Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα τρία ανοιχτά μέτωπα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Το ελληνικό ενδιαφέρον στην (όχι και τόσο εύκολη) Σύνοδοτου ΝΑΤΟ – Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, η ένταση με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία και η ανησυχία για τη ρωσική στροφή της Βουλγαρίας

Με την προσοχή στραμμένη σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον κατά το τριήμερο 9-11 Ιουλίου. Η συνάντηση έχει (και) επετειακό χαρακτήρα, αφού διεξάγεται με τη συμπλήρωση των 75 ετών από την ίδρυση της Συμμαχίας, έχοντας όμως και μια διόλου αμελητέα ημερήσια διάταξη.

Το ελληνικό ενδιαφέρον, ωστόσο, επικεντρώνεται περισσότερο στην κοινή πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του πολωνού ομολόγου του Ντόναλντ Τουσκ για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και συμπληρωματική λειτουργία με τις δομές του ΝΑΤΟ.

Εκτός ατζέντας

Παρά ταύτα, τα θέματα εκτός ατζέντας και τα ανοιχτά μέτωπα με τις γειτονικές χώρες και εταίρους στη Συμμαχία στα βόρεια και ανατολικά σύνορα της χώρας ενδέχεται να αποτελέσουν τα πεδία εκδήλωσης μεγαλύτερου πολιτικού και διπλωματικού ενδιαφέροντος για τον έλληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να είναι η νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά.

Θα πρόκειται για τη συνέχεια στη σειρά επαφών του τελευταίου 12μήνου, η οποία πάντως θα πραγματοποιηθεί με νέα δεδομένα λόγω και των πρόσφατων έμμεσων, συνδυασμένων απειλών εκ μέρους της Τουρκίας και της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου (και εμμέσως της Ελλάδας) με αφορμή τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ως συνήθως, οι προσδοκίες για τη συνάντηση διατηρούνται χαμηλές, με πρώτο μέλημα της ελληνικής πλευρά την αποφυγή παγίδων και στραβοπατημάτων.

Β. Μακεδονία – Αλβανία

Στη Σύνοδο όμως ο Πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τις ηγεσίες της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Η ένταση στις διμερείς σχέσεις είναι διαρκής και κλιμακώνεται, με πλέον πρόσφατα κρούσματα τους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι η Αθήνα είναι εκείνη που παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να κρατά τον εκλεγμένο ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη στη φυλακή, ενώ παράλληλα επικαλείται απογραφικά στοιχεία ώστε να εμφανίσει συρρικνωμένη πληθυσμιακά την ελληνική μειονότητα. Ηδη ως προς αυτά έχουν υπάρξει αντιδράσεις της Αθήνας σε διπλωματικό επίπεδο, όμως η πρώτη συνύπαρξη του Πρωθυπουργού με τις ηγεσίες των δύο χωρών σε ένα διεθνές φόρουμ ενδέχεται να προσφέρει νέα στοιχεία.

Ο γρίφος της Βουλγαρίας

Ενα επιπλέον πεδίο ελληνικού ενδιαφέροντος εντοπίζουν πολιτικοί και διπλωματικοί παρατηρητές στην παρουσία της βουλγαρικής αποστολής στη Σύνοδο της ερχόμενης εβδομάδας. Η διαρκής πολιτική κρίση στη Βουλγαρία έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε μια αύξηση της ρωσικής επιρροής, σε βαθμό που να εφιστάται η προσοχή ακόμη και στις δεσμεύσεις της Σόφιας έναντι του ΝΑΤΟ.

Αναμένεται ότι η βουλγαρική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο θα έχει «μεικτή» σύνθεση και ότι σε αυτή θα συμμετέχουν και παράγοντες με αναφορές στη Μόσχα.  Υπό αυτό το πρίσμα, διπλωματικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι μια τάση αποστασιοποίησης της Βουλγαρίας από τη Συμμαχία θα διαμορφώσει ένα ευρύτερο πεδίο ανησυχίας και ένα τόξο αστάθειας σε όλο το μήκος των βόρειων συνόρων της Ελλάδας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.