Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες και των δύο πλευρών, σε κλίμα αβρότητας. Ο Πρωθυπουργός πρόσφερε πράσινο τσάι, που το προτιμά, και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν το αρνήθηκε, παρότι του αρέσει το μαύρο τσάι. Την Τετάρτη ήταν άλλη η σημειολογία που  απασχολούσε τους δύο αρχηγούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως οικοδεσπότης, προτίμησε το γραφείο του στη Βουλή για να μην περιβληθεί με το κύρος του Μεγάρου Μαξίμου η επίσκεψη του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλησε να προσθέσει ένα επίπεδο πρωθυπουργησιμότητας στο προφίλ του, προσερχόμενος χαλαρός και άνετος στη συνάντηση. Καμία σχέση με «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», «εμείς είμαστε η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» υποδήλωνε το χαμόγελό του.

Το δύσκολο θέμα

Το συναινετικό κλίμα πατάει πάνω σε εύθραυστα θεμέλια, αυτό το γνωρίζουν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Γι’ αυτό και δεν άγγιξαν το σημαντικότερο πολιτικό θέμα της περιόδου, ποιος θα είναι ο/η επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το θέμα αυτό είτε θα τους βάλει σε αντίπαλα χαρακώματα είτε θα τους ενώσει, δίνοντας σε αυτή την περίπτωση άλλη δυναμική στο πολιτικό σκηνικό. Θα μπορούσε αυτό το τανγκό, όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, να κορυφωθεί σε κοινή πρόταση για τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα;

Με την υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου έχουν κινηθεί γρανάζια που θα απαιτήσουν δεξιοτεχνικούς χειρισμούς και από τους δύο αρχηγούς, οι οποίοι θα χρειαστεί πρώτα να ξεκαθαρίσουν τα του οίκου τους.

Στην περίπτωση του Πρωθυπουργού, το θέμα της προεδρίας το άνοιξε ο Αντώνης Σαμαράς προτείνοντας τον Κώστα Καραμανλή, που αμέσως αρνήθηκε το αξίωμα, αλλά ακόμα διατηρείται η προοπτική ενός παραταξιακού προέδρου.

Στο περιβάλλον του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ επισπεύδων ήταν ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Ανανεωτικής Αριστεράς, ο οποίος αναρμοδίως πρότεινε τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο. Το ίδιο πρόσωπο προτάθηκε λίγο αργότερα και από τον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση. Η υποψηφιότητα Ράμμου φανέρωσε υπόγειες διεργασίες.

Το πρόσωπο, άλλωστε, ήταν το πρόσχημα. Ο Χαρίτσης βιάστηκε ανεξήγητα να προτείνει Πρόεδρο Δημοκρατίας με το σκεπτικό ότι «συμβολίζει τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Η πρόταση έγινε παρότι είχε δημοσιοποιηθεί η οργισμένη αντίδραση του Ανδρουλάκη για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, επειδή κατά την άποψή του είναι θεσμικά λανθασμένη και υπονομεύει την έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο Ράμμος σιώπησε και ο Χαρίτσης διευκρίνισε ότι έλαβε τη συναίνεσή του προτού ανακοινώσει το όνομά του.

Το θεσμικό δίλημμα

Ο Ράμμος, ένας πρώην δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας, με προοδευτικές απόψεις, γνωρίζει ότι η υποψηφιότητά του δύσκολα θα φτάσει μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο.

Ενδεχομένως να κολακεύτηκε σκεπτόμενος ότι έτσι δικαιώνεται για τη σφοδρή σύγκρουση που είχε με την κυβέρνηση. Ισως να «δάγκωσε» το δόλωμα ότι η υποψηφιότητά του θα ενώσει τη διάσπαρτη Αριστερά. Μπορεί να υπερίσχυσε η αντιπαλότητα που αναπτύχθηκε στο μέσον της θητείας της με την, στενή του φίλη από το ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ενας ανώτατος δικαστής, ωστόσο, θα μπορούσε να πάει πέρα από την προσωπική του φιλοδοξία (ή ματαιοδοξία) και να αναλογιστεί τι σημαίνει αυτή η πρόταση για τον ίδιο και για το κύρος των Ανεξάρτητων Αρχών.

Ο Ράμμος δεν βρίσκεται σε μια ουδέτερη κατάσταση, προΐσταται της ΑΔΑΕ, η οποία ερευνά το σκάνδαλο παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων, με επίσημα επιβεβαιωμένο θύμα τον Ανδρουλάκη. Με τη διά της σιωπής αποδοχή της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Ράμμος πλήττει ταυτόχρονα την προσωπική του ανεξαρτησία, το κύρος της Ανεξάρτητης Αρχής και την έρευνα για τις υποκλοπές, καθώς στο εξής θα χρειαστεί να αυτοεξαιρείται από επίμαχες συνεδριάσεις στην ΑΔΑΕ.

Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η κυβέρνηση που τον κατηγορούσε ότι υπηρετεί σκοπιμότητες, επανήλθε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν είναι κανονικό για τους θεσμούς να προτείνεται από ένα κόμμα ο επικεφαλής μιας Ανεξάρτητης Αρχής».

Για τους θεσμούς μπορεί να μην είναι κανονικό, αλλά ίσως είναι αναγκαίο για όσους επιθυμούν την επανένωση της Αριστεράς. Το χειρότερο για τον Ράμμο είναι ότι επιτρέπει να τον χρησιμοποιούν ως όχημα για την επανένωση της Νέας Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να απολέσει το ΠαΣοΚ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Αυτές οι σκέψεις απασχολούν πολλούς πολιτικούς και παράγουν αντιδράσεις, γιατί τα πρόσωπα που υποστηρίζουν τον Ράμμο έχουν συγκεκριμένες συνδηλώσεις.

Την Πέμπτη στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Αντώνη Μεταξά για τη σχέση των Ανεξάρτητων Αρχών και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, με προεδρεύοντα τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ομιλητές τον Ιωάννη Σαρμά, τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο και τον Χρήστο Ράμμο, ξεχώρισαν μέσα σε ένα ακροατήριο κατά κύριο λόγο νομικών ο Θ. Μαργαρίτης και ο Νίκος Βούτσης. Η παρουσία τους ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι η υποψηφιότητα Ράμμου κυοφορούνταν εδώ και καιρό και δεν ήταν μια επιλογή των τελευταίων ημερών.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αιχμές

Εν αναμονή της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε καλή την υποψηφιότητα Ράμμου, αλλά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια αιχμή για τη βιασύνη της Νέας Αριστεράς ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να συζητούν πρώτα και έπειτα να αποφασίζουν.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ακολούθησε τη γραμμή Τσίπρα, ότι θα πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος. Ο Αλέξης Τσίπρας, που μίλησε στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησής του έχοντας πλέον και τη θετική αποτίμησή της από την Ανγκελα Μάρκελ, με την αυτοπεποίθηση της εποχής της δόξας του, την οποία είχε υποστείλει μετά την οδυνηρή ήττα του 2023.

Με τον αέρα αυτού που δεν του αρέσει ο αναχωρητισμός στόχευσε προσωπικά τον Μητσοτάκη καλώντας τον «να μας πει πού έκανε λάθος και δεν ανανεώνει τη θητεία της Σακελλαροπούλου», κατηγορώντας τον για ευτελισμό του θεσμού και εκτροπή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρά εσωκομματικά του προβλήματα.

Το μείζον πολιτικό γεγονός αν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σχολίασε, συνταγματικά ορθώς δεν προκαλεί την πτώση της κυβέρνησης, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει μείζον πολιτικό γεγονός αν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη. Ο παράγοντας «Τσίπρας» δεν μπορεί να αγνοηθεί στις πολιτικές ασκήσεις της επόμενης περιόδου.

Ο Ανδρουλάκης έχει επιλέξει μια θεσμική στάση, παρά τις παγίδες που βλέπει ότι στήνονται γύρω του προκειμένου να συρθεί στην υποστήριξη της υποψηφιότητας Ράμμου και τελικά να αυτοχειριαστεί πολιτικά, ενώνοντας τους αντιπάλους του.

Το ΠαΣοΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί για το ανώτατο αξίωμα ένα πολιτικό πρόσωπο, όχι δικαστή, διευκρινίζουν τα στελέχη του, ευρείας αποδοχής, το οποίο να είναι σε θέση, αν χρειαστεί, να κουμαντάρει το κατακερματισμένο κομματικό σύστημα.

Τέτοια πρόσωπα δεν είναι πολλά, δεδομένης της άποψης του Ανδρουλάκη ότι πρέπει να τηρηθεί η παράδοση και να προέχεται από τον άλλο πολιτικό χώρο και όχι από τη δεξιά παράταξη. Τελευταία διατυπώνονται και από τη ΝΔ απόψεις για πολιτικό πρόσωπο ευρείας αποδοχής, κάτι που προϋποθέτει συμφωνία με το ΠαΣοΚ.