Μια (αναγκαστική) φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας μετά την εκλογή νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής και τα δημοσκοπικά δεδομένα που δημιουργεί η αναρρίχηση στην προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και την εσωκομματική μουρμούρα εν όψει του 3ου Συνεδρίου. Το αίτημα για πρόωρες εκλογές που διατύπωσε για πρώτη φορά επισήμως από το βήμα της Βουλής το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της ομιλίας του επί του Προϋπολογισμού, ήταν η πρώτη ουσιαστική κίνηση στην πολιτική σκακιέρα.
Σκληρό ροκ από
εδώ και πέρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θέλησε να κάνει το άλμα και να αλλάξει την ατζέντα, αν και κυρίως προσπάθησε να βάλει, όσο αυτό είναι εφικτό για έναν αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης, έστω και της αξιωματικής, το πλαίσιο που θα κινηθούν ο ίδιος και το κόμμα του από εδώ και πέρα. Η κίνηση αυτή δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία και προετοιμαζόταν καιρό, ενώ το σημαντικό για τον πρώην πρωθυπουργό είναι ότι με αυτή την πρωτοβουλία ταυτίζονται όλα τα στελέχη, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις επί ζητημάτων στρατηγικής. Ηταν μια αναμενόμενη κίνηση, αν και υπήρχε η συζήτηση να γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και από εκεί να ξεκινήσει ο «πολιτικός ανένδοτος» κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την παραίτηση του οποίου ζήτησε με πιο ηχηρό τρόπο από ποτέ ο κ. Τσίπρας το περασμένο Σάββατο.
Η ημέρα αυτή αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα αλλά και συνολικά για το κόμμα του, διότι ευελπιστεί να εξασφαλίσει την πολυπόθητη εσωκομματική ηρεμία. Εξάλλου, για τους περισσότερους, το 2022 αποτελεί κομβικό πολιτικό σταθμό, καθώς και εκλογές να μη γίνουν θα αποτελέσει το απαραίτητο μεταβατικό-προπαρασκευαστικό στάδιο για τις κάλπες.
Βασικό ζήτημα
να ηττηθεί η ΝΔ
Με αυτή τη λογική, ελάχιστοι θα εστιάσουν σε θέματα στρατηγικής ή ιδεολογικής κατεύθυνσης, καθώς το βασικό είναι για όλους η επανεκλογή τους, επιδίωξη που θα εξουδετερώσει ή θα μειώσει, κατ’ ελάχιστον, τις εσωκομματικές φωνές διαμαρτυρίας. Ουδείς θέλει, όπως έλεγε έμπειρο στέλεχος, να πάει σε εκλογές και να θεωρούν οι ψηφοφόροι πως θέτει άλλα ζητήματα πλην ενός και βασικού: να ηττηθεί η ΝΔ. «Εχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση» είναι η άποψη του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός ούτε θέλει ούτε μπορεί να διαχειριστεί τις κρίσεις προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και άρα πρέπει να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.
Γιατί ζήτησε εκλογές
τώρα ο Τσίπρας
Γιατί όμως ζήτησε εκλογές ο κ. Τσίπρας; Με βάση την επιχειρηματολογία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το κόμμα μέχρι στιγμής έκανε υπομονή ακριβώς για την ανθρώπινη ζωή, αλλά τώρα «ακριβώς για την ανθρώπινη ζωή ζητά πλέον εκλογές». «Ο Προϋπολογισμός που κατέθεσε και ψήφισε θεωρεί πως έχει λήξει η πανδημία, αφού κόβει δαπάνες από την Υγεία (820 εκατ. ευρώ) και δεν έχει καμία πρόβλεψη για την έκρηξη της ακρίβειας, την οποία συνεχίζει να θεωρεί παροδικό φαινόμενο ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι σε απόγνωση με τους λογαριασμούς του ρεύματος που λαμβάνουν ήδη, ενώ οδηγεί και στη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε όλη την Ευρώπη, 9 ποσοστιαίες μονάδες σε δύο χρόνια, δηλαδή σχεδόν 11 δισ. ευρώ» τονίζουν με έμφαση συνεργάτες του κ. Τσίπρα.
Στο αντεπιχείρημα όμως (γιατί να γίνουν εκλογές εν μέσω πανδημίας;), επιμένουν ότι κάλπες έχουν στηθεί σε πολλές χώρες, παρά τους περιορισμούς του κορωνοϊού. «Η πανδημία συνεχίζεται και θα είναι παρούσα για μεγάλο ακόμα διάστημα όπως φαίνεται. Το αίτημα Τσίπρα για παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία» λένε υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό, από την κορυφή της κομματικής και κοινοβουλευτικής πυραμίδας υπογραμμίζουν ότι επί δυόμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης έκανε αλλεπάλληλες προτάσεις μίνιμουμ συνεννόησης για την πανδημία για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να αντιμετωπιστεί η πανδημία».
«Εκλογές για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να αμβλύνουμε τις ανισότητες και να σταματήσει το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης» είναι η βασική φράση που κυριαρχεί στο επιτελείο του κ. Τσίπρα και το δίλημμα θα είναι: «Νέα αρχή με την κοινωνία ή νέα βάσανα για την κοινωνία, πρόοδος ή συντήρηση. Θα προχωρήσουμε μπροστά όπως σε όλον τον κόσμο, όπου απορρίπτονται σταδιακά τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού και του παρελθόντος, ή θα επαναλάβουμε τις αποτυχημένες συνταγές που μας έφεραν στη χρεοκοπία;».
Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις
Το στοίχημα για τον κ. Τσίπρα είναι πώς θα διαμορφωθεί ένα ρεύμα αριστερών και προοδευτικών λύσεων. Με βάση και τις οδηγίες του, ο γραμματέας του κόμματος περιοδεύει συνεχώς ανά την επικράτεια στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών, με στόχο να δημιουργηθούν περιφερειακά οι συνθήκες για ένα λαϊκό κοινωνικό ρεύμα που θα διεκδικήσει το συνταγματικό του δικαίωμα να αποφασίσει για τη ζωή του, που θα επιβάλει τη διενέργεια εκλογών με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι εφικτό αυτό να γίνει; Οι απαντήσεις διίστανται και το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν, όπως λένε στελέχη που δεν ασπάζονται την ευφορία της ηγετικής ομάδας, συνθήκες για να αυξήσει πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.
Ενδιαφέρουσα είναι η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων που κάνει η Κουμουνδούρου, η οποία προκρίνει ως επιχείρημα πως ενδεικτικό του πανικού του κ. Μητσοτάκη είναι ότι ποντάρει στο ΚΙΝΑΛ, αναπαράγοντας διαρκώς τα περί «σοβαρής αντιπολίτευσης» ευθυγραμμιζόμενος με μετρήσεις φιλικών μέσων ενημέρωσης, «ενώ ήδη φαίνεται ότι σκάβει τον λάκκο του, αφού η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όπως δείχνουν τρεις διαδοχικές μετρήσεις που δεν είναι φιλικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, διεισδύει σε δικό του ακροατήριο, που τον ενίσχυσε το 2019».