Η σιωπή του Κώστα Καραμανλή έπειτα από την ηχηρή δημόσια παρέμβασή του στο τέλος του προηγούμενου καλοκαιριού και τις αιχμές που άφησε κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έχει διαμορφώσει μία εκκρεμότητα: Θα είναι και πάλι υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός στις προσεχείς εκλογές; Ή θα πάρει τις οριστικές του αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ό,τι επίπτωση μπορεί να έχει μία τέτοια απόφαση στη συνοχή της ΝΔ ή και στην εκλογική συμπεριφορά του τμήματος εκείνου των ψηφοφόρων οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως «καραμανλικοί»;
Στις σχέσεις του σημερινού και του πρώην προέδρου της ΝΔ ανέκαθεν επικρατούσε μία ιδιότυπη ισορροπία. Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης απέφευγε πάντα την οποιαδήποτε αναφορά στην περίοδο 2004-2009, ο δε Κώστας Καραμανλής, στις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του, φρόντιζε να μη διατυπώνει αιχμηρές αναφορές ή υπαινιγμούς για τις πολιτικές επιλογές του Πρωθυπουργού.
Οι γνωστές κατ’ ιδίαν μεταξύ τους συναντήσεις από το 2019 και έπειτα περιορίζονται σε τρεις: Μία λίγο πριν από τις εκλογές, μία αμέσως έπειτα από αυτές και ένα δείπνο μετά συζύγων στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Μαρέβας Γκραμπόφσκι το καλοκαίρι του 2021.
Θα είναι ή όχι υποψήφιος;
Η ισορροπία αυτή έχει διαταραχθεί από το καλοκαίρι του 2022, με αφορμή τις υποκλοπές και τις αποστάσεις που έλαβε ο Κώστας Καραμανλής από το Μέγαρο Μαξίμου.
Υπό αυτή τη συνθήκη, συνομιλητές του τακτικοί και περιστασιακοί, υποστηρίζουν τους τελευταίους μήνες ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα θελήσει να είναι και πάλι υποψήφιος με τη ΝΔ στις επικείμενες εκλογές, δίχως ωστόσο να έχει λάβει την οριστική απόφαση. Από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν άγνοια ως προς αυτά και δεν επιβεβαιώνουν ότι επίκειται κάποια συνάντηση μεταξύ του σημερινού και του πρώην πρωθυπουργού.
Από το περιβάλλον της Παναγή Κυριακού τηρείται μία ιδιαιτέρως προσεκτική στάση τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Κώστας Καραμανλής δεν ήταν παρών στη συζήτηση της πρόσφατης πρότασης δυσπιστίας, στήριξε όμως την κυβέρνηση με επιστολική ψήφο, όπως και ο Αντώνης Σαμαράς.
Εκτιμάται πάντως βασίμως, από πηγές οι οποίες είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διαθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, ότι σύντομα θα ετοιμάσει μία νέα δημόσια παρέμβαση και ότι εν όψει αυτής μελετά με ιδιαίτερη προσοχή τον τρόπο με τον οποίο θα εκφράσει την αποστασιοποίησή του, ώστε αφενός να μην ερμηνευθεί αυτή ως οριστική πολιτική του απόσυρση και, αφετέρου, να μην κριθεί ως επιζήμια για την παράταξη. Το ότι πάντως η όποια δήλωση θα επηρεάσει το πολιτικό κλίμα θεωρείται βέβαιο και εκτιμάται ότι εφόσον επιβεβαιωθεί η εκούσια απομάκρυνση του Κώστα Καραμανλή από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, θα επιχειρηθεί η πολιτική της εκμετάλλευση από πολλές πλευρές. Πρωτίστως δε από τους κομματικούς σχηματισμούς δεξιότερα της ΝΔ και δευτερευόντως από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που δεν μπορεί να αξιολογηθεί με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή είναι αν η εικαζόμενη αποστασιοποίηση του πρώην πρωθυπουργού θα προκαλέσει εσωκομματική αναστάτωση στη ΝΔ, θα επηρεάσει βουλευτές και υποψηφίους οι οποίοι θέλουν να εμφανίζονται ως στελέχη της πολιτικής επιρροής του ή αν εν τέλει θα αποδειχθεί μία παράμετρος η οποία θα επιδράσει αρνητικά στην εκλογική επίδοση του κόμματος.
Ολα αυτά θα κριθούν κατά μείζονα λόγο από το περιεχόμενο και το ύφος της δήλωσης του Κώστα Καραμανλή, δεδομένου ότι για την τοποθέτησή του στα Ανώγεια το προηγούμενο καλοκαίρι είχε δεχθεί και έντονη κριτική.