Το ζήτημα του διαλόγου και οι θέσεις Αθήνας και Αγκυρας

Τούρκοι διπλωμάτες στην Αγκυρα έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για την ανάγκη «διαλόγου» Ελλάδας – Τουρκίας, καλώντας την Αθήνα στο τραπέζι των συνομιλιών. Μετά τη συνάντηση Καλίν – Σάλιβαν οι διπλωμάτες δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν να μεταστρέψουν το κλίμα, κάτι που ωστόσο στην τελική του κατάληξη όλοι αναγνωρίζουν ότι εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο οποίος με δηλώσεις του επιμένει στο «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» δηλώνοντας την ετοιμότητα του να αντιδράσει στους σχεδιασμούς στην Αλεξανδρούπολη και την «στρατικοποίηση» των νησιών». Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα παραδέχονται ότι, παρά την ένταση, ο τούρκος πρέσβης Μπουράκ Οζούγκεργκιν δεν έχει πάψει να έχει επαφές με το ΥΠΕΞ και το Μέγαρο Μαξίμου, αφού και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι ο διάλογος δεν πρέπει να διακοπεί για κανέναν λόγο, ακόμα και χωρίς καμία δημοσιότητα.  

«Η ρητορική της έντασης δεν οδηγεί πουθενά. Το αντίθετο, όταν κλιμακώνεις, φτάνεις σε ένα σημείο που θα πρέπει να κάνεις κάτι από όσα λες. Και κανείς δεν θέλει κάτι τέτοιο, ούτε στην Αθήνα, ούτε στην Αγκυρα» έλεγε αρμόδια πηγή στο «Βήμα», επιχειρώντας να εξηγήσει αυτό το «βήμα πίσω» από τις απειλές και χωρίς να θέλει να αναφερθεί στα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη.  

Τουρκικές πηγές δε δείχνουν τη συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ και τη χαρακτηρίζουν ως ένα «παράδειγμα» προς την Αθήνα για επίλυση των διαφορών της με την Αγκυρα. Μέσω του διαλόγου ή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Την ίδια στιγμή η Αθήνα θεωρεί τη συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ (αναλυτικό ρεπορτάζ σελίδα Α12) ένα μήνυμα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Αγκυρα και να την κάνει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, μακριά από εκβιασμούς και απειλές.  

Σε κάθε περίπτωση, τουρκικές πηγές φροντίζουν να υπενθυμίζουν ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση το «Καστελλόριζο να γίνει ο βασιλιάς της Μεσογείου», λειτουργώντας ως ο φράχτης που θα φυλακίσει την Τουρκία στις ακτές της. Υπενθυμίζουν στο ίδιο πλαίσιο ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 ήταν μία πολιτική απόφαση που έδειξε την αντίδραση της Τουρκίας στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ + ΗΠΑ) και τους σχεδιασμούς για τον EastMed. Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμα και αν γίνεται μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, τουρκικές πηγές δεν φτάνουν να αποκλείσουν ένα «ατύχημα», το οποίο όπως υποστηρίζουν ωστόσο αν γίνει δεν θα είναι βάσει σχεδίου… Επιμένουν δε ότι η συγκυρία εκλογών σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο δημιουργεί από μόνη της ένα εκρηκτικό κλίμα. Και στην ίδια γραμμή, οι πιο ψύχραιμοι υπογραμμίζουν ότι ο διάλογος και η αποκλιμάκωση είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα. Αρκεί να τον θέλουν πραγματικά και οι δύο πλευρές.

Αλεξάνδρα Φωτάκη

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.