Ενα ιδιότυπο «ψηφιδωτό», το οποίο διαδραματίζει καίριο και καθοριστικό ρόλο στα τεκταινόμενα στη διοίκηση της Εκκλησίας και κατ’ επέκτασιν στη διαμόρφωση της γνώμης των πιστών, συνθέτουν οι 82 αρχιερείς της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζουν υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου. Η τελευταία απόφαση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι προϊόν αυτής ακριβώς της σύνθεσης και αυτού του «ψηφιδωτού», κάθε κομμάτι του οποίου έχει διαφορετικό ειδικό βάρος.
Σεραφείμ, Μητροπολίτης Καρυστίας
Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο κ. Σεραφείμ εισέρχεται στη Μονή Πετράκη, το σύνολο των κληρικών και λαϊκών στελεχών στέκεται με σεβασμό. Στα 94 χρόνια του θεωρείται ένας «ταπεινός λευίτης». Παρά το βαθύ του γήρας και τα προβλήματα υγείας του, στο πρόσωπό του βλέπουν πολλοί έναν ποιμένα. Γεννημένος στα δύσκολα χρόνια της Ελλάδας, δηλώνει περήφανος γιατί υπηρέτησε τον ελληνικό στρατό ως ανθυπολοχαγός.
Ο κ. Σεραφείμ προέρχεται από την οργάνωση Θεολόγων «η Ζωή», εκλέχθηκε το 1968 και αποτελεί τον τελευταίο των «Μοϊκανών» της Ιεραρχίας που εξέλεξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Κοτσώνης. Σήμερα κατατάσσεται στους «αυστηρούς και συντηρητικούς», όπως φάνηκε και από την τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης και την αναφορά του στον Απόστολο Παύλο ότι «οι ταύτα πράσσοντες άξιοι θανάτου εισίν, ου μόνο του σωματικού αλλά και του πνευματικού» για να επισημάνει στη συνέχεια απευθυνόμενος στα μέλη της ιεραρχίας: «Αγαπητοί αδελφοί, σήμερα ο σφυγμός της Ελλάδος και οι καρδιές και τα μάτια όλων των Ελλήνων είναι εστραμμένα και επικεντρωμένα εις την Ιασίου (σ.σ.: έδρα του Συνοδικού Μεγάρου) και προσδοκούν απόφασιν ικανοποιητικήν».
Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Μεσσηνίας
Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής και εις εκ των «δελφίνων» του αρχιεπισκοπικού θρόνου, ο κ. Χρυσόστομος ήταν και παραμένει ένας εξωστρεφής κληρικός: δηλώσεις, συνεντεύξεις, τοποθετήσεις, συμμετοχές σε συνέδρια, συνομιλίες με ρωμαιοκαθολικούς και ορθοδόξους… Αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ιεραρχίας, ενώ έχει κοντά του και συνομιλεί διαρκώς με περισσότερους από 20 αρχιερείς. Αίσθηση όμως προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ σήκωσε μεγάλο βάρος της εκπροσώπησης της Εκκλησίας στη δημόσια σφαίρα, στη Σύνοδο της Ιεραρχίας απέφυγε να λάβει τον λόγο. Ισως γιατί ορισμένοι εκτιμούν ότι μια πιθανή αντιπαράθεσή του με τον κ. Ιερώνυμο θα ενταχθεί στη σκακιέρα της διεκδίκησης του αρχιεπισκοπικού θρόνου. Πολύπειρος και μπαρουτοκαπνισμένος, ξέρει πότε και πώς θα αντιπαρατεθεί.
Ιγνάτιος, Μητροπολίτης Δημητριάδος
Διαδέχθηκε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στην εκκλησιαστική επαρχία που διοικούσε επί σχεδόν 30 χρόνια. Ο άλλοτε «Βενιαμίν» της εκκλησιαστικής οργάνωσης «Παναγία η Χρυσοπηγή» – ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’60 από τους μετέπειτα μητροπολίτες: Πειραιώς Καλλίνικο, Καλαβρύτων Αμβρόσιο και τον από Δημητριάδος Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο – από νεαρός κληρικός έχει επιλέξει να έχει τη δική του παρουσία στη δημόσια σφαίρα της διοίκησης της Εκκλησίας. Εχοντας χρόνια την εκπομπή «Αρχονταρίκι», γνωρίζει καλά τις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας. Εχει τη στήριξη τουλάχιστον 8 ιεραρχών και πάντα λαμβάνει τον λόγο στις συνεδριάσεις της Συνόδου της Ιεραρχίας και τοποθετείται ξεκάθαρα.
Οι στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου
Οι Μητροπολίτες Ιλίου Αθηναγόρας και Φθιώτιδος Συμεών είναι διατεθειμένοι ανά πάσα στιγμή ακόμη και να θυσιαστούν για να υπερασπιστούν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Πνευματικά παιδιά του κ. Ιερωνύμου από την εποχή που ήταν Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας ακόμη και στα πέτρινα χρόνια της μη εκλογής του τη δεκαετία του ’90 στον αρχιεπισκοπικό θρόνο και το «κυνήγι μαγισσών» που είχε στηθεί από ορισμένους αρχιερείς για τη διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας, οι μητροπολίτες Ιλίου και Φθιώτιδος, παρά το γεγονός ότι σήμερα βρίσκονται σε απόσταση από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Αν και συνομιλούν και με άλλους αρχιερείς που «αντιπολιτεύονται» πολλά από τα γενόμενα στην Αγίας Φιλοθέης, όπου και η έδρα της Αρχιεπισκοπής, αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μια άλλη ισχυρή ομάδα αρχιερέων, με πρώτο τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο και τον επίσης πιθανό διεκδικητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, παίζει επίσης τον ρόλο της. Σε αυτήν βρίσκεται κοντά και ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ.
Οι αναδυόμενες δυνάμεις
Πέντε αρχιερείς βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των εξελίξεων. Οι δύο έχουν υπηρετήσει ως αρχιγραμματείς της Ιεράς Συνόδου. Πρόκειται για τους Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, στενό συνεργάτη του μακαριστού Χριστοδούλου, και τον Μητροπολίτη Θεσ/νίκης Φιλόθεο, στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Χρυσόστομος δεν κρύβει κατά πολλούς τις φιλοδοξίες του. Διατηρεί άριστες σχέσεις με μοναχούς του Αγίου Όρους και ιδιαίτερα τη Μονή Βατοπαιδίου, έχει επαφές με τις εκκλησιαστικές οργανώσεις και τους λεγομένους αυστηρούς ή συντηρητικούς της Ιεραρχίας. Ο Μητροπολίτης Φιλόθεος είναι νέο μέλος της Ιεραρχίας, όμως ως εκ της θέσεως θεωρείται ότι θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια έναν από τους ανερχόμενους αρχιερείς. Τρεις μητροπολίτες ακόμη, οι Λαρίσης Ιερώνυμος, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος και Παροναξίας Καλλίνικος, αποτελούν τις αναδυόμενες δυνάμεις της Ιεραρχίας, καθώς συνηθίζουν να τοποθετούνται σε όλα τα μεγάλα ζητήματα και έχουν μάθει από νεαρή ηλικία να συγκρούονται όπου εκτιμούν ότι διακυβεύεται το κύρος της Εκκλησίας.