνθεί στο σύνολο των πολιτών που έχουν αυξημένες ευαισθησίες στα θέματα δημοκρατίας και δικαίου. Είναι ένα κοινό, και ειδικά αυτό που κινείται στον χώρο του Κέντρου, που ζητεί πειστικές απαντήσεις.

Το επιχείρημα του Πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη, όπως εκτίμησαν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, ήταν αδύναμο πολιτικά, δεν έπειθε. Φρόντισε άλλωστε, όπως λέγεται, να το αποδομήσει άμεσα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που το χαρακτήρισε «μεγάλων διαστάσεων σφάλμα» και περιέγραψε τη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση ως «μίζερη, αδιέξοδη και μάταιη», ζητώντας «πραγματική ανάληψη ευθύνης χωρίς υπεκφυγές».

Οι παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου προκάλεσαν μεγάλη ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς εκτός των άλλων έχουν απήχηση σε ένα κοινό που ένας από τους λόγους που επέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η αποστροφή τους στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τους «αρμούς της εξουσίας». Ηταν ώρα να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους τόνους ο κ. Ανδρουλάκης. Η δήλωση και η συνολικότερη εμφάνιση του Πρωθυπουργού πιστοποιούσαν, όπως εκτιμήθηκε, το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόταν και κυρίως «θόλωσαν» την εικόνα του ικανού διαχειριστή κρίσεων. Είχε δημιουργηθεί ο κατάλληλος αντιπολιτευτικός χώρος.

«Διαβολική σύμπτωση» ή «οργανωμένο σχέδιο»;

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και οι στενοί του συνεργάτες επιμένουν στη «διαβολική χρονική σύμπτωση» της επιχείρησης παγίδευσης του κινητού με το Predator με την παρακολούθηση από την ΕΥΠ.  Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του κ. Ανδρουλάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου. Το μήνυμα-παγίδα στάλθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου.

Εκείνη την περίοδο ο κ. Ανδρουλάκης ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Ηταν ένα νέο πρόσωπο αχαρτογράφητο σε σχέση με τους συνυποψηφίους του. Θα είχε ενδιαφέρον λοιπόν, όπως επισημαίνουν κάποια στελέχη, «αν κάποιος θα μπορούσε να ξέρει τι έλεγε στις ιδιωτικές του συνομιλίες, είτε για να γνωρίζει τα σχέδιά του είτε για να μπορέσει να βρει κάτι για να τον έχει στο χέρι». Το ενδιαφέρον της όλης ιστορίας, όπως επισημαίνεται, είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης υπήρξε «εθνικός κίνδυνος» την περίοδο που συνέπιπτε χρονικά με την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας στο ΠαΣοΚ, αφού η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ σταμάτησε δύο ημέρες μετά την εκλογή του. «Ολα αυτά είναι μια σατανική σύμπτωση ή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής εξόντωσης;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισήμανε και μια άλλη διάσταση της παρακολούθησής του. «Από τον δημόσιο λόγο διαφεύγει ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη δημοκρατική παράταξη η ΕΥΠ, μέσω της δικής μου παρακολούθησης, παρακολουθούσε και ένα ολόκληρο κόμμα, πρώην πρωθυπουργούς, βουλευτές και μέλη του κόμματος που συνομιλούσαν μαζί μου σε τακτά χρονικά διαστήματα για τις εξελίξεις. Αρα δεν παγίδευαν μόνο εμένα, αλλά ένα ολόκληρο δημοκρατικό κόμμα» υπογράμμισε. «Προσπαθήσατε, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, να θέσετε σε ομηρεία εμένα και μια ολόκληρη παράταξη για να πετύχετε τους σκοτεινούς σας σκοπούς» τόνισε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σκοτεινό σύστημα» στο Μέγαρο Μαξίμου

Στις τάξεις των κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών υπάρχει η εκτίμηση ότι η υπόθεση της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, όπως και αυτή του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Είναι ενδεικτική η δήλωση του Μιχάλη Κατρίνη ότι «εδώ αποδεικνύεται ότι υπήρχε ένα σύστημα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, του οποίου θα πρέπει να διερευνηθούν οι προσωπικές, οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές ή και άλλου τύπου σχέσεις με διάφορες εταιρείες οι οποίες φέρεται να έχουν υπογράψει συμβάσεις με το Κέντρο Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης της ΕΥΠ» τόνισε. Ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε το σύστημα αυτό «σκοτεινό», που «θεωρεί ότι μπορεί να παρακολουθεί πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και να χρησιμοποιεί αυτή την πληροφόρηση που παρανόμως και παρατύπως παίρνει για συγκεκριμένους λόγους και συγκεκριμένες κατευθύνσεις».

Σε αυτή την κατεύθυνση και μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θέλει να κατευθύνει την έρευνα το ΠαΣοΚ. Και θεωρεί ότι πρέπει να γίνει με ρυθμούς γρήγορους, χωρίς χρονοτριβή.

Στάση «μίζερη, αδιέξοδη και μάταιη»

Οι παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου (φωτογραφία), ο οποίος μίλησε για «μεγάλων διαστάσεων σφάλμα» και περιέγραψε τη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση ως «μίζερη, αδιέξοδη και μάταιη» ζητώντας «πραγματική ανάληψη ευθύνης χωρίς υπεκφυγές», προκάλεσαν μεγάλη ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη.

Στη ΔΕΘ ο «οδικός χάρτης»

Ο κ. Ανδρουλάκης έστρεψε πάνω του το βλέμμα της κοινής γνώμης με την εκλογή του στην ηγεσία του ΠαΣοΚ τον Δεκέμβριο του 2021. Τα ποσοστά του κόμματος εκτοξεύτηκαν και στη συνέχεια σταθεροποιήθηκαν στη ζώνη του 13%. Το τελευταίο διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη δοκιμάστηκε από την πίεση του δικομματισμού, αλλά η υπόθεση των υποκλοπών άλλαξε το σκηνικό. Η πίεση μεταφέρθηκε στην πλευρά της ΝΔ, τα σενάρια συνεργασίας οπισθοχώρησαν.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είναι κεντρικό πρόσωπο των εξελίξεων και η ιδιότητά του ως ευρωβουλευτή προσδίδει στην υπόθεσή του διεθνές ενδιαφέρον. Ηδη, η ομάδα των Δημοκρατών-Σοσιαλιστών αιτήθηκε ειδική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα συζήτησης την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Αν το αίτημα γίνει δεκτό εκτιμάται ότι η συζήτηση θα γίνει περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον από τον ξένο Τύπο και αιτήματα για συνεντεύξεις.

Στο επιτελείο του προέδρου του ΠαΣοΚ έχουν, αυτό το διάστημα, ρίξει το βάρος τους στο μέτωπο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αλλά γνωρίζουν ότι «οι εκλογές δεν θα κριθούν στη βάση τού ποιος παρακολουθούσε ποιον».  Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός και ειδικά σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, δεν αλλάζει. Ο κ. Ανδρουλάκης, όπως λέγεται, θα πρέπει να παρουσιάσει στη ΔΕΘ τον δικό του «οδικό χάρτη» για τη χώρα.  Να εμφανιστεί, αξιοποιώντας τη συγκυρία που αυξάνει το ενδιαφέρον για το πρόσωπό του, ως πρωταγωνιστής και όχι ως πολιτικό συμπλήρωμα. Να προσδώσει στον χώρο δυναμική ουσιαστικής ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Θα είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ανδρουλάκης θα εμφανιστεί ενώπιον ενός «εθνικού κοινού» και ο πήχης τίθεται, εκ των πραγμάτων, ψηλά.

Δεν δέχεται «ενημέρωση στο αφτί»

«Ζητώ να διαβιβαστεί αμέσως το σύνολο του φακέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να ενημερωθούν με τον πιο επίσημο τρόπο η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τους λόγους της παράνομης και αντισυνταγματικής παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί «ενημέρωση στο αφτί».

Ηδη η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Χάρης Καστανίδης έθεσαν στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα το αίτημα να προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας οποιασδήποτέ άλλης διαδικασίας. Ωστόσο η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι να επιλεγεί ως προτεραιότητα «η οδός των εντυπώσεων», δηλαδή να καθοριστεί η ημερομηνία της διεξαγωγής της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις υποκλοπές. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι σε αυτή τη φάση ο Πρωθυπουργός προτιμά να στήσει ένα «επικοινωνιακό σόου» με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή, που λίγο θα συμβάλει στο ζητούμενο, την αποκάλυψη της αλήθειας.

Η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ, σύμφωνα με την οποία ο έλεγχος που αφορά την καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη «έχει ήδη αποφέρει τα πρώτα ευρήματα», προμηνύει ότι η ιστορία των υποκλοπών επιφυλάσσει και άλλα επεισόδια.