Η εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε συνδυασμό με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την αρχηγία και τη στρατηγική συντριπτική ήττα των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου, επιδρά αρνητικά μέχρι στιγμής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται σε επτά εβδομάδες.
Το κλίμα σε πάρα πολλές περιοχές είναι αρνητικό και είναι ενδεικτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει υποψηφίους σε αρκετούς δήμους, στοιχείο που δείχνει και την προβληματική κατάσταση που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος. Παράλληλα αναδεικνύει τον τελείως ερασιτεχνικό τρόπο που λειτουργούσε το κόμμα το προηγούμενο διάστημα, καθώς επί της ουσίας δεν είχε γίνει καμία σοβαρή προεργασία για τη συγκρότηση αξιόμαχων ψηφοδελτίων.
Επίσης, σε αρκετές περιοχές τορπιλίστηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης και συνεργασίας με το ΠαΣοΚ, όχι σε κεντρικό επίπεδο, αλλά σε ορισμένες περιφέρειες και αρκετούς δήμους.
Ομως υπήρξαν και περιπτώσεις που καταβλήθηκε προσπάθεια και καταγράφηκε στοιχειώδης συνεννόηση και συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠαΣοΚ, όπως π.χ. στη Δυτική Μακεδονία με τη στήριξη της Γεωργίας Ζεμπελιάδου ή του Δημήτρη Κουρέτα στη Θεσσαλία.
Ενδεικτικό της αποδιοργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι ακόμα και στην Αρτα, τόπο καταγωγής του κ. Τσίπρα, περιοχή με ιδιαίτερο συμβολισμό για την Κουμουνδούρου, καθώς το κόμμα συγκράτησε ψηλά ποσοστά παρά την πανελλαδική κατάρρευση, δεν κατάφερε να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο στον Δήμο Αρταίων. Το ίδιο κλίμα και στον Δήμο Ιωαννίνων όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδιοικητική παράταξη και δόθηκε γραμμή για ψήφο κατά συνείδηση.
Στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ κέρδισε τις 12 από τις 13 περιφέρειες. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένει και πολλά και ευελπιστεί σε καλύτερα αποτελέσματα, λόγω της εσωτερικής σύγκρουσης στη ΝΔ, καθώς σε μερικές περιφέρειες υπάρχουν αντάρτικα ψηφοδέλτια, όπως π.χ. στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Στην Κουμουνδούρου αναμένουν να πάνε καλά στη Δυτ. Ελλάδα με τον Κώστα Καρπέτα, ανεξάρτητο υποψήφιο που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζεται και από στελέχη του ΠαΣοΚ, καθώς προέρχεται από την παράταξη του πρώην περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα που είχε υποστηριχθεί από το ΠαΣοΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019.
Η περίπτωση της Αχαΐας είναι σημαντική καθώς και στον Δήμο Πατρέων έγινε κίνηση από τα κάτω και υποστηρίζεται ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής τόσο από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και του ΠαΣοΚ. Πολλά επενδύουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον Κώστα Ζαχαριάδη στον Δήμο Αθηναίων, ενώ ελπίδες να ηττηθεί το κυβερνητικό μπλοκ δυνάμεων έχουν στην Περιφέρεια Αττικής όπου στηρίζεται ο ανεξάρτητος Γιώργος Ιωακειμίδης με μακρά και θετική πολυετή πορεία στην αυτοδιοίκηση. Στην Περιφέρεια Κρήτης στηρίζεται ο Σταύρος Αρναουτάκης που έχει και τη στήριξη της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, ενώ ενδεικτικά αμιγώς συριζαϊκές υποψηφιότητες είναι στην Κεντρική Μακεδονία με τον καθηγητή του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο και τον πρώην βουλευτή Γιάννη Στέφο στην Ηπειρο, αλλά και στην Πελοπόννησο με τον γιατρό Μανώλη Μάκαρη. Ελπίδες για καλή παρουσία υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη με τον Σπύρο Πέγκα, ενώ στον Πειραιά στηρίζεται ο Γιώργος Γαβρίλης.