Και το λογότυπο αυτού Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα – Διαμορφώνοντας το Κοινό μας Μέλλον – εταιρική επωνυμία όπως καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» – και (καταστατικός) σκοπός του η υποστήριξη και προώθηση πρωτοβουλιών και δράσεων, καθώς και η παρακολούθηση, μελέτη, ανάλυση και διατύπωση πολιτικών και προτάσεων.

Πρεμιέρα μετά τις ευρωεκλογές

Η πρεμιέρα θα γίνει μια εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές με τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη έξι χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών (17-18 Ιουνίου) στο Ωδείο Αθηνών με υψηλούς προσκεκλημένους διεθνούς βεληνεκούς από τον ευρωπαϊκό χώρο, τα Βαλκάνια και τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, όπως πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς, πρώην υπουργούς Εξωτερικών και νυν ευρωπαίους επιτρόπους, κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επικεφαλής ινστιτούτων και think tank.

Φρανσουά Ολάντ, Πάολο Τζεντιλόνι, Μάρτιν Σουλτς, Στέφαν Λεβέν, Ζόραν Ζάεφ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Κοτζιάς, Σκα Κέλερ, Μαρία Βασιλάκου, Ελι Σλάιν, Ριάντ αλ Μαλίκι, Γιολάντα Ντίαζ, Γιοχάνες Χαν, Στέφανος Στεφάνου κ.ά., θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη η οποία θα τιμήσει για τον ρόλο που διαδραμάτισε στο ζήτημα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, κάτι που στην παρούσα συγκυρία λόγω των προκλήσεων εκ μέρους της νέας ηγεσίας της γειτονικής χώρας λαμβάνει έναν ευρύτερο συμβολισμό.

Είναι το πρώτο δυναμικό βήμα μιας σειράς παρεμβάσεων με ευρύτερη πολιτική απήχηση και στόχευση σε ένα περιβάλλον ρευστό και απρόβλεπτο, με προφανή σημειολογία ως προς τα προτάγματα που θέτει στη μετα-ΣΥΡΙΖΑ εποχή ο πρώην πρωθυπουργός.

Το στίγμα του φορέα και τα καυτά ζητήματα

«Δεν είναι μόνο το TikTok πολιτική. Πρέπει να εμπνεύσουμε τους νέους ανθρώπους με οράματα, με ιδέες, με αξίες. Και θέλω να διεκδικήσω τον ρόλο παραγωγής πολιτικής μέσα από το Ινστιτούτο που φτιάχνω με τους συνεργάτες μου» έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Με αυτόν τον τρόπο ο πρώην Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για τις παρεμβάσεις που επιχειρεί μέσω του μη κερδοσκοπικού φορέα, με τη μελέτη και την ανάλυση των ζητημάτων που ανακύπτουν με απειλητικό τρόπο τόσο στην Ευρώπη, όπου ο ακροδεξιός λαϊκισμός έχει σηκώσει κεφάλι, όσο και στον κόσμο και τη διατύπωση πολιτικών προτάσεων σε ζητήματα σχετικά με την ενίσχυση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την αντιμετώπιση κρίσεων και κινδύνων που απειλούν την επίτευξη βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για όλους τους πολίτες.

Επιπρόσθετα στόχος είναι η ενίσχυση μίας αλληλέγγυας και συμπεριληπτικής κοινωνίας ίσων ευκαιριών συμμετοχής στις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις – ανεξάρτητα από προέλευση, φύλο ή θρησκεία –, καθώς και τη βελτίωση των όρων συμμετοχής των πολιτών στον κοινωνικό διάλογο.

Η ομάδα πίσω από τον πρώην πρόεδρο

Ποιοι είναι όμως «όλοι οι άνθρωποι του προέδρου» που αποτελούν την ομάδα που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του Ινστιτούτου και «τρέχει» τις πρωτοβουλίες του; Ο κ. Τσίπρας έχει γύρω του έναν κύκλο συνεργατών με τους οποίους συνδέθηκε τόσο κατά τη φάση της διακυβέρνησης της χώρας όσο και μετά.

Εκτός του Μιχάλη Καλογήρου, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, ο οποίος είναι και ο διαχειριστής του Ινστιτούτου σύμφωνα με τον νόμο και μαζί με τον κ. Τσίπρα και τη στενή συνεργάτιδά του και πρώην γενική γραμματέα του Μεγάρου Μαξίμου επί πρωθυπουργίας του Γιάννα Πεπέ συγκροτούν τη διοίκηση της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ» με αριθμό ΓΕΜΗ 173633601000, στον κύκλο των παραγόντων που δραστηριοποιούνται είναι:

  • ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο οποίος υπήρξε διπλωματικός του σύμβουλος και έχει αποχαιρετήσει την Κουμουνδούρου και τον νέο ένοικό της παραμένοντας στο πλευρό του κ. Τσίπρα,
  • ο Κώστας Γαβρόγλου, πρώην υπουργός Παιδείας, πανεπιστημιακός και συγγραφέας με μακρά πορεία στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς,
  • ο Γιώργος Χουλιαράκης, οικονομικός του σύμβουλος, εκ των στενότερων συνεργατών του την περίοδο της επώδυνης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
  • η Πόπη Τσαπανίδου, η τελευταία εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίσαμε υπό την ηγεσία του κ. Τσίπρα, η οποία μετά την εκλογική ήττα του 2023 και την αποχώρηση του τότε προέδρου του κόμματος από την ηγεσία, παραιτήθηκε και αποστασιοποιήθηκε από κάθε κομματική δραστηριότητα.

Το γραφείο Τύπου του Ινστιτούτου ανέλαβε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπούσιος, ενώ πολύτιμη είναι η συμβολή της Ελένης Σταυρακάκη, της έμπιστης και διακριτικής γραμματέως του κ. Τσίπρα.

Πολιτικό restart εφ’ όλης της ύλης

Σε συνθήκες υποχώρησης της πολιτικής και αναζήτησης κοινού τόπου για διάλογο των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων πανευρωπαϊκά, το εγχείρημα αποκτά μια ειδική βαρύτητα η οποία δεν μένει εκτός των «ραντάρ» της Κουμουνδούρου αλλά και προκαλεί το ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ενεργός πολιτικά, όπως έχει ξεκαθαρίσει, και με σταθερή προσήλωση στη διαμόρφωση διαύλων επικοινωνίας για την αναγέννηση των οραμάτων και των αξιών της πολιτικής από μια σύγχρονη Αριστερά, ο κ. Τσίπρας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική του διαδρομή. «Το τέλμα παραγωγής ιδεών και πολιτικής απαιτεί restart εφ’ όλης της ύλης» λένε χαρακτηριστικά παράγοντες που συγκαταλέγονται στον «κύκλο του Ινστιτούτου». Και σε αυτή την «τροχιά» ο φορέας θα κινείται κάνοντας αισθητό τον παρεμβατικό του ρόλο, το οποίο θα αποτελέσει το πρόπλασμα για τη μετεξέλιξή του στο μέλλον σε Ιδρυμα κατά την πρακτική που ισχύει για τους πρώην πρωθυπουργούς, κάτι που απαιτεί χρόνο και διαδικασίες (έκδοση ΠΔ κ.λπ.).

Εως τότε, το Ινστιτούτο, με έδρα τη Λεωφόρο Αμαλίας 32, όπου βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του κ. Τσίπρα, έχει να διανύσει μια σημαντική πορεία και δράσεις, μεταξύ των οποίων και η συγκρότηση του σημαντικού αρχείου του, αλλά και η συγκρότηση ομάδων εργασίας, μελέτης και έρευνας αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, η δημιουργία δικτύου επιστημονικών συνεργατών εντός και εκτός Ελλάδας.

Βεβαίως η διοργάνωση συνεδρίων, διασκέψεων, ημερίδων, φόρουμ, σεμιναρίων και εκθέσεων, η συνεργασία με εθνικούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς χάραξης και άσκησης πολιτικής και ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς, η παραγωγή και συμπαραγωγή ή αξιοποίηση και εκμετάλλευση τηλεοπτικών και οπτικοακουστικών παραγωγών αναφορικά με θέματα που άπτονται του σκοπού του, η στήριξη μέσω υποτροφιών νέων επιστημόνων, οι παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ., ενώ όπως προβλέπει το καταστατικό το οποίο καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ με κάποιες τροποποιήσεις πριν από λίγες ημέρες, τυχόν θετικό οικονομικό αντίκρισμα των δράσεών του θα διατίθεται αποκλειστικά για τους σκοπούς της σύστασης του Ινστιτούτου.