Στα Σκόπια, το «ερώτημα του ενός εκατομμυρίου» αφορά τη Βουλγαρία και το εάν αυτή θα άρει το βέτο προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας – και κατ’ επέκταση της Αλβανίας – με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).
Το νεότευκτο κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» με επικεφαλής τους Κίριλ Πέτκοφ και Ασέν Βασίλεφ επικράτησε στην τρίτη εκλογική διαδικασία που έλαβε χώρα φέτος στη Βουλγαρία. Η επικράτηση ενός νέου κόμματος, με δύο συμπροέδρους που σπούδασαν στο Χάρβαρντ και είχαν ως σημαία τους την πάταξη της διαφθοράς, προκάλεσε ικανοποίηση στη Δύση, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι με τη νέα κυβέρνηση ίσως ξεπεραστεί το πρόβλημα του βέτο. Ορισμένοι, μάλιστα, ευελπιστούσαν ότι θα είχε ήδη σχηματιστεί κυβέρνηση στη Βουλγαρία και μέχρι το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να ανοίξει ο ενταξιακός δρόμος για τη Βόρεια Μακεδονία. Οι ζυμώσεις όμως για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Σόφια συνεχίζονται, κάτι που μεταθέτει τον ευρωπαϊκό στόχο τουλάχιστον για τον προσεχή Ιανουάριο.
Πάντως, ο κ. Πέτκοφ, σε ερώτηση για πιθανή άρση του βουλγαρικού βέτο σημείωσε ότι ως θέμα δεν συγκαταλέγεται στις «κόκκινες γραμμές» των κομμάτων της κυβερνητικής συμμαχίας, η οποία θα απαρτίζεται από τέσσερα κόμματα. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα πρώτο βήμα που απαιτείται είναι η αλλαγή του υπάρχοντος ομόφωνου ψηφίσματος της βουλγαρικής Βουλής στο οποίο εδράζεται η σημερινή άτεγκτη στάση της Σόφιας.
Είναι γεγονός ότι η βουλγαρική αδιαλλαξία έχει προκαλέσει ενόχληση σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως στο Βερολίνο. Ενδεικτικό είναι ένα δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» με τίτλο «Η παραχάραξη της Ιστορίας από τη Σόφια». Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η «ονοματολογική διαφωνία» μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων εμπόδισε την ενσωμάτωση στη Δύση του βαλκανικού κράτους για περισσότερα από 25 χρόνια, προτού επιλυθεί το 2018 με τη μετονομασία της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία. Η βουλγαρο-μακεδονική ιστορική διαμάχη θα μπορούσε επίσης να διαρκέσει πολλά χρόνια», ενώ γίνεται λόγος ότι τόσο ο πρώην όσο και ο νυν πρόεδρος της Βουλγαρίας ακολουθούν εθνικιστική στάση στο ζήτημα, αν και στην περίπτωση του προέδρου Ράντεφ το εν λόγω σχόλιο μοιάζει μάλλον τραβηγμένο.