Η ατμόσφαιρα στο γραφείο της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή, το απόγευμα της Τετάρτης, ήταν σχεδόν πανηγυρική. Μόλις είχε τελειώσει ο πρώτος γύρος της αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ξεκίνησε με το σκηνικό που θέλει να αποφύγει το Κίνημα Αλλαγής: με μια μονομαχία του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία, όπως λέγεται, με ευθύνη του Προέδρου της Βουλής, για αρκετή ώρα δεν χωρούσε τρίτος.Εξελίχθηκε στην εικόνα που επιθυμούν. Σε μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση Γεννηματά κατά Τσίπρα, η οποία συνδυάστηκε με σφοδρά πυρά και προς τα έδρανα της ΝΔ. «Σήμερα σπάσαμε τον δικομματισμό που επιχειρούν να στήσουν» ακούστηκε να λέει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
Η πεποίθηση ότι υπήρξε μια πετυχημένη αντεπίθεση έπειτα από μια περίοδο που το Κίνημα Αλλαγής βρέθηκε αμυνόμενο σε Ελλάδα (σκανδαλολογία) και Ευρώπη (εντεινόμενο φλερτ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές) δημιούργησε μια νέα ψυχολογία. Η «μετωπική σύγκρουση» με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ θα συνεχιστεί. Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη που είχε την επόμενη μέρα η Φώφη Γεννηματά με κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Η στρατηγική αυτή, όπως εκτιμάται, ευνοείται από το «μεγάλο λάθος του Τσίπρα να βάλει στο κάδρο της σκανδαλολογίας τον Κώστα Σημίτη. «Ενεργοποιήθηκαν», όπως λέγεται, τα αντανακλαστικά του κόσμου της παράταξης, ενώ συσπειρώθηκαν δυνάμεις που, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνουν για το Κίνημα Αλλαγής, δεν μπορούσαν να μείνουν αδιάφορες μπροστά στην επίθεση που δεχόταν συνολικά, στο πρόσωπο του Κώστα Σημίτη, ο χώρος της Κεντροαριστεράς».
Σχέδιο εκλογικής
λεηλασίας του χώρου
Ο «θυμός» Γεννηματά, όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, δεν είχε σχέση με το ότι περίμενε για να πάρει τον λόγο αφού δευτερολογήσουν οι Α. Τσίπρας και Κ. Μητσοτάκης. Προήλθε μετά την αποκάλυψη («ΝΕΑ») ότι ζητήθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών Σημίτη και Χρυσοχοΐδη. Δεν υπήρχε πλέον αμφιβολία ότι βρισκόταν σε εξέλιξη «μια σχεδιασμένη επίθεση με στόχο την απαξίωση και στη συνέχεια την εκλογική λεηλασία του χώρου». Η κυρία Γεννηματά επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κώστα Σημίτη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και αργότερα, στο βήμα της Βουλής, είχε την ευκαιρία να βρεθεί αντιμέτωπη με τον κ. Τσίπρα. Ηταν από τις σπάνιες φορές που ο Πρωθυπουργός έμεινε στην αίθουσα για να ακούσει την τοποθέτησή της. Ο Αλέξης Τσίπρας περίμενε την αντίδραση Γεννηματά, αλλά αιφνιδιάστηκε από τη σφοδρότητά της. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δεν δείχνει διατεθειμένη να χαμηλώσει τους τόνους της κριτικής που ασκεί προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Θεωρεί τον κ. Τσίπρα, όπως αναφέρει σε συνεργάτες της, «βαρίδι της Αριστεράς και χορηγό του Μητσοτάκη».
Η κοινή εκτίμηση των επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι η στοχοποίηση Σημίτη είχε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επεδίωκε το Μέγαρο Μαξίμου. «Θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας! Ματαιοπονούν, αλλά εκτίθενται και εκθέτουν και τη Δικαιοσύνη» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Δημόσιες τοποθετήσεις συμπαράστασης έγιναν από στελέχη του χώρου που κρατούν αποστάσεις από το Κίνημα Αλλαγής, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η άμεση αντίδραση στελεχών της ΔΗΜΑΡ, όπως ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης. «Είναι απαράδεκτη η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Δεν έμαθαν τίποτε από την πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου. Είναι ντροπή» δήλωσε λίγο αργότερα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ στήριξη προσέφερε και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό είχε και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Στήνουν νέο
«βρώμικο ’89»
Στόχος τώρα είναι «να αξιοποιηθεί αυτή η ευνοϊκή συγκυρία, να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση». Οι συνεργάτες Γεννηματά εκτιμούν ότι αν υπάρξουν οι κατάλληλοι χειρισμοί, «το χαρτί της σκανδαλολογίας θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για τον κ. Τσίπρα». Ωστόσο υπάρχουν και στελέχη που εμφανίζονται έντονα προβληματισμένα κυρίως για τη στάση της Δικαιοσύνης: «Με τον τρόπο που λειτουργεί δίνει την αίσθηση ότι αποτελεί μέρος του προεκλογικού σκηνικού που θέλει να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε», επισημαίνοντας ότι όσα ακούγονται για τα έργα και τις ημέρες της περιόδου Καραμανλή αλλά και της σημερινής κυβέρνησης παραμένουν ανεξερεύνητα. «Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή και όχι μονόφθαλμη» αναφέρουν.
Τα όσα λέγονταν τις προηγούμενες ημέρες για προσπάθεια αναβίωσης του «βρώμικου ’89» ερμηνεύτηκαν ως προσπάθεια να ενεργοποιηθούν οι μνήμες και τα ανακλαστικά της παράταξης. Φαίνεται όμως ότι οι αναφορές αυτές δεν έγιναν για επικοινωνιακούς λόγους. Οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής εμφανίζονται βέβαιοι ότι «υπάρχει οργανωμένο σχέδιο επίθεσης στην παράταξη που έχει εκπονηθεί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στο οποίο συμμετέχει η καραμανλική συνιστώσα της κυβέρνησης. Το σχέδιο αυτό, όπως επισημαίνεται, ευνοείται και από τον κ. Μητσοτάκη στην προσπάθειά του να κατακτήσει την αυτοδυναμία».
Αύριο η Φώφη Γεννηματά θα συναντηθεί με τον Κώστα Σημίτη. Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η αντεπίθεση στο μέτωπο της σκανδαλολογίας, αλλά το να τονωθεί ακόμα περισσότερο το αυτόνομο στίγμα και να αναδειχθούν οι προγραμματικές προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής. Ετσι την Τρίτη, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, η Φ. Γεννηματά θα παρουσιάσει μια «πρώτη δέσμη μέτρων οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης». Το στοίχημα είναι να απαντηθεί και η αναφορά του Πρωθυπουργού ότι «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της ΝΔ». Οπως επισημαίνεται, στους πολίτες πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξει στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρξει στρατηγική νίκη της ΝΔ. Στο σκηνικό αυτό που, όπως λέγεται, «θα αποτρέψει τη δημιουργία ενός νέου, μικρού δικομματισμού, αχρείαστου και επιζήμιου για τη χώρα, οδηγεί η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής».

Ξεκαθάρισμα και με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Η πρώτη κόντρα μεταξύ Γεννηματά και Τσίπρα για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Ιούνιο. «Ξέρεις», της είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές με έχουν αγκαλιάσει». «Να ξέρεις», του απάντησε, «ότι την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα την εκφράζω εγώ». Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Το φλερτ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με τον Αλέξη Τσίπρα αναβαθμίστηκε, ενώ η παρουσία του στο θεματικό συνέδριο του SPD τροφοδότησε και πάλι τη συζήτηση για τις σχέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με το Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτοί που κάνανε το προξενιό με τον Τσίπρα δεν υπάρχουν και αυτοί που το συνεχίζουν δεν θα υπάρχουν σε λίγο καιρό» αναφέρουν συνεργάτες της. Ωστόσο, στελέχη που γνωρίζουν τις διεργασίες που συντελούνται στην Ευρώπη εκφράζουν έντονη ανησυχία, καθώς θεωρούν ότι η στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών δίνει το δικαίωμα στον κ. Τσίπρα να εμφανίζεται ως ο στρατηγικός σύμμαχός τους στην Ελλάδα, «δημιουργώντας σύγχυση».
Στις 7 Δεκεμβρίου η Φώφη Γεννηματά θα παρευρεθεί στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που θα επισημοποιήσει και την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θεωρεί ότι μετεκλογικά μπορεί να υπάρξει συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, αλλά προεκλογικά «δεν μπορούν να συνεχιστούν τα λοξοκοιτάσματα. Πρέπει να γίνει σαφές ποιος εκπροσωπεί ποιον». Η αποστολή Γεννηματά δεν είναι εύκολη. Η συμφωνία των Πρεσπών έφερε ακόμα πιο κοντά τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές με τον Αλέξη Τσίπρα και μεγάλωσε την απόστασή τους από το Κίνημα Αλλαγής. Μένει να αποδειχθεί αν ο κ. Τίμερμανς, την υποψηφιότητα του οποίου στήριξε από την πρώτη στιγμή η κυρία Γεννηματά, είναι, όπως λέγεται, «σε άλλη λογική» ή κινείται στη γραμμή όσων εξακολουθούν να επενδύουν στη σχέση τους με τον κ. Τσίπρα.