Στο φουλ εργάζεται ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών ώστε όλα να είναι έτοιμα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν παράλληλα με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019. Παρά τις ανησυχίες για το εάν θα αντέξει τεχνικά ή όχι το σύστημα, καθώς στις 26 Μαΐου είναι προγραμματισμένος ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές, ο εργασιομανής υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης εμφανίζεται σε συνομιλητές του απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως ζήτημα. Μάλιστα, περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και τη διεύθυνση εκλογών που έχει «τρέξει» πολλές εκλογικές διαδικασίες – και όπως λέει, όλα θα είναι έτοιμα πολύ νωρίς.
Στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο φάκελος «εκλογές» είναι στην κορυφή καθώς πρέπει όλα να είναι έτοιμα έως το τέλος του έτους, για να μπορούν να γίνουν και οι απαραίτητες ασκήσεις-προσομοιώσεις. Αυτή τη στιγμή από τις 13 περιφέρειες είναι πανέτοιμες οι 8 και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, ύστερα από την ανάλογη πίεση του υπουργείου, να κλείσουν οι εκκρεμότητες. Και οι διαβεβαιώσεις από το υπουργείο είναι πως τεχνικά δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Θα χρειαστούν 37.000 εκλογικά τμήματα
Οι υπηρεσίες του υπουργείου «τρέχουν» και κινούνται με βάση όλα τα πιθανά σενάρια, δηλαδή ακόμα και να γίνουν ταυτόχρονα και βουλευτικές εκλογές, αν και ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε προ ημερών ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτό δηλώνει σε όλους τους τόνους και ο αρμόδιος υπουργός, αλλά οι υπηρεσίες είναι προετοιμασμένες για όλα. Αν γίνουν ταυτόχρονα όλες οι εκλογές, θα απαιτηθούν επιπλέον εκλογικά τμήματα για να διευκολυνθεί η διαδικασία και να μην υπάρξουν προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από περίπου 25.000 εκλογικά τμήματα σήμερα θα χρειαστούν περίπου 37.000 και άρα θα απαιτηθούν και επιπλέον εκλογικοί και δικαστικοί αντιπρόσωποι, αλλά και κάλπες. Επίσης, πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός των εκλογικών τμημάτων και να επιλυθούν ζητήματα σχετικά την ψήφο των ετεροδημοτών, για να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους και για τις βουλευτικές εκλογές και για τις δημοτικές.
Στην επικείμενη εκλογική διαδικασία για την αυτοδιοίκηση, όπου θα εφαρμοστεί πρώτη φορά η απλή αναλογική, υπάρχει και η παράμετρος των νέων ψηφοφόρων, καθώς θα ψηφίσουν για πρώτη φορά οι 17άρηδες, κάτι που σημαίνει ότι θα προστεθούν στο εκλογικό σώμα περίπου 140.000 νέοι άνθρωποι που ενηλικιώθηκαν μέσα στα χρόνια της κρίσης.
Ο κ. Χαρίτσης επιμένει για την απλή αναλογική ότι δεν είναι μια απλή αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά δημιουργεί ένα εντελώς νέο περιβάλλον στην αυτοδιοίκηση και ανοίγει δυνατότητες για νέες συνθέσεις και συναινέσεις. «Πρέπει να δούμε πώς διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για προγραμματικές συγκλίσεις που θα συσπειρώσουν τον προοδευτικό κόσμο. Πρέπει να ξεφύγουμε από τις λογικές του παρελθόντος και από την κουλτούρα που υπήρχε στην αυτοδιοίκηση» είναι η πάγια άποψή του.
Χειρουργικές κινήσεις στον «Κλεισθένη»
Ο υπουργός Εσωτερικών προσανατολίζεται να κάνει μερικές «χειρουργικές» κινήσεις στον «Κλεισθένη», χωρίς βεβαίως να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του νόμου. Απλά, αφού οι αλλαγές στο χωροταξικό θα γίνουν μετά τις εκλογές, άμεσα θα αντιμετωπιστούν ορισμένες ακραίες περιπτώσεις όπου υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Π.χ. σε περιοχές όπως η Λέσβος, η Χίος, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κεφαλλονιά.
Επίσης, θα υπάρξουν διευκρινίσεις ως προς την άρση κωλυμάτων εκλογιμότητας. Π.χ. υπάρχει σκέψη οι διοικητές περιφερειακών οργανισμών του Δημοσίου να μην έχουν το κώλυμα της 18μηνης παραίτησης πριν από τις εκλογές και να τους δοθεί η δυνατότητα να είναι υποψήφιοι όχι στους δήμους-έδρες των περιφερειακών οργανισμών του Δημοσίου, αλλά σε όμορους δήμους.
Εάν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, όπως θέλουν πολλοί υπουργοί, όπου είναι πολύ πιθανόν για πρώτη φορά να ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού, καθώς και νωρίτερα να στηθούν κάλπες για τη Βουλή, δεν θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο. «Ο στόχος είναι να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση από την παρούσα Βουλή» είναι η εντολή του υπουργού Εσωτερικών.
Προετοιμάζει έμπιστη Κοινοβουλευτική Ομάδα
Να βγει στην πρώτη γραμμή η γενιά του με την οποία θέλει να κυβερνήσει, όπως έχει πει πολλάκις, επιθυμεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αυτός είναι και ένας κεντρικός στόχος στον δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές. Ως εκ τούτου, ετοιμάζεται να ριχτεί στη μάχη της κάλπης ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί εκ των οποίων «ψήθηκαν» και στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ως στελέχη της κυβέρνησης και των υπουργείων.
Αλλωστε, με τον τελευταίο ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός εμπιστεύτηκε πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς, αλλά και αρκετά νεότερα στελέχη τοποθετήθηκαν σε κρίσιμα πόστα του κρατικού μηχανισμού· δίνοντάς τους με αυτόν τον τρόπο ένα επιπλέον πολιτικό όπλο στην προσπάθειά τους να εκλεγούν, αφού σχεδόν όλοι θα είναι υποψήφιοι.
Μάλιστα, όπως τονίζεται από έμπειρα κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν τη βουτιά στην κομματική επετηρίδα, «με τη δεξαμενή στελεχών που έχει δημιουργηθεί, στόχος για την επόμενη τετραετία είναι να καταστεί ακόμα πιο εμφανές ότι η νέα γενιά βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας», αλλά και παράλληλα να ελέγχεται και η νέα ΚΟ σε ποσοστό 70-80% από τον Αλέξη Τσίπρα και την «προεδρική ομάδα».
Τα ονόματα που ακούγονται για τη Β’ Αθήνας
Στη Β’ Αθήνας – πιθανότατα στον νότιο τομέα – θα είναι υποψήφιος ο 42χρονος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ενώ στην ίδια περιφέρεια (αλλά στον βόρειο τομέα) θα είναι μάλλον και ο 45χρονος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Στον νότιο τομέα της Β’ Αθήνας θα είναι υποψήφιος ο δημοσιογράφος Γιώργος Χριστοφορίδης. Το σενάριο που κυκλοφορεί εσχάτως είναι ότι ο 40χρονος υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης θα είναι υποψήφιος στη Β’ Αθήνας, ίσως στον νότιο τομέα, αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφια η 30χρονη υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ στην Ξάνθη, όπου εκλέγεται, θα δώσει τη μάχη ο 33χρονος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης.
Στον βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας υποψηφιότητα θα θέσουν ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, η εκπρόσωπος Τύπου Ράνια Σβίγκου και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος. Πιθανότατα στα ψηφοδέλτια θα συμπεριληφθεί και ο 43χρονος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Στην Αρκαδία θα είναι ο Χρήστος Στάικος, που διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου. Στην Αιτωλοακαρνανία μια νέα υποψηφιότητα είναι του 40χρονου Σταύρου Καραγκούνη, διευθυντή του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.
Στον βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας υποψηφιότητα θα θέσουν ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, η εκπρόσωπος Τύπου Ράνια Σβίγκου και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος. Πιθανότατα στα ψηφοδέλτια θα συμπεριληφθεί και ο 43χρονος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Στην Αρκαδία θα είναι ο Χρήστος Στάικος, που διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου. Στην Αιτωλοακαρνανία μια νέα υποψηφιότητα είναι του 40χρονου Σταύρου Καραγκούνη, διευθυντή του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.