Τα τελευταία δύο χρόνια, έπειτα από τη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας, η Ελλάδα φανέρωνε σταδιακά σημάδια ανάταξης και ανασύνταξης των δυνάμεών της. Η ελληνική οικονομία, παρά τις μεταπανδημικές δυσκολίες και εκείνες που ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας προσέθεσε, έδειχνε και συνεχίζει να δείχνει δυναμισμό και μαζί έντονη διάθεση μετασχηματισμού και αλλαγής παραγωγικού προτύπου.
Η προηγούμενη δυστυχής εμπειρία της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης, όλη εκείνη η επώδυνη διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης, ορθολογικής επαναξιολόγησης του κόστους και μεταρρύθμισης των πάντων, διαμόρφωσε τις συνθήκες και μετέβαλε τις συνειδήσεις των πολλών ανθρώπων, επιτρέποντας, έπειτα από πολλές δεκαετίες, την αναδιοργάνωση, την ανασύνταξη και εν τέλει την άνθηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα επικρατεί πράγματι πυρετός αναδημιουργίας και οικονομικής ανασυγκρότησης. Δεν υπάρχει τομέας οικονομικής δραστηριότητας που να μένει ακίνητος, που να μην αξιοποιεί τις ευκαιρίες εξωστρέφειας και να μη συντονίζεται με τις παραγωγικές και εμπορικές μετατοπίσεις που οι γεωπολιτικές συνθήκες και οι ανακατανομές συμφερόντων και δυνάμεων επιβάλλουν.
Σειρά στοιχείων και δεδομένων επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Οι ελληνικές εξαγωγές το 2010 μόλις είχαν ξεπεράσει τα 21 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 9,5% του ΑΕΠ. Πέρυσι ξεπέρασαν τα 40 δισ. ευρώ, σχεδόν στο 22% του εθνικού εισοδήματος και στο πρώτο εξάμηνο του 2022 αθροίζονται σε 26 δισ. ευρώ, επιτρέποντας την εκτίμηση ότι στο τέλος του έτους μπορεί να ξεπεράσουν και τα 50 δισ. ευρώ.
Με όρους ΑΕΠ η Ελλάδα έφθασε να ξεπερνά την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και να βρίσκεται μια ανάσα από την Πορτογαλία, που θεωρείται χώρα πρότυπο παραγωγικής ανασύνταξης και εξωστρεφούς ανασυγκρότησης.
Αλλά δεν είναι μόνο οι εξαγωγές που επιβεβαιώνουν τη συντελούμενη στη χώρα μας οικονομική αναγέννηση και ανασυγκρότηση. Είναι και το κύμα επενδύσεων που διαπερνά όλους τους κλάδους και μαζί το εντεινόμενο διεθνές ενδιαφέρον για ελληνικές αξίες και επιχειρήσεις.
Αίφνης η ελληνική οικονομία διεθνοποιήθηκε, αλλάζοντας στην κυριολεξία πίστα. Πανίσχυρα διεθνικά επενδυτικά σχήματα τοποθετούνται πια στην Ελλάδα, καταθέτοντας πόρους δισεκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση και διαχείριση ελληνικών εταιρειών στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, της υγείας, των τροφίμων, των ακινήτων και του τουρισμού. Ακόμη και οι επί δεκαετίες προβληματικές ναυπηγικές δραστηριότητες βρίσκουν ευκαιρίες ανασύστασης και αναγέννησης. Οι επιδράσεις αυτού του κύματος ανασυγκρότησης αποτυπώνονται επίσης στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο του 2021 όσο και του τρέχοντος 2022, όπως και στην ταχεία απομείωση της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας υποχώρησε στο 11,6% τον περασμένο Ιούλιο. Επιπλέον, δημοσιονομικά δείχνει ασφαλισμένη, τα ελλείμματα του προϋπολογισμού βαίνουν ελεγχόμενα και το χρέος της, παρότι υψηλό, είναι επαρκώς ρυθμισμένο, δεν συνιστά πρόβλημα, όπως τις προηγούμενες ημέρες διαπίστωσαν οι ελεγκτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s, οι οποίοι ήλθαν στην Αθήνα προκειμένου να αξιολογήσουν τις γενικότερες ελληνικές οικονομικές συνθήκες και να αποφανθούν εάν επιτρέπουν την ανάκτηση της διεκδικούμενης από εμάς επενδυτικής βαθμίδας.
Σε αυτή τη φάση του ανοδικού κύκλου και σε αυτό το μεταιχμιακό σημείο επανένταξης της ελληνικής οικονομίας με ίσους όρους στο διεθνές οικονομικό σύστημα, επέπεσε ως κεραυνός εν αιθρία το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και το περιβάλλον πολιτικής κρίσης που διαμόρφωσε. Το φάντασμα του πολιτικού κινδύνου εγκαταστάθηκε δυστυχώς και πάλι πάνω από τον ελπιδοφόρο ελληνικό ουρανό.
Θα πρόκειται για σφάλμα της Ιστορίας αν αυτή η σκοτεινή δραστηριότητα ανυπόληπτων και αδιαφανών προσώπων εκτρέψει τη χώρα από τον δρόμο της. Και θα είναι ακόμη χειρότερο αν οι δυνάμεις της ακινησίας και της αντιμεταρρύθμισης επικρατήσουν και πάλι εκμεταλλευόμενες αυτό το σφάλμα της Ιστορίας…
ΤΟ ΒΗΜΑ