Ανηφορική πορεία έχει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος. Η εκλογή του στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που δεν είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, πριν από μία εβδομάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο κόμμα. Ουσιαστικά, όπως λένε όλα τα κεντρικά του στελέχη, επιστρέφει στην «κανονικότητα», ευελπιστώντας όλοι σε καλύτερες μέρες. Μετά από έναν χρόνο τοξικότητας, εχθροπάθειας, μίσους και συγκρούσεων, είναι μονόδρομος για τον ΣΥΡΙΖΑ η καλλιέργεια μιας καλύτερης εικόνας για το κόμμα στην κοινωνία με στόχο την ανάκαμψή του.

Ο Σ. Φάμελλος έχει δίπλα του τα περισσότερα μέλη της πάλαι ποτέ «προεδρικής φρουράς» επί Αλέξη Τσίπρα, ενώ τον στηρίζει πλήρως και ο πρώην πρωθυπουργός, με τον οποίο συναντήθηκε και συζήτησε επί αρκετή ώρα για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή τη νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είναι υποστηρικτικός ο Αλ. Τσίπρας, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε από τον πρώην πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη μια πολύ δύσκολη κατάσταση που δεν εξυπηρετούσε την ενότητα του κόμματος.

Από τις κινήσεις του νέου προέδρου θα φανεί όμως και κατά πόσο θα υπηρετηθεί πλήρως και ουσιαστικώς το σχέδιο για ενότητα. Ο ίδιος είναι μετριοπαθής και ήρεμος, στοιχεία που μπορεί να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός πιο ευνοϊκού κλίματος για τον ΣΥΡΙΖΑ που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με ποσοστά ιδιαίτερα χαμηλά.

Το βασικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο κ. Φάμελλος είναι να μιλήσει ξανά με τους απογοητευμένους ψηφοφόρους και να τους πείσει για την ορθότητα των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Δύσκολο εγχείρημα για ένα κόμμα που πιέζεται υπέρμετρα από το ΠαΣοΚ, που πλέον έχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ό,τι αυτό σημαίνει για την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

 Το κοινοβουλευτικό μέτωπο

Μια νέα πραγματικότητα επίσης που πρέπει να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος είναι η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της ΚΟ που πλέον αριθμεί 27 βουλευτές, αν και όπως λένε από το περιβάλλον του νέου προέδρου, αυτό το στοιχείο δεν θα επηρεάσει τον προγραμματισμό για «πυκνή πολιτική δράση εντός και εκτός Βουλής».

Οι τέσσερις πυλώνες που θα στηριχθεί το αφήγημα της νέας ηγεσίας σε πρώτη φάση είναι: ενότητα, επανεκκίνηση, ανασυγκρότηση και σοβαρότητα. Και πάνω σε αυτά με το παλαιό δόγμα «δουλειά, δουλειά, δουλειά» που έλεγε και ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, θα οικοδομηθεί το προγραμματικό πλαίσιο ώστε να φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαντήσεις σε μείζονα ζητήματα της κοινωνίας και είναι αξιόπιστος.

Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση σε ζητήματα της καθημερινότητας, ακρίβεια (ευρύτερα η οικονομία), ανεργία, υγεία και παιδεία, και παράλληλα θα ξεκινήσει ένας μεγάλος κύκλος επισκέψεων και περιοδειών ώστε να επανασυνδεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τμήμα της βάσης του.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση μετά τη δεύτερη μεγάλη σε έναν χρόνο διάσπαση, με αποχωρήσεις βουλευτών, στελεχών και μελών από οργανώσεις που υπολειτουργούν και άλλους που ακολουθούν τον Στέφανο Κασσελάκη. Πάντως αισιόδοξο, κατά την Κουμουνδούρου, μήνυμα ήταν οι 70.000 ψηφοφόροι-μέλη που προσήλθαν στις κάλπες και ψήφισαν για πρόεδρο.

«Υπάρχουν ακόμα γερές ρίζες με τη βάση» λένε κεντρικά στελέχη και θεωρούν ότι η επανάκαμψη της σοβαρότητας και της πολιτικής αυτογνωσίας θα τους δώσει την ώθηση για να πείσουν τους πολίτες που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ και είναι αποστασιοποιημένοι να επανακάμψουν.

Οι συνεργασίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ο τρόπος που θα κινηθεί ο κ. Φάμελλος στο νέο πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, με δεδομένο πως έχει ταχθεί υπέρ των συνεργασιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι βασικός του στόχος είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «κυβερνητική δύναμη» – κάτι που διαφέρει από τον όρο κυβέρνηση. Η κυβερνητική δύναμη είναι μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής συνεργασίας. Κατανοεί και ο ίδιος πως ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά κάτω από 10% δεν έχει τις δυνάμεις να επιβάλει τους κανόνες του παιχνιδιού ακόμα και σε συνεργασίες. Μπορεί όμως να πετύχει τη συνδιαμόρφωση συνεργασιών σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συζήτησης που θα αφορά τη διακυβέρνηση του τόπου.

Εξάλλου η επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ περνάει μέσα από τα μονοπάτια των συνεργασιών όταν η αυτοδυναμία δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο. Ο Σ. Φάμελλος δύναται, όπως έλεγε στο «Βήμα» σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, να το υπηρετήσει αυτό το σχέδιο διότι ανοικτά είχε τοποθετηθεί υπέρ των συνεργασιών για τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου.

Η επιστροφή Τεμπονέρα

Σε αυτή τη γραμμή είχαν κινηθεί καιρό τώρα οι Διονύσης Τεμπονέρας, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος – ενδιαφέρον έχει πως με τον πρώτο συναντήθηκε και συζήτησε αρκετή ώρα.

Το γεγονός ότι ο Δ. Τεμπονέρας, που είχε αποχωρήσει από τα όργανα του κόμματος μαζί με τους Χάρη Τσιόκα και Αντώνη Κοτσακά (στο βιβλίο τους πριν από μία εβδομάδα κυρίαρχο ήταν το αίτημα για τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου), επανακάμπτει λέει πολλά για τα μελλούμενα. Πάντως επαναπροσέγγιση με τη Νέα Αριστερά σε αυτή τη φάση δεν δύναται να υπάρξει.

Πολλά θα εξαρτηθούν για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και από το πώς θα κινηθεί ο κ. Φάμελλος με τα κεντρικά πρόσωπα του κόμματος και τους ρόλους που θα δοθούν. Ο Παύλος Πολάκης επί της ουσίας είναι το Νο 2 του κόμματος και θα έχει λόγο στη λήψη των αποφάσεων στον βαθμό που θα του οριοθετηθεί με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων. Επίσης, κλειδί είναι και ο Νίκος Παππάς, μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΚΟ, που διεκδικεί κεντρικό ρόλο σε αυτή τη νέα φάση του κόμματος.

Χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις Κασσελάκη

Εν μέσω της διαδικασίας ανασύνταξης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης με το Κίνημα Δημοκρατίας θα επιχειρήσει να κερδίσει ζωτικό πολιτικό χώρο. Παρά την εντυπωσιακή παρουσίαση του ονόματος και της ιδρυτικής διακήρυξης που κατατέθηκε και στον Αρειο Πάγο, πριν από μία εβδομάδα και τον αρκετό κόσμο, η δημοσκοπική καταγραφή είναι χαμηλή. Θέλει δουλειά και ο ίδιος το ξέρει και θα φανεί κατά πόσο μπορεί να κερδίσει το στοίχημα και να είναι ένα κόμμα – όχι ασπόνδυλο – με παρουσία. Σε κομματικό επίπεδο έχει παρουσία, καθώς συμπορεύονται μαζί του πάρα πολλά μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν, ήδη έχει βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν. Η εξίσωση για τον κ. Κασσελάκη είναι πολυπαραγοντική και δεν είναι εύκολη προς λύση.