Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η μεγάλη παρτίδα για τη δεύτερη θέση.
Αφού, αν κανείς πιστέψει τις δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης – προερχόμενος από το ΔΗΣΥ, που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος με τη στήριξη του ΔΗΚΟ, του ΚΣ- ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ – αναμένεται να είναι ο νικητής και τα στοιχήματα να μπαίνουν για το ποιος θα είναι ο δεύτερος.
- Η άνοιξη των εκλογών – του Στράτου Φαναρά
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ή ο ανεξάρτητος και υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ Ανδρέας Μαυρογιάννης. Αυτό θα καθορίσει πολλά για τη μάχη του δεύτερου γύρου. Εφόσον πάντα οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και δεν υπάρξουν ανατροπές.
Ακόμα και αν το προηγούμενο διάστημα το κλίμα στην Κύπρο χαρακτηριζόταν «χαλαρό», τις τελευταίες μέρες πριν από την κάλπη τα επιτελεία ανέβασαν ρυθμούς και ιδιαίτερα των δύο μονομάχων της δεύτερης θέσης. Με τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη να ανεβάζουν τη συσπείρωση των κομμάτων που στέκονται στο πλευρό τους.
Πρώτο σενάριο: Χριστοδουλίδης εναντίον Αβέρωφ
Εφόσον η πρώτη κάλπη δείξει ότι στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου θα μιλάμε για ένα σκληρό εμφύλιο. Ο Χριστοδουλίδης θεωρείται πολιτικό «παιδί» του απερχόμενου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Ο ίδιος δηλώνει ΔΗΣΥ. Ωστόσο το ΔΗΣΥ τον θεωρεί «αποστάτη» αφού δεν ακολούθησε την κομματική διαδικασία και κατεβαίνει στις εκλογές ως ανεξάρτητος. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι άλλωστε ο μοναδικός υποψήφιος με κομματική ταυτότητα και στην τελική ευθεία για την αναμέτρηση καθιστά σαφές ότι αυτός εκπροσωπεί το κόμμα, με στόχο να βάλει φρένο στις διαρροές προς Χριστοδουλίδη.
Δημοσιογραφικές πηγές εκτιμούν άλλωστε ότι σε ένα σενάριο «εμφυλίου» η πλευρά του ΔΗΣΥ δεν θα διστάσει να δημοσιοποιήσει όλα τα χαρτιά που θα έχει στα χέρια της εναντίον του Χριστοδουλίδη για να κερδίσει. Με τις «προειδοποιητικές» βολές να αρχίζουν από την Πέμπτη, με την εφημερίδα «Πολίτης» να αναφέρεται στις σχέσεις Χριστοδουλίδη – Μόσχας, με αιχμή δύο συμφωνίες που είχε υπογράψει με τον Σεργκέι Λαβρόφ, πριν εγκαταλείψει το ΥΠΕΞ, το 2021 που αφορούσαν «φιλοξενία ρωσικών πολεμικών σε κυπριακά λιμάνια και πρόσβαση σε πληροφορίες για την κυπριακή ΑΟΖ». Με κάποιους να εκτιμούν ότι ο Νεοφύτου δεν θα διστάσει να δείξει τον Χριστοδουλίδη – έστω και έμμεσα – ως συμμέτοχο σε υποθέσεις διαφθοράς και σκανδάλων για τις οποίες έχει κατηγορηθεί η απερχόμενη κυβέρνηση, όπως τα «χρυσά διαβατήρια» και οι σχέσεις με τη Ρωσία. Σε αυτό το σενάριο το ΔΗΣΥ μπαίνει αυτομάτως σε θέση αντιπολίτευσης, με αρκετούς να θεωρούν ότι θα μπορούσε να κλείσει και την πόρτα για ενδεχόμενη συμμετοχή σε κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, εφόσον είναι ο νικητής. Και σπάει την εικόνα εθνικής ενότητας που θέλει να προωθήσει ο Χριστοδουλίδης.
Το εν λόγω σενάριο είναι κάτι που θα φέρει σε αδιέξοδο και το ΑΚΕΛ, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί χωρίς μια επιλογή που να μπορεί να στηρίξει στον δεύτερο γύρο. Ενδεικτικό είναι πως απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτή την περίπτωση δεν έχει ληφθεί από το ΑΚΕΛ και σίγουρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Και με κόστος, αφού σωστή και ασφαλής απάντηση για τους ψηφοφόρους του κόμματος δεν υπάρχει.
Δεύτερο σενάριο: Χριστοδουλίδης εναντίον Μαυρογιάννη
Σε αυτό το σενάριο η μάχη θα είναι επίσης σκληρή, αλλά η στήριξη Χριστοδουλίδη θα ήταν μια πιο εύκολη επιλογή για το ΔΗΣΥ. Ενδεχομένως. Θα άνοιγε και ένα παράθυρο συμμετοχής στελεχών του κόμματος του Αβέρωφ Νεοφύτου στην κυβέρνηση, εφόσον κατάφερναν να ξεπεράσουν το ζήτημα της αρχικής «αποστασίας» Χριστοδουλίδη.
Σε αυτό το σενάριο θα χάσει μόνο τους ψηφοφόρους της Δεξιάς που έχουν αποφασίσει ότι θέλουν αλλαγή στη διακυβέρνηση και θεωρούν ότι ο Μαυρογιάννης μπορεί να την εκπροσωπεί. Με αναλυτές να σημειώνουν ότι ο διπλωμάτης καριέρας δεν είναι στέλεχος του ΑΚΕΛ και έτσι μπορεί να πάρει πιο εύκολα και την ψήφο διαμαρτυρίας των δυσαρεστημένων του ΔΗΣΥ, που βλέπουν ως εκπροσώπους της ίδιας πολιτικής Χριστοδουλίδη και Νεοφύτου. Ο Μαυρογιάννης θα μπορούσε να ψηφιστεί ακόμα και από ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ που ανήκουν στον χώρο του ευρύτερου Κέντρου και δεν πείθονται από έναν υποψήφιο όπως ο Χριστοδουλίδης που δείχνει διατεθειμένος να διεκδικήσει ακόμα και την εθνικιστική ψήφο του ΕΛΑΜ. Και όπως παραδέχονται πολιτικοί αναλυτές, η προοπτική του Μαυρογιάννη στον δεύτερο γύρο δίνει τη δυνατότητα για τη συσπείρωση ενός πολύ ευρύτερου χώρου. Από την Κεντροδεξιά μέχρι και την Αριστερά.
Τρίτο σενάριο: Νεοφύτου εναντίον Μαυρογιάννη
Σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για την απόλυτη ανατροπή. Το σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες. Εφόσον οι δημοσκοπήσεις διαψευστούν και ο Χριστοδουλίδης δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, τότε τα στρατόπεδα θα πρέπει να διαβουλευθούν από την αρχή και να επαναδιαπραγματευθούν τις συμμαχίες τους.
***
«Πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε »
Νίκη Μιχαηλίδου, Συνταξιούχος, πρώην λειτουργός στο «Σπίτι της Κύπρου»
Μιλώντας στο «Βήμα» η Νίκη Μιχαηλίδου υπογραμμίζει ότι οι πολίτες «πρέπει να πάνε να ψηφίσουν και να μην έχουμε αποχή». Οπως λέει, δεν πρέπει να «ξεχνάμε ότι η Κύπρος είναι μια Δημοκρατία. Και για να φτάσει εκεί δόθηκαν αγώνες. Να μην ξεχνάμε τους ήρωες του ’55-’59, να μην ξεχνάμε τους ήρωες του 1974».
Η ίδια παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Εφημερίδες, Διαδίκτυο, τηλεόραση, όπως μπορεί. «Είμαι συνειδητοποιημένος πολίτης όσον αφορά το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Ξέρω πολύ καλά και τι πρεσβεύει ο κάθε υποψήφιος από τους τρεις (σ.σ.: επικρατέστερους), τις θέσεις τους για το Κυπριακό, την παιδεία, την υγεία, όλα αυτά τα γνωρίζω πολύ καλά. Οι Κύπριοι που είναι στην Ελλάδα πρέπει να ενημερώνονται και να συμβάλλουν στο να διαμορφώνεται η πολιτική σκηνή στην Κύπρο. Η αποχή δεν συμφέρει κανέναν» τονίζει.
***
«Ευκαιρία να λυθεί το Κυπριακό»
Αφροδίτη Δωρίτη, Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Bright Colors ABEE
Για την Αφροδίτη Δωρίτη, ειδικά οι Κύπριοι που ζουν στην Ελλάδα «είναι αυτοί που πραγματικά δεν έχουν ξεχάσει το “Δεν ξεχνώ”». Οπως λέει, «είναι αρκετά ενεργοί και ασχολούνται με τα εθνικά θέματα, αλλά και με το τι συμβαίνει ευρύτερα στην Κύπρο. Αλλωστε το είχαν αποδείξει και με διάφορες κινήσεις τους και παλαιότερα και με το Σχέδιο Ανάν, όταν είχαν κάνει ενέργειες πολύ ουσιαστικές. Είναι γενικά πολύ δραστήριοι οι Κύπριοι της Διασποράς».
***
«Μείζον θέμα η διαφθορά»
Πάνος Νεοφύτου, Κύριος ερευνητής, μηχανολόγος μηχανικός στο Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας «Δημόκριτος»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που συμβαίνει στην Κύπρο και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι είναι το θέμα της διαφθοράς. Είναι οριζόντια. Δεν έχει να κάνει με κόμματα αλλά με ανθρώπους. Και η επόμενη πολιτική πρόκληση κατά τη γνώμη μου στις μέρες που ζούμε είναι η πάταξη της διαφθοράς» αναφέρει χαρακτηριστικά. Και για αυτό θα ψηφίσει, για να δώσει, όπως υπογραμμίζει, το δικό του στίγμα σε αυτό που ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως προτεραιότητα, και είναι η διαφθορά. Σημειώνει δε ότι οι πολίτες του εξωτερικού συμμετέχουν στις εκλογές με βάση τη συνείδησή τους και δεν πρέπει να μένουν αμέτοχοι.
***
«Η αποχή είναι ανοχή»
Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα», «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποχή κατά την άποψή μου είναι ανοχή και παραίτηση απέναντι στα προβλήματα. Ανοχή προς τις αποφάσεις. Ο δημοκρατικός πολίτης οφείλει να ασκεί το δημοκρατικό του δικαίωμα». Σημειώνει δε ότι ο ίδιος έχει ήδη δηλώσει ότι στις 5 και στις 12 Φεβρουαρίου «θα ψηφίσω στην Αθήνα διότι δεν μπορώ λόγω πολιτικών εξελίξεων να απουσιάζω από το υπουργείο». Και απευθύνει κάλεσμα στους κύπριους πολίτες «να βρουν τρόπο και να ψηφίσουν όπου και να βρίσκονται».
Για τον Χρήστο Στυλιανίδη αυτές οι εκλογές «είναι εξαιρετικά σημαντικές. Το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον και το γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Οπως δήλωσα και σε ομιλία μου πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, πολύ σύντομα ο νέος Πρόεδρος, το πολιτικό σύστημα, η κοινωνία θα βρεθούν μπροστά σε κρίσιμα και μείζονα διλήμματα. Δεν είναι σχήμα λόγου. Δεν είναι απλώς κάτι που λέμε συχνά στην Κύπρο ότι είναι κρίσιμες οι ώρες. Οχι. Ολες οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μας τεθούν κρίσιμα διλήμματα. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μάλιστα ανέδειξα ένα γεγονός το οποίο στην Κύπρο δυστυχώς και κατά την προεκλογική περίοδο δεν συζητήθηκε επαρκώς και είναι αυτή η πολύ σοβαρή εξέλιξη με τη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για οριοθέτηση ΑΟΖ από δύο κράτη τα οποία ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει το ένα το άλλο. Και θα μου επιτρέψετε να μείνω μέχρι εδώ».